HomeWordpressHet beste WordPress thema kiezen voor je project: 7 tips

Het beste WordPress thema kiezen voor je project: 7 tips

Leuk en lastig tegelijk, zo’n WordPress thema kiezen voor je (blog)project. Want alleen al in de WordPress theme directory zitten duizenden (gratis) thema’s. Hoe kies je dan snel een thema waarmee je content goed tot zijn recht komt en je leuk vindt werken?

7 tips om een WordPress thema te kiezen dat bij jou past

Het goeie nieuws is dat je al bij al vrij makkelijk van theme kan wisselen. Zeker wanneer je het niet erg vindt om na de wissel je layout nog wat te verfijnen, zodat alles helemaal naar je zin is. Vind je dat gepruts toch eerder storend, en wil je je site zo snel mogelijk op orde hebben? Lees dan vooral verder.

1. Bepaal waar je WordPress voor wil gaan gebruiken

WordPress is veel meer dan alleen een blogplatform. Het is een content management system dat je kan gebruiken voor uiteenlopende online projecten:

  • klassieke, statische websites
  • landingspagina’s
  • nieuwssites
  • webwinkels
  • blogs
  • portfolio sites
  • online community platforms
  • online cursusomgevingen

Toegegeven, met wat duw- en trekwerk kan je voor elk van die toepassingen eender welk WordPress thema kiezen. Steeds meer WordPress-bouwers ontwikkelen themes speciaal voor specifieke toepassingen.

Wil je blogs en artikels publiceren? Kies een theme met focus op bloggen. Ga je een webshop beginnen? Er zijn heel wat themes die uit de doos zijn voorbereid op een integratie met WooCommerce. Wil je visueel creatief werk tonen? Kies een mooi portfolio theme, enzovoort…

Neem een WordPress thema dat aansluit bij jouw plannen en je moet amper compromissen sluiten, minder WordPress plugins gebruiken en simpelweg sneller werken.

2. Functionaliteiten

Dit sluit nauw aan bij het vorige punt. Het liefst ga je natuurlijk voor een WordPress thema dat compatibel is met de plugins waar je graag mee werkt. En let er ook op dat bepaalde functies waar het theme van je keuze standaard mee is uitgerust niet in conflict komen met één of meer van je favoriete plugins.

In dat geval kan je ervoor kiezen om de plugin in kwestie te verwijderen.

3. WordPress thema kiezen met een snelle laadtijd

Een snelle laadtijd voor je blogtheme is zeker een pluspunt. Het zorgt mee voor goede posities in Google, kan zeker zorgen voor extra verkeer op je blog en dus ook een hogere conversie.

Nu zijn de meeste moderne WordPress thema’s op dat vlak wel oké, maar controleer het toch maar even. En – belangrijk – kijk ook hoe het zit met de snelheid op een smartphone verbonden via een Wifi-netwerk. De laadsnelheid van je blogtheme kan je makkelijk testen met online tools als:

De demo-versie van je blogtheme zou in minder dan 4 seconden moeten laden.

“Nieuw blogtheme gevonden? Raadpleeg YouTube op zoek naar reviews en tutorials Zo krijg je alvast meer zicht op hoe het werkt.”

4. Kies een flexibel, aanpasbaar WordPess thema

Zelfs al vind je het ideale theme, er zijn altijd wel dingen die je wil aanpassen aan je eigen smaak en behoeften. Lettertypes, kleurenschema’s, verschillende indelingsmogelijkheden voor je blog,… Het zijn maar een paar zaken die je vlot moet kunnen aanpassen. Zonder dat je in de code van je blog moet duiken of een extra WordPress plugin moet installeren.

Het is daarnaast natuurlijk handig als je voor een thema kiest waar je verschillende kanten mee uit kan. Kijk uit naar thema’s met een grote verzameling aan templates, zodat je later niet te snel van WordPress thema moet wisselen omdat je je blog over een andere boeg wil gooien.

Ik heb het gevoel dat veel bloggers veel te snel naar een ander blogtheme uitkijken wanneer ze na een tijdje uitgekeken zijn op hun layout. Zelf sta ik er altijd versteld van hoe snel je – met hetzelfde WordPress thema – een totaal andere look and feel kan kan creëren door te spelen met kleuren, lettertypes, en indelingen.

5. Responsive design

Een thema met responsive design past je site automatisch aan aan de grootte van het scherm waarop je blog wordt bekeken. Normaliter zou dat geen probleem mogen zijn bij een thema van pakweg na 2017.

Vertrouw er echter niet blindelings op. Check even of je bloogproject inderdaad goed in beeld komt op smartphone en tablet. Vooral als je erg veel visuele content hebt moet je hier meer aandacht aan besteden.

6. Lees enkele reviews

Heb je je oog laten vallen op een mooi WordPress thema? Ga niet meteen over tot installatie. Ga op onderzoek uit. Op de meeste plekken waar je WordPress themes kan kopen vind je ook reviews. Lees er enkele. Reviews zeggen lang niet alles natuurlijk, maar als je vaak lovende commentaren tegenkomt zegt dat ook wel iéts.

Onder meer in de WordPress theme directory kan je nagaan hoe vaak zo’n thema eigenlijk gedownload wordt. Populaire themes worden waarschijnlijk a) als degelijk en betrouwbaar ervaren, b) regelmatig gebruikt in veel verschillende toepassingen en – WordPress setups en c) worden frequent bijgewerkt. Allemaal indicaties dat je met degelijke software te maken hebt.

Ikzelf passeer trouwens altijd even langs YouTube vooraleer ik een nieuw thema installeer. Vaak krijg je dan toch een beter beeld hoe zo’n thema in de praktijk werkt. ’t Is iets makkelijker om na te gaan of dat blogtheme al of niet is wat je zoekt.

7. Word je WordPress thema regelmatig bijgewerkt?

Vaak vind je in de buurt van de reviews ook informatie over de updates van het WordPress thema. Voor een veilige en probleemloze werking van je site is het immers van belang dat je thema heel regelmatig wordt bijwerkt. Let daarop! Kies in ieder geval geen thema dat langer dan 6 maanden niet is bijgewerkt.

Tot zover 7 dingen om aan te denken bij het kopen/downloaden van een (nieuw) WordPress blogtheme. Neem de tips ter harte en voorkom zo miskopen of technische problemen.

Kies in ieder geval een thema dat je hart sneller doet kloppen, en kijk daarnaast ook naar je eigen gemak als blogger. Niks dodelijker voor je blogsucces dan een blogtheme dat net niet doet wat je nodig hebt. Of omgekeerd: kies geen theme met alle toeters en bellen die je toch nooit gebruikt en je het bloggen lastiger maakt dan nodig.

Kiezen tussen een blokthema en een klassiek WordPress thema?

Wie nu een WordPress installatie doet krijgt standaard het Twenty Twenty-Four thema ter beschikking. Zoals tegenwoordig gebruikelijk is is dat een blokthema, speciaal ontwikkeld om alles uit de nieuwe blokeditor van WordPress te halen.

Vermits met blokthema’s je hele website is opgebouwd met WordPress blokken uit je blokeditor die je helemaal kan aanpassen, is de keuze van je bloktheme in theorie minder belangrijk. Maar je werkt natuurlijk een stuk sneller als je een blokthema kiest dat een beetje aansluit bij jouw stijl en behoeften.

Waar moet je zoal op letten als je een (nieuw) blokthema kiest?

Die blokthemes zijn uiterst flexibel. Mits je een beetje handig bent kan je zowat elk design namaken en heb je erg veel mogelijkheden qua opmaak en indeling. In die zin zijn klassieke WordPress thema’s wat overbodig aan het worden.

Het nadeel? Net omdat je zoveel mogelijkheden hebt duurt het – ondanks de aanwezigheid van handige blokpatronen – soms erg lang eer je een coherent design hebt. Aan jou de keuze.

Nieuws, inspiratie en handige tips voor jou

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.