Startpagina’s, ik ben er nog steeds niet uit of ze hopeloos passé zijn, dan wel een reële toegevoegde waarde kunnen bieden voor de gemiddelde internetgebruiker. De initiatiefnemers van ZEEF (zeef.com) zijn alvast overtuigd van dat laatste.
Wat is ZEEF?
ZEEF.com spreekt van een (r)evolutie op het gebied van online zoeken, door de menselijke factor te combineren met een algoritme. Men gaat ervan uit dat de beste content bij elkaar gezocht wordt door gepassioneerde mensen. En die kan er helemaal anders uitzien dan wat het algoritme van Google toont. Hoe goed dat anno 2015 ook is.
Op Zeef kan iedereen met een (on)gezonde passie voor een bepaald onderwerp een pagina met links aanmaken over dat specifieke onderwerp. Dus je maakt een pagina aan, en je verzamelt links naar sites, blogs en artikelen die jij als eigenaar (ZEEF zelf heeft het liever over de curator) de moeite van het delen waard vindt. Voor jezelf bouw je – bijvoorbeeld – een online naslagwerk uit met al je favoriete bronnen onder handbereik.
Voor de bezoeker/gebruiker van ZEEF ligt – als het goed is – een selectie klaar uit het enorme aanbod op het internet, bijeengebracht door iemand met “verstand van zaken,” Ook op deze manier kan je je online profileren als een expert in je vakgebied/niche. En ben je een professional, dan moet dit op termijn afstralen op je business.
Deze ZEEF-pagina over bloggen – wat had je verwacht – is nog in opbouw, maar zal me zeker van pas komen als mensen me online vragen stellen over het bloggen.
De vraag waarom je je überhaupt zou moeten bezighouden met het aanmaken van zo’n linkpagina is daarmee wat mij betreft beantwoord.
De betere startpagina?
Zo’n startpagina opzetten is meestal het probleem niet. Maar ‘m actueel houden, er constant verbeteringen aan aanbrengen dat is een ander paar mouwen.Zeef heeft op dit vlak wel wat troeven in handen.
Feit is dat een gemiddelde ZEEF-pagina er oneindig veel opgeruimder en gelikter uitziet dan een doorsnee startpagina. Bovendien maak je op ZEEF ook een persoonlijke pagina aan, waardoor voor iedereen duidelijk is wie er achter deze of gene pagina zit.
ZEEF belooft in ieder geval de makers van een ZEEF-pagina meer centraal te stellen door meer verkeer naar de dochterpagina’s te laten doorsijpelen vanuit het platform. Dit in tegenstelling tot bij veel klassieke startpagina’s waar je als eigenaar vriendelijk wordt uitgenodigd een mooie pagina op poten te zetten, maar vervolgens grotendeels zelf voor verkeer naar je pagina moet zorgen.
Anders dan op andere veel startpagina’s heb je hier niet het “alleenrecht” op een bepaald onderwerp. Het is dus perfect mogelijk om met je pagina de concurrentie aan te gaan omtrent exact hetzelfde topic. Wanneer een bezoeker binnen Zeef.com op zoek gaat naar informatie omtrent pakweg knikkers, worden in eerste instantie de pagina’s getoond van de beste curatoren op dat topic. Hoe dat gemeten wordt? Voornamelijk door het aantal klikken van iedere pagina te tellen.
Door de concurrentie volop te laten spelen hoopt ZEEF voor een stuk de kwaliteit van de pagina’s te kunnen waarborgen. Men wil curatoren aantrekken die bereid zijn het beste van zichzelf te geven. Vermoedelijk wordt daarom ook iedere pagina beoordeeld alvorens daadwerkelijk online te komen. Duur van zo’n screening? Naar mijn ervaring 24 tot 48 uur. Ik kreeg ook een persoonlijke mail van een van de medewerkers met verdere tips en aandachtspunten. Ik kan me wel voorstellen dat dit niet de standaardprocedure blijft wanneer zeef op kruissnelheid komt en strakjes duizenden pagina’s per dag worden aangemaakt.
Enkele leuke features van ZEEF
Ik had het al eerder over je persoonlijke pagina waarop je jezelf kan introduceren. Je kan je persoonlijke links verzamelen (vergeet de links naar je eigen blogs en websites niet) en het zaakje ook koppelen aan Google+, Twitter en Facebook. Fijn is ook dat je voor de verschillende pagina’s die je aanmaakt eventueel verschillende social media accounts kan bezigen.
Alle pagina’s zijn overigens standaard voorzien van deelknoppen voor social media. Dat geldt niet alleen voor de pagina in haar geheel. Het is ook mogelijk om slechts een bepaalde categorie te delen.
Verder kunnen bezoekers of collega-curators erg makkelijk linksuggesties doen om je pagina verder aan te vullen.
Heel gaaf vind ik de mogelijkheid om een categorie van een interessante pagina middels een stukje HTML-code te embedden op je website of blog (zie onderaan de sidebar). Die lijstjes blijven actueel. Telkens een curator wijzigingen aanbrengt aan zijn pagina, worden die automatisch ook doorgevoerd in de widgets. Snif… snif… snif… Ruik ik daar een verdienmodel voor bloggers?
Potentie
In tegenstelling tot wat sommigen beweren zijn startpagina’s of linkpagina’s niet op sterven na dood. Er gaat in Nederland immers nog steeds zo’n 25 miljoen euro in om. Hoewel ik nog niet alle mogelijkheden heb uitgeprobeerd, ben ik behoorlijk enthousiast over ZEEF, dat duidelijk een sociale dimensie toevoegt aan het verzamelen van (kennis)links. Niet alles staat al op punt, maar ZEEF heeft de ambitie én het potentieel om het wereldje eens flink door elkaar te schudden.
Geef een antwoord