HomeHow toReageren op een blog? Zo doe je dat!

Reageren op een blog? Zo doe je dat!

rp_Tips-voor-meer-reacties-op-uw-blog.jpg“Ouderwets” reageren op een blog. Waarom zou je je vandaag de dag die moeite nog getroosten. Welnu, ik kan voor de vuist weg 3 redenen bedenken. 1. Je doet je favoriete blogger een groot plezier. 2. Je zorgt voor natuurlijke backlinks naar je blog. 3. Je brengt extra verkeer naar je blog.

Ouderwets reageren op een blog? Daarmee bedoel ik vooral je appreciatie als lezer laten blijken door middel van een geschreven commentaar onder een blogbericht. Ik hoef je niet te vertellen dat dat de laatste jaren almaar minder gebeurt. Allemaal de schuld van die dekselse social media, die het je bezoeker/lezer/volger veel te makkelijk maken enige vorm van waardering te tonen voor hetgeen zijn/haar favoriete blogger zoal uitvreet.

We mogen het anderzijds je lezer/volger ook niet al te kwalijk nemen: vandaag de dag komt er immers zoveel informatie op ‘m af. En daarbij, zo’n commentaar schrijven, daar moet je bij nadenken en het kost bovendien anderhalve minuut van je tijd. Minimaal! In die tijdspanne heb je minstens dertig retweets, likes en +1’s gegeven. En tot slot is het gewoon zo dat achtergelaten reacties onder een blog niet noodzakelijk meer garant staat voor meer verkeer op je eigen blog.

Maar genoeg gejammerd. Vooropgesteld dat je toch graag in de pen wil kruipen voor een reactie onder een blog, hoe pak je dat dan het beste aan? Een paar tips.

1. Zorg dat je reactie niet in de spambox terechtkomt

Dat zou pas echt zonde van je tijd en energie zijn. Doe er dus alles aan om de automatische spamfilter te omzeilen. En stel je reactie zo op dat ook de moderator van het blog geen enkele reden heeft om je tussenkomst alsnog in de spam te gooien. Dus:

 • Schrijf in de voertaal van het blog
 • Wees zuinig MET DE CAPSLOCK EN UITROEPTEKENS!!!
 • Wees vriendelijk en beleefd (ook al ben je het helemaal niet eens met jouw blogger)
 • Beledig niemand (idem)
 • Plaats geen links naar je eigen blog (tenzij er expliciet naar gevraagd wordt)
 • Blijf on topic
 • Let op spel-en tikfouten

2. Reageer niet anoniem

En vul dus alle velden in die bij een reactie horen. Afhankelijk van het blog gaat het om je naam, je e-mail en een link naar je blog of website. Vaak zijn de eerste twee items gewoon verplicht in te vullen, terwijl het derde veld optioneel is. Logisch: het is niet omdat je geen blog of website hebt dat je niet mag reageren op een blog. Als je er wel eentje hebt is het gewoon dom om geen link achter te laten, natuurlijk!

Kleine bonus tip: heb je op je eigen blog een artikel staan dat erg nauw aansluit bij het stuk waaronder je commentaar levert (of het mooi aanvult),  overweeg dan om niet te linken naar de homepage van je blog, maar naar dat ene  specifieke artikel. Elkeen die doorklikt naar je blog kan meteen zien wat voor interessants jij te vertellen hebt over het topic in kwestie.

3. Draag bij aan de discussie

Je hoeft aan zo’n tussenkomst – letterlijk – niet te veel woorden vuil te maken. Een simpele Leuk!, Goed geschreven…, of Top artikel! wordt zeker gewaardeerd door je favoriete blogger (die doorgaans stiekem nogal ijdel is), echt memorabel wordt je daar natuurlijk niet mee. En er zijn zelfs bloggers die een dergelijke gebalde reactie zonder pardon als spam catalogeren wegens een veel te hoog ik-wil-kost-wat-kost-een-backlink en bezoek-alsjeblieft-mijn-blog gehalte.

Hoe anders liggen de zaken wanneer je een wat langer stukje achterlaat waaruit niet alleen je betrokkenheid blijkt maar ook je expertise ter zake. Zeg zinnige dingen, geef bijkomende informatie, vertel je persoonlijke ervaringen, spreek je blogger volmondig tegen (met argumenten die enig hout snijden), of steek hem/haar een hart onder de riem.

Eén ding is zeker: je wordt een stuk minder makkelijk vergeten, je maakt het betreffende artikel nog sterker en je vergroot bovendien de kans dat de blogger in kwestie je blog ook daadwerkelijk zal bezoeken. Trouwens, ook de andere (toekomstige) bezoekers en volgers zullen sneller geneigd zijn je blog aan te tikken om te zien of er nog meer interessants te rapen valt over dit onderwerp.

4. Wees er snel bij

Om het meeste “rendement” uit je inhoudelijk sterk reactie te halen is het aan te raden er snel bij te zijn. Idealiter binnen de eerste tien. Ben je nummertje 54 in de rij dan doet waarschijnlijk geen kat nog de moeite om je reactie te lezen, hoe interessant je toevoeging ook is. Hooguit bestaat de kans dat jouw toegewijde blogger – die niet zelden sowieso op nieuwe reacties wordt geattendeerd – je reactie de moeite waard vindt. Bovendien: hoe meer reacties onder een bericht, hoe kleiner de kans dat jij nog iets kan aandragen dat al niet is gezegd…

5. Heb geduld!

Dit is andermaal zo’n typisch geval van Rome en Parijs zijn niet op één dag gebouwd. Het kan dus een tijdje duren eer er wat verkeer uit (reacties van) andere blogs naar jouw blog doorsijpelt. Je verschijnt niet zomaar meer bij iemand op de radar in 2015. En doorklikken is lang niet bij iedereen een tweede natuur (meer). Volhouden is de boodschap!

Ook al zijn de gouden tijden – met het blog als levendig discussieplatform voor goed voorbij (al kan je zelf wel wat doen om meer reacties te krijgen), reageren op een blog middels een commentaartje onder een bericht heeft nog voordelen. Het is allemaal toch wat substantiëler, wat minder vluchtig dan het snelle werk op Facebook, Twitter en Google plus.


25 reacties op “Reageren op een blog? Zo doe je dat!”

 1. Edwin avatar

  Hallo Ben, mijn favoriete blogger! Ik ga dan voor reden 1 voor het plaatsen van mijn reactie. Wij van https://www.limousine.nl doen onze favoriete blogger graag een plezier en zo wij lezen kan dat met het posten van een reactie. Bij deze dan ook graag gedaan Ben. Ik ben ook al je adviespunten doorlopen om bij punt 5 tegen de lamp te lopen, ik heb zelf geen blog pagina op onze website. Meteen zelf ook een blog aangemaakt, het schrijven kan beginnen, hoop maar dat ik daar genoeg inspiratie heb om nog heel veel over limousines te vertellen.

 2. toorjoor avatar

  dat was handig. Bedankt

 3. Renske avatar

  Leuk artikel! Ik vraag mij wel af of een vraag stellen misschien toch wel een beetje gewoon kan? Lijkt mij het reactiegemak juist verhogen…

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Natuurlijk kan het nog steeds. Pertinente en prikkelende vragen (aan het einde van een artikel) kan de interactie met je lezer danig verhogen!

 4. Simon avatar

  Je blog kan je ook op andere manieren linken, kijk naar websites waar gastenboeken op staan.
  Ook mag je bij mij een link plaatsen op mijn website, Het enige waar ik wel streng in ben is het feit
  dat het geen eenrichtingsweg is, DUS LINK BACK .
  Bij het niet vinden van een link wordt je blog verwijdert van de pagina.
  Elke back link wordt elke week gecontroleerd. omschrijving : G.D.M.wakker N.L uw nieuws digitaal platform

 5. ODH avatar

  Beste,

  Beste,

  Ik zou graag willen beginnen om op andere websites blogs te schrijven voor mijn website https://odh-legal.nl/. Wat kan ik in een mail zetten om de websitehouder/blogger ervan te overtuigen dat ik een gastblog voor hun wil schrijven?

  Alvast bedankt.

 6. Sociale Controle avatar

  Zeer leuke blog. ik vind dit leuk en waardeer dat. bedankt voor het delen.

 7. Bart avatar

  Leuk artikel!

  Het is inderdaad erg fijn om als blogger feedback te krijgen.
  Bovendien kan je deze mogelijks waardevolle informatie gebruiken om in de toekomst nóg beter te worden.

 8. Yannick Wulfengeus avatar

  Veel aan deze tips gehad zelf doe ik het ook vooral bij http://www.douglastuinhuis.nl en het zorgt inderdaad voor extra verkeer naar je website en voor een betere positie in google. Dus ik zo zeggen mensen. Blijf vooral reageren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.