HomeKennisbank bloggen voor beginners(Meer) bezoekers naar je blog krijgen?Wat zijn de verkeersbronnen van je blog?

Wat zijn de verkeersbronnen van je blog?

Het volstaat duidelijk niet om een blog online te zetten opdat het ook bezocht wordt. Maar vooraleer ons druk te maken over (het gebrek aan) bezoekers is het misschien zinvol om stil te staan bij de verschillende verkeersbronnen van je blog.

Wat zijn de verschillende verkeersbronnen van je blog?

De verkeersbronnen zijn de kanalen via dewelke lezers op je blog komen. Met andere woorden: waar komen de bezoekers op je blog vandaan, hoe zijn ze op je blog terechtgekomen? Op het internet (en dus ook in de programma’s die webstatistieken bijhouden zoals bijvoorbeeld Google Analytics) is er sprake van vier grote verkeersbronnen:

1. Direct verkeer

Dit zijn de mensen die op je blog zijn terechtgekomen nadat ze je het webadres van je blog intikten in de adresbalk van hun internetbrowser.

2. Verwijzend verkeer (referrals)

Dit zijn de bezoekers die op je blog kwamen via een klik op een link elders op het net. Zij werden dus doorverwezen naar jouw blog.

3. Verkeer via social media

Dit zijn de mensen die op je blog kwamen nadat ze op een social media platform (Facebook, Twitter, Google+, Pinterest,…) een gedeelde link naar jouw blog aanklikten. Dit is dus ook een vorm van verwijzend verkeer.

4. (Organisch) zoekverkeer

Dit zijn de mensen die iets zochten op het net, daarvoor Google of een andere zoekmachine raadpleegden en zo op een link naar je blog klikten.

Waar komt het meeste verkeer op je blog vandaan?

Dat hangt er maar van af. Een beginnend blog haalt over het algemeen gesproken het gros van zijn bezoekers uit social media. Het is de manier om als beginnend blogger je site bekend te maken bij een groter publiek. En het kan ook relatief snel gaan als je het een beetje slim aanpakt. Vandaar dat heel veel verwoede bloggers ook druk zijn op social media. Het komt erop aan je artikelen regelmatig te delen om zo stroom bezoekers naar je blog te krijgen. Nadeel is dat de stroom aan bezoekers redelijk snel opdroogt als je niet actief (genoeg) bent.

Het direct verkeer is bij de meeste blogs vrij marginaal. Betrekkelijk weinig mensen tikken de url van je blog in hun browser in. Die moet je als geïnteresseerde immers al uit het hoofd kennen en dat is slechts zelden het geval. Tenzij je blog al een serieuze naam heeft verworven, natuurlijk… Wil je hier beter scoren, dan raad ik je aan ook tijd te steken in het offline promoten van je blog.

Om significant verwijzend verkeer naar je blog te krijgen moet je meestal wat langer geduld oefenen. Mensen moeten je blog namelijk eerst leren kennen én waarderen vooraleer men eventueel naar jouw blog linkt.

Over het algemeen wordt een blog als zeer succesvol bestempeld wanneer die heel regelmatig opduikt in de bovenste regionen van de zoekmachines. Blog(ger)s die zich hier een beetje op toeleggen halen makkelijk 60 tot 90% van alle verkeer langs deze weg binnen. Maar daarvoor moet de SEO (zoekmachineoptimalisatie) op orde zijn. Dat duurt meestal een tijdje. Voordeel is wel dat wanneer je dat voor mekaar hebt je erg veel gratis bezoekers naar je blog kan trekken. Een effect dat soms jaren kan doorwerken, zelfs als je een tijdje helemaal niet meer met je blog bezig bent. En het hoeft je bovendien niet eens extra inspanningen te kosten.

Alles inzetten op SEO dan maar?

Dat zou je kunnen concluderen, maar het zou toch wat simplistisch zijn. De SEO wordt immers almaar minder technisch en houdt almaar meer rekening met het online gedrag van echte mensen van vlees en bloed. Google kijkt dus ook naar wat er gebeurt op social media. Om maar één voorbeeld te noemen.

Een gezonde mix

Het is dus perfect mogelijk om bezoekers naar je blog te krijgen zonder je ook maar iets aan te trekken van SEO en alles wat daar rond hangt. Persoonlijk zou ik er wel naar streven niet al je eieren in één mand te leggen. Zo kan Google van de ene dag op de andere beslissen om haar regels te veranderen (die er dan weer voor kunnen zorgen dat je blog zakt in de zoekresultaten en bijgevolg minder bezoekers naar je blog stuurt).

Meer in het algemeen kan het zeker geen kwaad om regelmatig in de statistieken te duiken en daar de verkeersbronnen van je blog te checken! Zo heb je een veel beter idee waar de grote massa op je blog vandaan komt en kan je indien nodig gericht actie ondernemen.