HomeArtificiële intelligentieGratis zoekwoorden onderzoek doen met ChatGPT

Wil je je blog vindbaar maken in de zoekmachines, dan is het handig om toch wat zoekwoordenonderzoek te doen. Eén probleem echter: de handige tools die je daarbij kunnen helpen zijn vaak erg arbeidsintensief, onvolledig of vreselijk duur. Gelukkig is gratis zoekwoordenonderzoek doen met ChatGPT altijd nog een mogelijkheid.

Leestijd: ca. 2 minuten

Goed, wij dus andermaal op zoek naar een manier om snel geschikte focus trefwoorden te vinden voor ons artikel (pagina, dan wel blogbericht).

Gratis zoekwoordenonderzoek met ChatGPT en Keywords Everywhere

Keywords Everywhere is een online keyword tool. Zij stellen een gratis Chrome-extensie ter beschikking die ervoor zal zorgen dat ChatGPT de juiste prompt (opdracht) krijgt om aan zoekwoordenonderzoek te doen.

Klinkt ingewikkeld; is het niet!

1. Installeer de Keywords Everywhere-extensie in je browser

Ga naar de Google webstore op zoek naar de Keywords Everywhere-extensie1. Voeg de extensie toe aan je browser.

2. Open ChatGPT

Omdat je net de bewuste extensie hebt geïnstalleerd heb je binnen ChatGPT een extra tabje links onderaan: Templates. Klik erop en de prompt templates komen tevoorschijn. Via een 3-tal dropdown-menu’s kan je eenvoudig je keuze maken.

3. Stel het juiste template in

Als blogger op zoek naar keyword-ideeën kies je bij Category uiteraard voor SEO en bij Sub-category voor voor Keyword Research. Bij de Templates hangt het er natuurlijk maar van af wat je behoeftes precies zijn. Zo zoek ikzelf voor Blogtrommel.com graag naar suggesties voor long tail keywords. Maar experimenteer gerust met de verschillende templates, zou ik zeggen.

4. Vul je seed keyword in

Het Seed Keyword is de belangrijkste zoekterm van je artikel. Het is een term waarop je zeker gevonden wil worden in Google als het om jouw topic(s) gaat. Een Seed keyword is meestal 3 woorden of korter. En de zoektermen die ChatGPT aanlevert draaien dan uiteraard rond dat centrale thema.

Dan rest je enkel nog de gewenste taal in te stellen plus het aantal suggesties dat je in de lijst wil zien… Klik tot slot op Execute Template en de lijst met potentiële keywords om op te scoren vouwt zich voor je open.

Merk tot slot ook op dat de gegenereerde lijst gecatalogeerd wordt op zoekintentie.

Extra: betere prompts schrijven voor ChatGPT?

Wil je graag meer uit ChatGPT halen? Dan loont het zeker de moeite om eens naar wat (automatisch) wordt ingevuld in ChatGPT eens je aan de slag gaat met de templates van Keywords Everywhere. Je leert een hoop! Hoe je zo’n prompts best opbouwt om de beste resultaten te behalen, bijvoorbeeld. Zo kan er pakweg gevraagd worden om alle voorgaande opdrachten te negeren, te schrijven voor mensen die vloeiend Nederlands spreken, zichzelf niet te herhalen en/of de suggesties te ordenen in een lijst. Allemaal in één prompt. Het toont nog eens aan dat ChatGPT-opdrachten zich niet hoeven te beperken tot één of twee korte zinnetjes. In tegendeel, het taalmodel kan best complexe taken aan. Ik zou er zeker eens mee experimenteren.

Conclusie?

Wie op zoek is naar inspiratie voor zoekwoorden op het blog kan dus aan zoekwoordenonderzoek doen met ChatGPT. Het is makkelijk en goedkoop.

  1. Deze extensie is enkel beschikbaar voor de Chrome-browser en de Firefox-browser. ↩︎


Eén reactie op “Gratis zoekwoorden onderzoek doen met ChatGPT”

  1. Joyce - SomedayTodayNL avatar
    Joyce – SomedayTodayNL

    Oh dit klinkt goed! Ga ik zeker eens uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.