Homebeter bloggenMaak een sneeze page: breng je lezer naar de uithoeken van je blog
maak een sneeze met je beste berichten

Menig blogger herkent de volgende frustratie: je schrijft een blogje om duimen en vingers van af te likken, maar door het feit dat je nu eenmaal regelmatig blogt staat dat juweeltje maar korte tijd in de schijnwerpers. Daarna verdwijnt het bericht onherroepelijk naar de donkere krochten van je blogarchief. Als je geluk hebt wordt je pièce de resistance nog een paar keer opgeduikeld door een verdwaalde lezer. Jammer! Echter, maak een sneeze page en geef je beste stukken (opnieuw) de plaats die ze verdienen!

Leestijd: ca. 3 minuten

Sneeze page?

Een term die ik pikte uit de Amerikaanse blogwereld. Waarom in godsnaam sneeze page? De enige plausibele verklaring die ik kan bedenken, is dat het komt van het Engelse to sneeze (niezen). Als je niest vliegen de snotpartikels genadeloos in de rondte (als ze tenminste niet worden opgevangen door een zakdoek).

Een goeie sneeze page brengt je bezoeker – die slechts zelden verder kijkt dan je laatste twee berichten – via een of twee muisklikken naar de verste uithoeken van je blog.

Enfin, tot zover de mogelijke etymologische verklaring…

Is er geen goed Nederlands woord voor te vinden dan? Je zou kunnen opteren voor blogstaaltjes. Maar dat doet mij dan weer te veel denken aan een al te opdringerige, dubieuze leurder met staaltjes van allerlei dingen waar je eigenlijk geen donder kan mee beginnen… Doe mij dus maar sneeze pages!

Maak een sneeze page. Makkelijker gezegd dan gedaan…

De sneeze page is dus een aparte, makkelijk te vinden pagina met daarop de linkjes naar je beste, mooiste leukste artikelen die je in de loop der tijd aan je blog hebt toevertrouwd. Het werk waar je – ook na jaren – beretrots op bent. Of nog: de hoekstenen van je weblog. Toegegeven, als je al heel wat jaartjes aan het bloggen bent, je archief honderden berichten telt is het misschien wel even zoeken naar je blogpareltjes…

Natuurlijk zijn hier ook variaties op te bedenken:

 • de berichten met de meeste views
 • blogs die de meeste (felste) reacties losweekten bij je lezers
 • blogberichten die je in één klap beroemd maakten
 • (hét antwoord op) de meest gestelde vragen van je lezers

In elk geval biedt de sneeze page je lezer het antwoord op de vraag: “Welke blogs moet ik zeker gelezen hebben voor ik hier wegga om nooit meer terug te komen?”

Ik kan me ook zo voorstellen dat je sneeze page regelmatig wijzigingen ondergaat. Niks is immers definitief, je inzichten en ideeën veranderen af en toe en je schrijft voortdurend nieuwe (en betere?) stukken…

Kom je er echt niet uit? overweeg dan de hulp in te roepen van je lezers (bijvoorbeeld middels een poll). Een fijne manier om je lezers bij je blog te betrekken.

Het is natuurlijk aan jou om te bepalen hoe je je blogstaaltjes presenteert. Wil je een overzichtelijke lijst met linkjes naar je fijnste content, of schrijf je liever een onderhoudend stukje proza vol met verwijzingen naar je beste blogberichten? Laat je creativiteit de vrij loop!

Ook Blogtrommel.com heeft zijn eigen sneeze page met meer dan 100 succestips voor jouw blog.

Meer van dat?

Elk blogbericht een sneeze page?

Zo zou het eigenlijk moeten zijn! Elk artikel dat je post zou eigenlijk enkele linkjes moeten bevatten naar eerder verschenen artikelen, als ze tenminste je verhaal staven, onderbouwen en vervolledigen. Die laatste opmerking is belangrijk!

Niet alleen nodig je je lezer vriendelijk uit meer artikelen te lezen/dieper in je blog te duiken/meer tijd op je blog door te brengen. Ook Google vindt een en ander leuk, want je toont de zoekrobots de structuur en de verbanden van je blog. Hou dat een tijdje vol en je blog zal gaandeweg hoger scoren in de Google’s zoekresultaten!


Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor

Oorspronkelijke versie van dit artikel: september 2013

photo credit: Aaron Webb via photopin cc15 reacties op “Maak een sneeze page: breng je lezer naar de uithoeken van je blog”

 1. mie avatar
  mie

  Vroeger was er zo’n ding dat je op je blog kon installeren dat onder elk blogartikel random een aantal andere blogartikelen suggereerde. Ik vond dat tof, maar op een bepaalde moment werkte dat niet meer en heb ik dat er af gegooid.

 2. Karin avatar

  Beste Ben,
  Het is zeker jammer dat mooie logjes diep wegzakken. Sinds jaar en dag heb ik een vaste pagina in het menu met de titel ‘De pronkkamer’ om ze in beeld te houden. Ik weet niet of er een Vlaams equivalent is voor dit begrip. Van oudsher is het de mooiste kamer in een huis of boerderij, waar mensen op zondag zaten of waar men belangrijke visite ontving. Deze pagina bevat de tien beste logjes, volgens mijn niet geheel objectieve oordeel. Om de zoveel tijd werk ik de lijst weer bij.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Hey Karin,
   Dat is precies wat ik bedoel! Ik kende het begrip pronkkamer niet, maar het klinkt in ieder geval veel mooier dan sneeze page. Ik ga nu alvast even naar je pronkkamer kijken…

 3. Gustavo Woltmann avatar
  Gustavo Woltmann

  Een goed idee waar ik zelf nog niet aan gedacht had, bedankt.

 4. Diana avatar

  Een sneeze page dat klinkt interessant. ik kende de naam nog niet dacht even dat je bedoelde bv onder je blog post dat daar bv 3 gerelateerde artikelen uit je blog staan waar lezers dan ook nog op kunnen klikken. Dus als je op blogtrommel komt homepage dan is de knop SUCCESGIDS VOOR JE BLOG een sneeze page? Moet dat een opvallende knop zijn? of kun je ook op je Homepage in de bovenste balk waar meer onderwerpen staan de sneeze ebij zetten?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, dat is een sneeze page. Het hoeft geen opvallende knop te zijn. Wel is het belangrijk dat ‘ie makkelijk vindbaar is voor je bezoekers. De menubalk van je blog is een prima plekje!

   1. Diana avatar

    Hoi ben dank je wel. Ik heb een vraagje. Op onze blog staan 3 post artikels op de homepagina. Aan de rechterkant staan Categorieën waar je woorden ziet staan die verwijzen naar artikels. Wat ik zelf graag zou willen is dat de lezer bv sneller een soort opsomming van Titels ziet staan in een oogopslag. Eigenlijk een beetje het idee wat jij hebt bij de succesgids.Zoals dit: wat meteen aanklikbaar is .
    Vooraf…
    Start een blog, kies een niche
    Persoonlijk bloggen tot op je ondergoed?
    Naar een succesvolle bloglancering in 6 stappen
    enz enz enz
    is dat een slim idee om te doen ? bovenaan in de menubalk ? om bv alle Blogtitels in een soort van verdeling onder te brengen.Met een korte inleiding erbij.
    Ik hoor graag je menig wat je van zo iets vind en of dat wijsheid is?
    groetjes Diana
    http://www.lichtophethart.nl

    1. Sharp Ben avatar
     Sharp Ben

     Het kan allemaal. Je moet alleen opletten dat je niet te veel knoppen in je menubalk gooit. Anders wordt die onoverzichtelijk en geef je je bezoeker keuzestress in plaats van dat je ‘m rondleidt. Ik zou gaan voor maximaal een zestal menu-items (en ook niet werken met uitklapmenu’s

     Stop in je menubalk (alleen) die pagina’s waarvan jullie zeggen: “Die pagina’s (of berichten) zou een bezoeker zeker moeten gezien hebben vooraleer hij/zij onze site weer verlaat.”

 5. Rob Alberts avatar

  Ik zou bijna met plezier verkouden willen zijn.

  Vrolijke groet,

 6. Wesley Velroij avatar

  Dat laatste pas ik al een hele tijd toen, ik verwijs dan naar andere artikelen zolang het in de context past. Oh en op internet forums waar je geen URL’s mag plaatsen bijvoorbeeld kun je ook proberen je blog te pluggen, wat je dan doet is bijvoorbeeld een product adviseren en als mensen er op gaan zoeken via Google komen ze wellicht op jou blog terecht.

 7. Rianne avatar
  Rianne

  Leuk idee. Moet ik toch eens wat mee gaan doen.

  Links naar gerelateerde blogs (waar Appelig het over heeft) heb ik ook wel eens opgenomen maar het ziet er niet zo gelikt uit als met zemanta. Ik frobel nog even verder (en krijg net een brainwave).

  1. appelig avatar

   Nou, als je nog tip hebt hoor ik het graag. Ik ben namelijk ook aan het fröbelen. 🙂

 8. Appelig avatar

  Wat een goed idee, en geloof het of niet, ik moest er gewoon van niezen. 🙂
  Ik vind het ook leuk dat sommige blogs onderaan een post suggesties doen voor andere artikelen. Bij mijn (wp.com) lay-out heb ik dat nog niet kunnen vinden. Ik ben bang dat ik het zelf moet maken.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Hé, wat grappig! 😉

   Jij bedoelt van die suggesties zoals hier onder het kopje ‘(nog) Meer lezen?’

   Dat heb ik voor mekaar gekregen met ‘Related Posts by Zemanta.’ Het is misschien een optie?

   1. appelig avatar

    Goeie tip, maar helaas werkt Zemanta bij wp.com alleen voor aanbevolen blogposts van anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.