Heeft het bloggen nog wel een toekomst?

Het bloggen is al meerdere malen op sterven na dood verklaard.

Wat me opvalt is dat die wat loze kreet nadrukkelijker aan de oppervlakte komt wanneer weer eens een ander social medium zijn neus aan het venster steekt/gehypt wordt. De lancering van Facebook, Instagram, Google Plus, Twitter, Pinterest,… Voor al dan niet zelfverklaarde expertswaren evenzoveel gelegenheden om het bloggen levend te begraven.

Zo’n vaart zal het wel niet lopen. Het volstaat om een paar minuten door dit eigenste blog te scrollen om u daarvan te overtuigen… En als u vreest dat ik al te zeer voor mijn eigen winkel praat, kijk dan  eens op een blauwe maandagavond tussen 20 en 21u. op Twitter. Volg de hashtag #blogpraat en kijk wat u te beurt valt. Volgens mij kan u na een uurtje Blogpraten maar één conclusie trekken:

Het blogwereldje maakt een transitie door. Steeds meer wordt de weblog opgesmukt met al dan niet eerlijk gestolen beeld en geluid. De blog als multimediaal totaalspektakel. Die evolutie brengt voor alle betrokkenen een win-winsituatie mee. Voor de blogger is het al bij al redelijk eenvoudig te produceren/samen te stellen content, voor diens lezer/bezoeker is het leuk entertainment.

Als “man van het woord”  vind ik dit een spijtige evolutie. Maar voor ik op de verwende internetter begin  te foeteren moet ook ik eerlijk bekennen dat het mij meer dan eens zwaar valt een blogpost van meer dan pakweg 700 woorden te lezen. Het onvermijdelijke gevolg van het feit dat ik gedurende nu al meer dan twee jaar lang, wekelijks tientallen blogs volg/lees. De content voor dit blog komt niet uit de lucht gevallen.

Een beetje blogger zal geneigd zijn z’n content aan te passen aan  zijn publiek en diens hang naar “meer”, “vaker”, “sneller”, “leuker”, “makkelijker”, “vrijblijvender”, “gehaaster”, “moeitelozer”, “oppervlakkiger”, … Met andere woorden: hij – de blogger – zal zijn blog aanpassen aan de manier waarop we met zijn allen omgaan met ons werk, onze vrije tijd, onze maaltijden, onze engagementen, onze relaties,…

Als deze tendens zich inderdaad doorzet is het wat mij betreft zonneklaar dat blogs die het (bijna) uitsluitend van woord en taal moeten hebben, het wat moeilijker zullen krijgen in vergelijking met de eerder genoemde multimediale totaalspektakels.

Blogtrommel.com zal nooit tot een flitsende oase van beeld en geluid worden. Tenminste, niet zolang deze site in hoofdzaak een eenmansbedrijf is. Ik ben een kluns met het fototoestel, kom audio-visueel niet of nauwelijks uit de verf.

Tot de dag dat iemand met goeie audio-visuele skills het pad van Blogtrommel.com kruist, zal de nadruk hier liggen op het geschreven woord… Een schoenmaker moet nu eenmaal bij zijn leest blijven.

En terwijl de grote massa zich met ware doodsverachting op het multimediale circus stort, steken de mannen en vrouwen van het woord hun kopje (opnieuw) boven het maïsveld uit.

Heeft het bloggen nog wel een toekomst? Zeker wel! Al staat het als een paal boven water dat het “succesvol en populair” blog van 2012 en verder er heel anders zal uitzien dan dat van 2002.

Het internet groeit dagelijks exponentieel terwijl dat deel van de mensheid dat toegang heeft tot het web maximaal 24 uur per dag online te besteden heeft.

Wij internetbouwers kunnen dus maar beter zorgen dat er wat te halen valt.

Kwaliteit – hoe anders het er ook uit zal zien – zal altijd bovendrijven. Een hele geruststelling toch?

3

8 Responses

Show all responses
 1. jeewee
  22 oktober 2012
 2. Ben Mualaba
  22 oktober 2012
 3. petepel
  21 oktober 2012
 4. Sharp Ben
  21 oktober 2012
 5. Rianne
  21 oktober 2012
 6. Pedro van teljecenten
  21 oktober 2012
 7. Ben Mualaba
  21 oktober 2012
 8. tussendroomendaad
  21 oktober 2012

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.