HomeKennisbank bloggen voor beginnersWaarover zoal bloggen?

Waarover zoal bloggen?

Goed, het voorbereidende (denk)werk is achter de rug, het blog is aangemaakt. Nu dan – eindelijk – tijd voor de echte actie. Het schrijven van je artikelen.

Natuurlijk kan je spontaan en zonder veel overleg een blog starten. Je blogt over zowat alles wat in je hoofd opkomt. Van je dagelijkse menu over kantklossen tot en met je mening over het laatste voedselschandaal en de akkefietjes met je schoonmoeder.

Waarover zoal bloggen? Denk aan je lezer

Voor jou persoonlijk kunnen dat uiterst boeiende onderwerpen zijn om over te bloggen. En ook je intimi kunnen aan die verhalen aardig wat lol beleven.

Verder is het natuurlijk maar de vraag of de rest van het wereldwijde web op je persoonlijke ontboezemingen allerhande zit te wachten. Om dergelijke verhalen echt boeiend te maken voor een zo groot mogelijke groep lezers, moet je een razend interessant leven leiden, een uitmuntend schrijver zijn, een schijnbaar alledaags verhaal origineel kunnen verpakken en universeel maken. Het liefst nog een combinatie van dat alles. Geen makkelijke opdracht lijkt me.

Durf één centraal onderwerp te kiezen

Vanuit het oogpunt van goed (want succesvol) bloggen lijkt het me ook raadzaam om niet over “van alles en nog wat” te willen bloggen. Je niet laten beperken in het aantal onderwerpen dat je aansnijdt, het lijkt erg verleidelijk maar het maakt het ook een stuk moeilijker om echt een groot en trouw publiek op te bouwen. Logisch, want het lijkt weinig waarschijnlijk dat iemand die net een diepgravend opiniestuk heeft gelezen met evenveel plezier je laatste nieuwe breiwerkje bewondert.

En niet onbelangrijk: wil je ooit hoog in de zoekresultaten van Google terechtkomen, dan is het belangrijk dat je zeer regelmatig over dezelfde topics blogt. De zoekmachinegigant beschouwt je webstek dan als een referentiewerk en dat legt je geen windeieren…

Dus, waarover zoal bloggen? Nogmaals, zoek in de eerste plaats naar de dingen waar je passie naar uitgaan. Dan is de kans ook groter dat je het lang volhoudt.

Nog dit: het kan – ondanks alle voorbereidend denkwerk – een poosje duren eer je voor jezelf ontdekt waar het met zo’n blog naartoe moet.


Meer onderwerpen om over te bloggen vinden?