HomeKennisbank bloggen voor beginnersOnmisbare blogelementen?Afbeeldingen en tussenkopjes op je blog

Afbeeldingen en tussenkopjes op je blog

Wil je gaan bloggen dan zijn goeie, aantrekkelijke teksten uiteraard heel belangrijk. Niet in het minst omdat ook Google en andere zoekmachines nog altijd relatief veel tekst nodig hebben om te bepalen waar een artikel over gaat. Echter, mooie en informatieve teksten alléén volstaan niet meer. Een artikel moet vandaag ook erg uitnodigend zijn om te lezen. En het gebruik van afbeeldingen en tussenkopjes kan hier zeker aan bijdragen.

Afbeeldingen en tussenkopjes op één hoop?

Je zou je inderdaad kunnen afvragen waarom ik beide elementen in een en hetzelfde stuk behandel. Simpel, voor het blog geldt dat we afbeeldingen en tussenkopjes gebruiken met 4 doelen voor ogen:

  1. de aandacht trekken van lezers (in spe)
  2. saaie lappen tekst opfleuren
  3. Teksten leesbaarder maken
  4. je lezer uitnodigen om vooral verder te lezen

Afbeeldingen

“Een beeld zegt meer dan duizend woorden,” zegt het spreekwoord. Bovendien worden mensen veel sneller geprikkeld door afbeeldingen, foto’s en bewegend beeld dan door tekst. Gebruik dus beeldmateriaal om de aandacht van je lezer te trekken, je teksten “op te delen,” je gedachtegang te ondersteunen, je artikelen te verfraaien en uiteraard ook om je lezers een en ander te verduidelijken. Probeer bij de keuze van je beeld een beetje out of the box te denken.

Gratis beeldmateriaal voor je blog?

Op het gros van de foto’s rust auteursrecht. Zomaar een foto van het internet plukken en in je artikel plakken is op z’n zachtst gezegd niet aan te raden. Het beeld voor je blog maak je bij voorkeur zelf. Kan dat niet, dan zijn er ook sites waar je gratis beeldmateriaal kan halen. Waarbij het natuurlijk niet is uit te sluiten dat je beelden nog op tientallen andere plaatsen op het net te vinden zijn.

Je plaatjes optimaliseren voor Google

Nogal wat beelden worden vrij achteloos naar het blog geüpload. Een gemiste kans, want Google kan niet “zien” wat er op de foto staat en je blog kan nauwelijks worden gevonden via Google Afbeeldingen. En als je dan weet hoe makkelijk het optimaliseren van je foto’s eigenlijk is… Het komt er in essentie gewoon op neer dat je je fotobestand een beschrijvende naam geeft (denk aan het focus-zoekwoord van je artikelalvorens je het uploadt naar je blog.

Uitgelichte afbeelding instellen

Bij ieder artikel en elke pagina op je blog kan je eventueel een uitgelichte afbeelding toevoegen. Deze afbeelding is (meestal) zichtbaar wanneer op de homepagina van je blog uittreksels worden van de verschillende blogberichten. Ook op diverse social media komt zo’n uitgelichte afbeelding van pas als aandachtstrekker bij het delen van artikelen.

Tussenkopjes

Ook tussenkopjes (tussentitels) zijn een aandachtstrekker. Daarnaast maken ze je tekst scanbaar en creëren ze extra witruimte. Het effect op de leesbaarheid van je artikel is nauwelijks te overschatten. Vooral dan bij wat langere artikelen.

Tussenkopjes betekenen voor de lezer vaak het verschil tussen een bericht links laten liggen en het bericht effectief gaan lezen. Een beetje internetter scrollt tegenwoordig eerst even door je artikel, om dan – mede aan de hand van je tussentitels te bepalen of het artikel voor hem interessant genoeg is. Trouwens, grote lappen doorlopende tekst zijn daarbij doorgaans een afknapper van formaat. Probeer daarom je tekst op te delen in wat kortere alinea’s (met om de paar alinea’s dus een tussenkop).

Het hoeft geen betoog dat een beetje sexy titels hier een slok op een borrel schelen. Besteed er alsjeblieft aandacht aan!

Tenslotte helpt het zeker als je ook in tenminste één van je tussenkopjes het focus-zoekwoord van je artikel te verwerken.