Homebeter bloggen10 dingen om het je blogbezoekers naar de zin te maken

10 dingen om het je blogbezoekers naar de zin te maken

Bezoekers naar je blog brengen is knap lastig tegenwoordig. Dus als er iemand op je site komt, wil liever niet dat hij of zij binnen 10 seconden weer weg is. Hoe kan je blogbezoekers aantrekken met vooral geschreven content?

Leestijd: ca. 5 minuten

Verliefde bloggers

Het probleem van veel bloggers en content creators? Ze zijn (te) verliefd op hun platform, hun content. kijken niet kritisch genoeg naar hun website. Daardoor merken ze niet hoeveel potentiële lezers en fans ze elke dag mislopen. Het goede nieuws is wel: je kan een aantal al bij al simpele dingen doen om van achteloze bezoekers aandachtige lezers te maken.

10 elementen om bezoekers over de streep te trekken

1. Lettertypes en kleuren

Over smaak en kleur valt niet te twisten natuurlijk. Maar als je wil dat je bezoekers stoppen met scrollen en tijd nemen om te lezen, kan je beter maken dat je blog héél makkelijk op het netvlies ligt. En dan helpt het wanneer de combinatie van fonts en kleurtjes een beetje oké is.

Kies voor sobere en duidelijke lettertypes en een kleurenpalet met voldoende contrast. Ga je voor een combinatie van 2 verschillende lettertypes? Dat kan. Neem dan wel het meest frivole font voor de tussenkopjes. Het soberste lettertype is allicht beter geschikt voor de bodytekst.

Hier geldt algemeen gesproken: hoe soberder/saaier de keuzes hoe beter. Hoe avontuurlijker, hoe riskanter.

2. Een klikwaardige menubalk

Ik blijf erbij, veel bloggers laten hier kostbare punten en kansen liggen. Denk na over de inrichting van je menubalk. Plaats minstens een paar links naar pagina’s die een verschil maken voor je blog.

Die menubalk is immers een goed zichtbare plek waar veel (nieuwe) bezoekers rondhangen. Geef hen de kans om belangrijke artikels en pagina’s snel te ontdekken.

3. Witruimte

Niet alles hoeft op elkaar gepropt te staan. Voorzie genoeg witruimte. Zowel links en rechts van de contentkolom als de verticale ruimte tussen de verschillende elementen van je site.

Ja, er moet misschien een beetje meer gescrold worden, maar je brengt overzicht, structuur en een zekere flow in je artikel. De ogen van je bezoekers en lezers krijgen zoveel meer rust.

Een lezer die zich op z’n gemak voelt, niet hoeft te pielen, quasi zonder noemenswaardige inspanning door je blog kan kuieren zal allicht weleens vaker terugkomen en minder snel afhaken.

4. Genoeg visuele elementen

Want ook die creëren extra witruimte, dat spreekt. En ze maken je stuk ook tekstueel korter, terwijl je meestal toch nog heel informatief bezig bent.

Denk bij visuele elementen niet alleen aan tekeningen en foto’s, maar ook aan multimediafragmenten en allerlei elementen die tegenwoordig standaard met WordPress meekomen:

  • video’s
  • stukken uit je social media feeds
  • podcastafleveringen
  • infographics
  • quotes
  • tussenkopjes
  • tabellen
  • kolommetjes
  • lijstjes (met opsommingstekens)
  • scheidingslijnen

Toegegeven, niet alles is altijd bruikbaar in iedere blogpost of elk artikel. Die afwisseling zorgt voor wat avontuur in je blog. Behangrollen met alleen maar platte tekst, daar knapt een bezoeker op af. Je doet er trouwens ook goed aan hier extra aandacht te besteden aan je smartphonegebruikers. Eén visueel element per anderhalve scrolbeweging is geen overbodige luxe.

Eén van dé manieren om je bezoekers dieper je blog in te trekken is het plaatsen van linkjes in je artikels. Dat is geen verrassing. En ook als je de zoekmachineoptimalisatie van je blog belangrijk vindt mag je die hyperlinks niet onderschatten.

Zorg dat de linkjes opvallen. Hetzij met contrasterende kleuren (ten opzichte van de bodytekst), hetzij door ze te onderstrepen. Veel hulpsoftware voor slechtzienden herkent links trouwens op die manier.

Merk ook op dat hyperlinks verrekte nuttig zijn als je je artikel wil inkorten. Immers, in plaats van een hele uitgebreide uitleg te doen over iets kan je de geïnteresseerde lezer doorverwijzen naar een ander artikel.

Nog manieren om je artikel in te korten én in de flow te blijven?

Het Details-blok uit de WordPress-editor (zoals dit er eentje is) is erg handig als je extra info wil geven die misschien niet iedereen aanbelangt. Je kan de extra inhoud dan verbergen en verder gaan met je verhaal. De lezer die echt geïnteresseerd is kan met een klik toegang krijgen tot de extra inhoud. De andere lezers kunnen gewoon verder lezen.

Sinds kort kan je genummerde voetnoten toevoegen aan je WordPress-artikels. Ook dit is een manier om extra info toe te voegen zonder je (lezer) uit de flow van je verhaal te halen. Alleen de nieuwsgierige lezer tikt de voetnoten aan. De rest negeert ze.

6. Een aanklikbare inhoudstafel voor je artikels

Aanklikbare inhoudstafels1 zijn vooral nuttig in wat langere artikels. Je lezer krijgt dan de hoofdstukjes te zien waaruit zo’n artikel is opgebouwd, en via een klik op een link wordt ‘ie meteen naar de bepaalde plek in het artikel gebracht. Je plaatst ze het best ergens bovenin je stuk. Sommige WordPress-thema’s krijgen deze functie meegeleverd. Meestal moet je een plugin installeren.

Opgelet: om dit te laten werken moet je effectief gebruik maken van heading tags voor je tussenkopjes.

Sommige bezoekers zijn gek op dergelijke inhoudstafels. Zij hebben dan meteen enig idee waarover het zal gaan (en of het artikel dus interessant is voor hen). Vervolgens kunnen ze eventueel direct doorscrollen naar het stuk dat zij het liefst willen lezen of bekijken. Stimuleer je je bezoekers dan niet extra om maar een stukje van het blog te lezen? Misschien, maar dat is wellicht beter dan een bezoeker die snel afhaakt omdat hij ontmoedigd is door de lengte van je artikel…

7. Korte intro’s

Als je het je lezers naar de zin wil maken moet je zorgen dat ze moeiteloos doorheen je blog banjeren. Dat begint dus bij de introductie van je artikel. Het liefst maak je die intro niet te lang. Het kan niet zijn dat bezoekers er pas na 300 woorden achter komen waar een artikel eigenlijk over gaat. Het liefst vertel je in goed 150 woorden waar je het over zal hebben. En binnen diezelfde 150 woorden prikkel je zijn nieuwsgierigheid. Wat ze missen wanneer ze beslissen om weg te klikken.

8. Korte alinea’s

Ook weer dat gebruiksgemak. Alinea’s van 3 à 5 regels maken je blogs zoveel vlotter leesbaar. Zeker ook op kleinere schermpjes.

Bijkomend voordeel? Korte alinea’s stellen je vaak in staat om meer display ads te tonen. Iets wat op termijn voor meer inkomsten kan zorgen voor je blog.

9. Richtingaanwijzers (in lange blogposts)

Richtingaanwijzers in je artikels? Die kan ik het best omschrijven als korte stukjes tekst tussendoor die je bezoekers subtiel door je artikel loodsen. Hen verleiden om te blijven lezen, zo je wil.

Voorbeelden van richtingaanwijzers

  • Na het lezen van dit artikel weet je …
  • Raadpleeg de tabel onderaan dit bericht voor gedetailleerde info over …
  • Aan het eind van dit artikel vind je een kort stappenplan voor …
  • Hulp nodig bij … ? Zie de inzetstukjes
  • De lijst met benodigdheden voor … vind je verderop in dit bericht
  • Wil je graag … ? Lees dan zeker dit bericht (plaats een hyperlink)
  • Bekijk zeker het filmpje als je wil ontdekken hoe …
  • Zie ook bovenstaande tip omtrent …

Net als bij de inhoudstafels (tip 6) gaat het erom dat je je bezoekers fijntjes laat weten wat er zoal aan interessants te vinden is. Eerder dan dat zij dat quasi stoemelings moeten ontdekken. Het kan helpen om het achteloos scrollen te stoppen. Al moet je er natuurlijk ook geen wonderen van verwachten.

10. Een Engelse vertaling van (jouw) Nederlandstalige termen of jargon

Ben jij iemand die graag Nederlandstalige alternatieven bedenkt voor Engelstalige termen of jargon in je vakgebied? Goed idee, maar bedenk dat het toch handig kan zijn om ook het Engelstalige equivalent te benoemen. Niet iedereen is immers even vertrouwd met jouw content, en op die manier kunnen mensen makkelijk online op zoek gaan naar verdere informatie.

Conclusie?

Tot daar 10 dingen die je kan doen om bezoekers over de streep te trekken en het bloglezers extra naar de zin te maken. Het is een subtiele combo van gebruiksgemak en verleiding…


  1. Table of content in het Engels, soms ook afgekort als TOC. ↩︎

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor