HomeKennisbank bloggen voor beginnersSEO (bovenaan komen in Google)SEO uitbesteden aan anderen is het een goed idee?

Echt moeilijk is het niet, de zoekmachineoptimalisatie van zo’n blog. Dat vind ik tenminste. Misschien vindt jij het allemaal toch een beetje ingewikkeld en denk je eraan om iemand anders dat varkentje te laten wassen. Maar de SEO uitbesteden aan derden, het is niet geheel zonder risico.

Het is in theorie dus perfect mogelijk om de SEO van zo’n blog over te laten aan derden. Van het handige neefje tot gespecialiseerde firma’s die je helpen om je website of blog hoger in de Google-resultaten te mikken.

SEO uitbesteden: de gevaren

1. Het zal je toch geld gaan kosten

(echte) SEO-specialisten zijn vakmensen en die zal je ook als dusdanig moeten vergoeden. Ik moet natuurlijk je rekening niet maken, maar ik kan me zo voorstellen dat dit enkel haalbaar is wanneer je via je blog echt geld wil gaan verdienen. Ja, het spreekwoordelijke handige neefje kan een en ander snel op poten zetten, maar toch…

2. Zoekmachineoptimalisatie uitbesteden: opgepast voor charlatans

Het krioelt op het internet van mensen en organisaties die beweren de mirakeloplossing in huis te hebben om je blog in no time op de eerst pagina in Google te brengen. Ze vragen (grof) geld, gaan met je blog aan de slag, maar doen niks wezenlijks of gebruiken verkeerde SEO-technieken. Het gevolg laat zich raden…

Je laat bovendien in veel gevallen iemand aan de achterkant van je blog prutsen. Dat is altijd een risico. En al helemaal als je zelf geen flauw benul hebt van wat die persoon daar uitspookt.

3. SEO-professionals kunnen ook niet alles oplossen

Hij of zij kan je helpen met het opzetten van een SEO-vriendelijke structuur van je site en daarnaast ook een aantal waardevolle suggesties doen in verband met de inhoud en de opmaak van je teksten. Overigens wordt het ganse SEO-verhaal vandaag de dag toch echt wel een pak minder technisch.

Bovendien SEO is geen trucje, maar het resultaat van een proces op lange termijn. Waarbij alles op elkaar inwerkt. Dat kan moeilijk (blijvend) aan de hand van een expert (die eventueel ook nog je artikels schrijft).

Uiteindelijk draait moderne zoekmachineoptimalisatie vooral om het maken en makkelijk beschikbaar stellen van steengoede content. En het helpt als het ook nog eens erg leuk en met passie gebracht wordt. Hoe dat het beste gebeurt weet jijzelf als blogger goed genoeg. Dus het is in de eerste plaats aan jou om de beste focus zoekwoorden in de fraaiste artikels te verwerken.

SEO uitbesteden? Ik zou er me niet aan wagen

Raad en hulp vragen kan natuurlijk wel. Maar het is in mijn ogen heel belangrijk dat je de basisprincipes van SEO voor jouw blog zelf onder de knie krijgt. Het web staat vol met tips en adviezen hieromtrent. Of lees een toegankelijk boek over SEO-schrijven. Ga daarna aan het schrijven en probeer de tips beetje bij beetje toe te passen. Zonder er al te gecrispeerd over te doen.