Homebeter bloggen3 korte schrijftips
0
(0)

Snel een blogpost schrijvenOok in 2015 blijft het bloggen vooral een kwestie van “schrijvende meters maken.” Een fijn, maar bij momenten lastig en tijdrovend karwei. Met deze korte schrijftips zou een en ander echter wat sneller en makkelijker moeten gaan.

1. Beslis op voorhand waarover je zal schrijven

Dat lijkt erg logisch en het klinkt ook zoveel makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch! Maak niet de fout om achter de pc te kruipen terwijl je werkelijk geen idee hebt waarover je ’t zal hebben. Dat leidt tot nodeloos tijdverlies en een hoop frustraties.

Neem er even van tevoren je blogschrift bij, pik er een onderwerp uit en zeg letterlijk tegen jezelf: “Straks/morgen/dit weekend/volgende week zal ik schrijven over… ” Prent ook de werktitel in je hoofd, als je die al hebt.

Deze techniek heeft het voordeel dat, hoewel je nog niet aan het schrijven bent, je wel al – bewust of onbewust met je topic aan de slag gaat. Groot is de kans dat op het moment dat je effectief aan de schrijftafel gaat zitten, er niet alleen een onderwerp om over te bloggen in je hoofd zit, maar ook een structuur, een stramien en meer dan een handvol sleutelwoorden. Het artikel zal een stuk gemakkelijker de weg naar het scherm vinden!

2. Eerst je artikel uitbraken, dan verbeteren

Dit is een tip die je hier wel vaker kan lezen op dit blog. Niet voor niks, want voor mij persoonlijk maakt dit advies hét verschil.

De reden waarom het schrijven zo’n lastig karwei is, is te wijten aan het feit dat we geneigd zijn te schrijven en tegelijkertijd onze fouten te verbeteren. Met als direct gevolg dat geen van beiden echt naar behoren gebeurt. En ook nog eens veel meer tijd in beslag neemt!

Eens gezeten achter je pc is het je eerste prioriteit om je artikel te schrijven. De bovengenoemde schrijvende meters te maken. Laat je algemene gedachtegang niet vertroebelen door jouw muggenzifterij en perfectionisme. Je mag complexloos en relatief snel je boodschap neerschrijven. Het is de bedoeling dat je je artikel uitschrijft zonder je ook maar iets aan te trekken van eventuele schrijffouten, manco’s aan de structuur van je stuk enzovoort.

Idealiter leg je je tekst na het schrijven  opzij, om ‘m pas na enkele uren of zelfs dagen weer ter hand te nemen en er – met een frisse blik de fouten uit halen en het stuk bij te schaven.

3. Gebruik een synoniemenwoordenboek

Of een online variant, natuurlijk. Groot is de kans dat je vrij vaak dezelfde woorden gebruikt. Het kan dus geen kwaad bepaalde van die woorden en zinswendingen te vervangen door synoniemen. Je slaat twee vliegen in één klap: je blogpost wordt een stuk minder saai en het gebruik van synoniemen bevordert bovendien de SEO van je blog.

Zo, dat waren mijn korte schrijftips. Kan je er wat mee, of niet?

photo credit: caribb via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

7 reacties op “3 korte schrijftips”

 1. Rianne avatar

  Oeps… Het zal ook eens niet… Ik mag graag gewoon achter (onder) de laptop gaan zitten en beginnen met schrijven…

  Dat synoniemengedoe vind ik een goede tip. Nu ik alle 70 delen Lamme Urgh aan het kopiëren, plakken en redigeren ben in ‘zijn’ eigen blog merk ik dat ik zinnen toch wel erg vaak hetzelfde laat beginnen…

 2. Caroline van Wijk avatar

  Goed idee om van te voren al in je hoofd eraan te werken. Inderdaad té logisch om aan te denken. Zou het net zo werken als een planning: de avond ervoor de werktitel of het onderwerp opschrijven, naast je bed leggen en de volgende ochtend meteen schrijven. Wat mij dan helpt: liggend schrijven met pen op papier. Dan krijg ik echt creatieve teksten.

 3. Rowdy avatar
  Rowdy

  Handige tips weer!

 4. Karien Damen avatar

  Een gouden tip, synoniemenlijst er bij houden

 5. Nanouk avatar
  Nanouk

  Jaaaa goede tips en alledrie even waardevol!
  Ik heb Evernote vol staan. Als een ideetje m’n hoofd in glipt, type ik snel het idee uit, waarbij ik zonder gene de meest belachelijke spelfouten maak. En als ik niet op een woord kom of al direct weet dat ik iets op moet zoeken, zet ik er xxx neer. Als ik de tijd heb en achter m’n laptop zit, hoef ik alleen maar Evernote te openen waar ik kan kiezen uit tig uitgewerkte ideetjes. Beetje aanpassen, spelfouten eruit, titel, tussenkopjes, beeldmateriaal en klaar 🙂

 6. Zo simpel is dan geluk avatar

  Een synoniemenwoordenboek heb ik zelf eigenlijk nog nooit aan gedacht. Goede tips!

 7. Jenny - ikreis.net avatar

  Het uitbraken van tekst doe ik het liefst op het vliegveld of in de trein. Voor je het weet heb je weer een paar drafts klaarstaan waar je weken mee vooruit kan.

  Of gewoon ideeën voor nieuwe artikel. Helaas bedenk ik sneller nieuwe titels dan dat ik schrijf, dus voorlopig kan ik vooruit 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.