Homebeter bloggenMinimaal nuttige blogpost: ook zo kan je vaker bloggen

Minimaal nuttige blogpost: ook zo kan je vaker bloggen

Faalangst? Overdreven perfectionisme? Onverbeterlijk uitstelgedrag? Het kan ervoor zorgen dat je blogfrequentie veel te laag ligt. Zo komt je blog nooit echt van de grond. En waarschijnlijk zie je het allemaal te groots. Hoog tijd om kennis te maken met Minimaal nuttige Blogpost (MNB).

Leestijd: ca. 4 minuten

Wat is een minimaal nuttige blogpost?

Het idee van de minimaal nuttige blogpost komt niet helemaal uit de lucht vallen. Ik haalde inspiratie uit de wereld van de tech en de startups. Daar is de term Minimal Viable Product (MVP) schering en inslag.

Zo’n minimal viable product is een (eerste) versie van een product of dienst dat goed genoeg is om uit te brengen. Die versie is niet perfect, heeft niet de meest uitgebreide features, kan zelfs serieuze bugs bevatten. Toch is een dergelijk product niet waardeloos. Het werkt. Goed genoeg om te doen waarvoor het is ontwikkeld, goed genoeg om echt nuttig te zijn en potentieel te tonen. Goed genoeg om een (eind)gebruiker oprecht blij te maken. Die laatste kan ermee aan de slag (en de fabrikant/maker van de MVP kan eventueel de ontvangen feedback gebruiken om het product nog te verbeteren of verfijnen).

Precies zo gaat het met de minimaal nuttige blogpost. Het is niet meteen het meest uitgebreide artikel. De MNB is misschien niet foutloos, maar is wel prettig om te lezen en/of bevat genoeg nuttige info om lezers en volgers blij te maken.

Wat zijn de voordelen van minimaal nuttige blogposts?

Ben je nogal perfectionistisch ingesteld, dan kan ik me voorstellen dat het hele idee van de minimaal nuttige blogpost je tegenstaat. Voor je lezer is immers alleen het beste goed genoeg.

Maar ik zeg het wel vaker: het komt er in het moderne bloggen ook op aan vaak genoeg nieuwe artikels online te zetten. En dan komen die minimaal nuttige blogposts aardig van pas. Zeker als je blog een eenmansbedrijf is en het de bedoeling is om regelmatig te blijven bloggen.

“Als het goed is is een MNB geen waardeloos niemendalletje. Je lezer heeft er echt wel wat aan. Het artikel is alleen niet zo uitgewerkt als zou kunnen. En voor jou is het makkelijker om te maken.”

Hoe kan zo’n minimaal nuttige blogpost er in de praktijk uitzien?

Je kan die minimaal nuttige blog(post) op verschillende manieren benaderen.

1. Schrijf kortere berichten

Lang niet elk blog hoeft 1.500 of 2.000 woorden te tellen. Ook in een blog van 600 woorden kan je een krachtige boodschap kwijt. En wat de SEO betreft, tijden zijn voorbij dat alleen langere artikels bovenaan in Google komen.

2. Kies vaker voor een wat makkelijker blogformat

Er zijn blogs die een stuk makkelijker en sneller te maken zijn, minder research en energie kosten dan gemiddeld:

  • deel een foto(galerij) en geef (grappige) commentaar of een toelichting
  • embed een (YouTube)-video (idem)
  • neem een kort schriftelijk interview van iemand af
  • doe een interne round up post: selecteer (en link naar) de beste artikels van je blog en leid ze kort in
  • deel een opvallende quote
  • voeg minder multimedia-content toe: steeds meer bloggers houden er een YouTube-kanaal of een podcast op na. En hoewel je erg makkelijk pakweg video en audio kan toevoegen in je blogpost, moet die natuurlijk eerst nog gemaakt worden.
  • lijstjesposts zijn meestal makkelijk en snel te schrijven
  • doe een externe round up post: volg dezelfde procedure als met de interne round up post, maar ditmaal met de beste artikels die je op andermans blog las.
  • geef één van je oudere blogberichten een update: je hoeft niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden. Grasduin in je blogarchief op zoek naar blogs die wel een update kunnen gebruiken. Eventueel kan je ‘m zelfs opnieuw publiceren.

3. Je minimaal nuttige blogpost op een minimalistische site?

Deze tip is een buitenbeentje. Ik heb het hier namelijk niet over de inhoud van je blogberichten, maar over de opmaak en inrichting van de website/blog waarop je berichten terechtkomen.

Vooral bij het begin van je blogavontuur kan je ongelooflijk veel tijd spenderen aan het zoeken naar het perfecte blogtheme, het tot in de puntjes verzorgen van de layout en indeling, het prutsen met instellingen allerhande. Leuk, maar het helpt je blog al bij al geen meter vooruit.

Kies snel een blogtheme (met weinig toeters en bellen) annex indeling annex opmaak waar je wel wat voor voelt, blijf daarbij en gebruik je beginnersenthousiasme vooral om artikels te schrijven. Later wijzigingen aanbrengen of het zaakje desnoods helemaal omturnen kan altijd nog. Eerst schrijvende meters maken.

Een blog met alleen maar MNB’s? Geen goed idee

Meestal zijn die minimaal nuttige blogposts een stuk korter en ook wat makkelijker te schrijven. Ze kosten je minder tijd en energie terwijl je toch je blogfrequentie op peil kan houden.

Van elk artikel op je blog een MNB maken is echter niet zo verstandig. Oké, je publiceert dan wel vaker, maar een blog moet ook meetellen bovenaan in Google om echt succesvol te zijn. En dus heb je nood aan voldoende lange, diepgravende artikels. Die gaan meestal een stuk verder dan de minimaal nuttige blogpost.

Je MNB later bijwerken kan altijd

Alles is beter dan dagen, weken of maanden (afhankelijk van je blogfrequentie) radiostilte op je blog. En dus kan een MNB een prima oplossing zijn.

Maar niks belet je om zo’n minimaal nuttige blogpost later nog flink uit te breiden. Misschien zelfs naar een echte longread.

Conclusie?

Minimaal nuttige blogposts (MNB’s) zijn een oplossing als je niet de tijd, de fut of de inspiratie hebt om een uitgebreid blog neer te zetten. Liever dan lange tijd radiostilte te brengen, gooi je wat makkelijker te maken content in de mix. Je blog volpompen met alleen maar MNB’s is echter geen goed idee.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.