Homesocial mediaTwitterHeeft het bloggen nog wel een toekomst?

Heeft het bloggen nog wel een toekomst?

Het bloggen is al meerdere malen op sterven na dood verklaard.

Wat me opvalt is dat die wat loze kreet nadrukkelijker aan de oppervlakte komt wanneer weer eens een ander social medium zijn neus aan het venster steekt/gehypt wordt. De lancering van Facebook, Instagram, Google Plus, Twitter, Pinterest,… Voor al dan niet zelfverklaarde expertswaren evenzoveel gelegenheden om het bloggen levend te begraven.

Zo’n vaart zal het wel niet lopen. Het volstaat om een paar minuten door dit eigenste blog te scrollen om u daarvan te overtuigen… En als u vreest dat ik al te zeer voor mijn eigen winkel praat, kijk dan  eens op een blauwe maandagavond tussen 20 en 21u. op Twitter. Volg de hashtag #blogpraat en kijk wat u te beurt valt. Volgens mij kan u na een uurtje Blogpraten maar één conclusie trekken:

Het blogwereldje maakt een transitie door. Steeds meer wordt de weblog opgesmukt met al dan niet eerlijk gestolen beeld en geluid. De blog als multimediaal totaalspektakel. Die evolutie brengt voor alle betrokkenen een win-winsituatie mee. Voor de blogger is het al bij al redelijk eenvoudig te produceren/samen te stellen content, voor diens lezer/bezoeker is het leuk entertainment.

Als “man van het woord”  vind ik dit een spijtige evolutie. Maar voor ik op de verwende internetter begin  te foeteren moet ook ik eerlijk bekennen dat het mij meer dan eens zwaar valt een blogpost van meer dan pakweg 700 woorden te lezen. Het onvermijdelijke gevolg van het feit dat ik gedurende nu al meer dan twee jaar lang, wekelijks tientallen blogs volg/lees. De content voor dit blog komt niet uit de lucht gevallen.

Een beetje blogger zal geneigd zijn z’n content aan te passen aan  zijn publiek en diens hang naar “meer”, “vaker”, “sneller”, “leuker”, “makkelijker”, “vrijblijvender”, “gehaaster”, “moeitelozer”, “oppervlakkiger”, … Met andere woorden: hij – de blogger – zal zijn blog aanpassen aan de manier waarop we met zijn allen omgaan met ons werk, onze vrije tijd, onze maaltijden, onze engagementen, onze relaties,…

Als deze tendens zich inderdaad doorzet is het wat mij betreft zonneklaar dat blogs die het (bijna) uitsluitend van woord en taal moeten hebben, het wat moeilijker zullen krijgen in vergelijking met de eerder genoemde multimediale totaalspektakels.

Blogtrommel.com zal nooit tot een flitsende oase van beeld en geluid worden. Tenminste, niet zolang deze site in hoofdzaak een eenmansbedrijf is. Ik ben een kluns met het fototoestel, kom audio-visueel niet of nauwelijks uit de verf.

Tot de dag dat iemand met goeie audio-visuele skills het pad van Blogtrommel.com kruist, zal de nadruk hier liggen op het geschreven woord… Een schoenmaker moet nu eenmaal bij zijn leest blijven.

En terwijl de grote massa zich met ware doodsverachting op het multimediale circus stort, steken de mannen en vrouwen van het woord hun kopje (opnieuw) boven het maïsveld uit.

Heeft het bloggen nog wel een toekomst? Zeker wel! Al staat het als een paal boven water dat het “succesvol en populair” blog van 2012 en verder er heel anders zal uitzien dan dat van 2002.

Het internet groeit dagelijks exponentieel terwijl dat deel van de mensheid dat toegang heeft tot het web maximaal 24 uur per dag online te besteden heeft.

Wij internetbouwers kunnen dus maar beter zorgen dat er wat te halen valt.

Kwaliteit – hoe anders het er ook uit zal zien – zal altijd bovendrijven. Een hele geruststelling toch?
8 reacties op “Heeft het bloggen nog wel een toekomst?”

 1. jeewee avatar

  Beeld en geluid is prima, als het maar eigen is. Ik heb in het verleden vrij vaak een filmpje of zo laten zien op mijn blog. Nadeel is dat duizenden mensen dit doen en daarom is het niet “eigen”. Om die reden ben ik weer terug bij de basis: tekst.

 2. Ben Mualaba avatar

  @petepel: Amen! Ik kon het niet beter gezegd hebben.

 3. petepel avatar

  Ik ben en blijf van het geschreven woord, en zal dat vooralsnog ook wel zo blijven. Van mij mag alles en iedereen veranderen en mee een bepaalde kant op evolueren. Zolang ik maar mijn eigen geschreven ding kan doen. Dan ben ik gelukkig. En wie het kan waarderen ook 🙂

 4. Sharp Ben avatar

  @Pedro van Teljecenten (leuke naam): Welkom hier, en dank voor je uitgebreide reactie 🙂
  De captcha zou intussen verdwenen moeten zijn… Dank om het even te melden …

  @Rianne: Als je bezoekersaantallen stabiel blijven is er inderdaad geen enkele reden om het geweer van schouder te veranderen…

 5. Rianne avatar
  Rianne

  Wat mij betreft heeft bloggen in de geschreven vorm echt wel een toekomst. Ik mag graag blogs lezen, net als columns in een tijdschrift of krant.

  Ik probeer mijn verhaal meestal wel met een of twee foto’s te verluchtigen en soms maak ik een fotoblog. Gewoon omdat je sommige dingen met je eigen ogen moet zien (en misschien wel omdat ik te lui ben om het goed op te schrijven)… Daarnaast kan ik een incidenteel fotoblog bij een ander ook zeer waarderen.

  Voorlopig zijn de bezoekersaantallen redelijk stabiel. dus ik zal wel iets goeds doen in de ogen van mijn publiek.

 6. Pedro van teljecenten avatar

  Ik gebruik ook af en toe video, maar alleen als ik het een nuttige aanvulling voor m’n blog vind. Ik ben ook zo iemand die enorm lange posts schrijft, en ik denk dat het voor mijn bezoekers af en toe wel leuk is om te kunnen “uitblazen”. Het moet niet elke dag zwaar op de maag liggen 😉

  Ik gebruik mijn blog vaak om een punt te maken, en daarvoor heb ik nu eenmaal veel woorden nodig. Een goed onderbouwde mening heeft wat plaats en tijd nodig, niets aan te doen.

  En wat merk ik? Mijn bezoekers houden er wel van, en het worden er almaar meer. Maar wat valt me ook op? Relatief weinig reacties, ik denk dat het voor veel mensen nogal “imponerend” kan zijn. Al is dat allesbehalve de bedoeling.

  Oh, en Ben: haal die captcha alsjeblieft van je reactieformulier af, het is een ramp om dat woord te zien en te raden.

 7. Ben Mualaba avatar

  @tussendroomendaad: Zolang er internet is, zullen er ook liefhebbers van het geschrevene zijn. Dat is een troost voor ons, lettermensen 🙂

 8. tussendroomendaad avatar

  Ik vind die evolutie ook jammer… Zelf ben ik dus ook fan van het geschreven woord, maar in het volgen en schrijven van zulke blogs kruipt inderdaad veel tijd.
  Een reeks foto’s van het weekmenu, of van dingen die iemand leuk vindt, dat zegt me eerlijk gezegd niet zo veel… Film en muziek kan voor mij dan wel weer, als er maar tekst bij staat – dus niet zozeer een lijstje van leuke liedjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.