Homeop de blog afOp de blog af: Bloggelientje

Op de blog af: Bloggelientje

Screenshot interview bloggelientje

Mijn volgende gast in ‘Op de blog af’ is Bloggelientje. Al een jaartje of tien timmert ze aan de weg, houdt verschillende eigen blogs in de lucht en kan een full-time blogger genoemd worden. Het verbaast je niks dat ik haar op het spoor kwam via Bloggenenloggen. Een schatkamer voor elke blogger met gezonde ambitie.

Screenshot interview bloggelientje

1. Waar ik altijd nieuwsgierig naar ben: weet je nog wat de concrete aanleiding (of gebeurtenis) om met bloggen te starten?

B: Aanvankelijk begon ik met een website. Gemaakt op een Apple computer met het programma Freeway. Ik was toen 7 maanden zwanger van mijn vierde kind, en het was winter. Ik was op zoek naar informatie over fulltime moederen, en kon nergens wat vinden. Ik besloot daarom zelf een website hier over te maken.

2. Met welke ambitie startte je destijds je blog?

B: Anderen herkenning en informatie bieden.

3. Je zette intussen een hele reeks blogs op. Bloggen is voor jou dus een fulltime bezigheid?

B: Ja, ik heb minimaal een 40-urige werkweek, en werk ook vaak in het weekend. Maar dat is ook omdat ik het zo leuk vind.

4. Wat me wel opvalt is dat de onderwerpen op je verschillende blogs soms erg nauw aansluiten en overlappen. Doe je er niet goed aan een aantal blogs samen te voegen tot één online-magazine? Je zou op die manier meer focus, slagkracht en zichtbaarheid kunnen hebben. Of zie ik dat totaal verkeerd?

B: Een goede vraag die ik mezelf ook wel eens stel! Hoewel ik zelf de overlap niet zo zie, dus ik ben wel benieuwd bij welke blogs jij overlap ziet? Ik heb zelf het idee dat ze allemaal echt verschillend zijn, met echt een andere doelgroep en andere onderwerpen.

Aanvankelijk had ik dus ook maar één blog: thuisblijfmoeders.nl. Maar sommige onderwerpen kwamen niet uit de verf. Of ze waren juist zo populair dat ze een eigen plek kregen. Dat laatste gebeurde bijvoorbeeld met mijn blog Huisvlijt. Die kwam voort uit de populaire rubriek Huishoudkunde op Het Moederfront. En Ren mama, ren is een blog dat ontstond uit mijn posts over hardlopen op Berichten van Het Moederfront. Zowel Huisvlijt als Ren mama, ren zijn de blogs waaruit ze werden geboren ver voorbij gestreefd in bezoekersaantallen.

Ik geloof in het belang van een niche. Ook in verband met je vindbaarheid. Daarom kies ik op dit moment voor meerdere blogs, met een duidelijke niche.

5. Waar ik ook erg nieuwsgierig naar ben: hoe ziet jouw blogplanning eruit? Ik vind het namelijk al een klus om één of twee blogs regelmatig van nieuwe inhoud te voorzien…

B: Ik heb een agenda waarin ik bijhoudt wat ik op een dag moet doen. Op sommige blogs plaats ik elke dag een nieuwe post, andere om de dag, andere 1 keer per week. In mijn agenda houd ik dit bij. Soms voel ik me wel een beetje als zo’n goochelaar die van die bordjes draaiende moet houden op stokken. Zo moet ik ook steeds mijn verschillende blogs snel weer een duwtje geven.

Daarnaast heb ik vaste dagen waarop ik bepaalde dingen doen. Zo maak ik elke dinsdag- en vrijdagmorgen een blogrondje. Dan bezoek ik blogs en laat comments achter. Daarnaast ben ik druk met research, schrijven, marketing, seo etc.

6. Hoe moeilijk is het om geld te verdienen met bloggen in het Nederlandse taalgebied?

B: Het is niet zozeer moeilijk, als wel hard werken. Ik vind het goed te doen! Maar ik heb ook twee Engelstalige blogs om zo een groter gebied te kunnen bereiken.

Dus die Engelstalige blogs zijn nodig om voldoende inkomsten te halen uit advertentie-inkomsten (via Google Adsense)?

B: Sowieso is Google Adsense niet mijn belangrijkste bron van inkomsten. De Engelstalige sites leveren in verhouding weinig op, maar alle beetjes helpen…

7. Is je denken over je blog(s) (of het bloggen) veranderd in de loop der tijd?

B: Ik heb steeds meer geleerd, en pak het nu slimmer en professioneler aan. Ik houd nogal van woordgrapjes en dubbele betekenissen, en die gebruikte ik graag in mijn blogtitels. Maar daardoor scoorden ze heel slecht in google! Ik heb dus o.a. geleerd om blogtitels te schrijven die de lading dekken! Ook zie ik nu echt het nut van SEO in en van research doen naar keywords voor je een post schrijft. Ook ben ik overgestapt van Blogger naar WordPress. De grootste verandering is dus professionalisering.

“Bloggers gaan een steeds grotere rol spelen. Ze hebben bezoekers die waarde hechten aan hun mening en een gemiddelde pagerank van 3.”

Bloggelientje

8. Kan je wat vertellen over de grootste fout die als blogger ooit maakte?

B: Dat was denk ik toen ik mijn blog waterwratten samenvoegde met Huisvlijt! Dat blog had namelijk een pagerank van 3, en in Huisvlijt deed het helemaal niks meer… Een stomme move was dat!

9. Wat vind je zelf bloedirritant bij (het lezen van) andere blogs?

B: Het bericht: ‘Sorry dat ik zo lang niet heb geschreven!’ Aaaargh! Ik klik dan altijd meteen weer weg. En hele lange rijen met foto’s, waarbij je eindeloos naar beneden moet scrollen. En als er muziek gaat spelen ook.

10. Wat is de leukste reactie/het mooiste compliment dat je ooit van een lezer kreeg?

B: Dat ze zich beter voelen na het lezen van een post.

11. Antwoord kort en krachtig:

Bloggen is leuk, want … het vraagt creativiteit, inventiviteit, research en je leert steeds nieuwe dingen!
Het probleem waar ik als blogger het vaakst tegenaan loop is … zure comments! Die vind ik lastig!
Als blogger vrees ik de dag dat … mijn internet er weer eens uit ligt. Dankjewel Tele2!
Het grootste misverstand over bloggen is … dat het een makkelijke manier is om ‘even’ geld mee te verdienen.

Ik stop met bloggen als … nooit. Als ik dood ben dus. Maar misschien kunnen mijn nazaten dan mijn reserveposts nog een tijdje publiceren!

12. Wat is jouw persoonlijke “gouden blogtip”?

B: Schrijf over iets waar je zelf warm voor loopt. Het is belangrijk minstens één keer per week een post te schrijven. Dat is heel lastig als het onderwerp je eigenlijk niet boeit. Maar als je bezoekers wilt is het tegelijkertijd wel handig om even te checken of er meer mensen voor warm lopen!

Ik onthoud vooral:

 • Met een degelijke planning en discipline kan je in je eentje heel wat blogs onderhouden
 • Je hoeft je als blogger niet te excuseren wanneer je een tijdje niet hebt geblogd
 • Blogtitels met dubbele bodems zijn erg leuk om te lezen, maar scoren slecht in de zoekmachines

Tot zover dit interview met deze super productieve – en professionele – blogger. Ook in naam van Bloggelientje dank ik je voor je aandacht tot aan het eind. Als vanouds wordt je uitgenodigd om haar weblogs te ontdekken. Daarnaast zijn er ook nog de community-sites zoals Expatmam en Demamablogs. Leer, lach en Geniet!
3 reacties op “Op de blog af: Bloggelientje”

 1. Diana avatar

  Sper leuk om te lezen dit interview!
  Blogtrommel ga vooral door ! en Bloggelientje nooit stoppen .
  Beide site,s een aanwinst voor de bloggers.

 2. Tania avatar
  Tania

  Bloggen en loggen is echt een fantastische hulp voor de beginnende blogger. Net als blogtrommel trouwens.

 3. Bloggelientje avatar

  Bedankt voor het leuke interview!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.