Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenHoe een winactie organiseren op je blog?
0
(0)

BlognicheVoor het opbouwen van een lezerspubliek voor je blog bestaan geen mirakeloplossingen. Of toch? Een goede winactie organiseren kan inderdaad een flinke duit in het zakje doen. Maar waar moet je dan allemaal op letten?

Waarom een winactie organiseren?

Als je het een beetje slim aanpakt kan zo’n goed georganiseerde prijskamp zorgen voor serieuze pieken in de bezoekersstatistieken  van je blog. Daar blijft het echter niet bij:

Je verhoogt de betrokkenheid/interactie bij de lezers van je blog: zo’n deelname aan een wedstrijd gebeurt meestal via een reactie onder het blogbericht. Mooi meegenomen als je weet hoe dol Google is op blogs met interacties met lezers (en hoe moeilijk het is om bezoekers in de pen te laten kruipen in 2015).

Verder is het niet zo moeilijk je voor te stellen dat lezers je blog niet zo makkelijk weer zullen vergeten als ze ooit deelgenomen hebben aan je winactie. Al helemaal niet wanneer er ooit iets gewonnen is.

Een laatste voordeel is iets voor de wat langere termijn: je toont iedereen – bedrijven en andere belanghebbenden – dat je in staat bent om via je blog een evenement in goeie banen te leiden, voor enige animo te zorgen om en rond je blog. Het is met andere woorden goed voor de pr van je blog. Vroeg of laat kan dit ervoor zorgen dat commerciële partijen je gaan benaderen voor een samenwerking…

Wat geef ik weg?

Dat kan eender wat zijn. Als het maar iets is dat de harten van je gemiddelde lezer sneller doet slaan. Veel hangt dus af van je blogniche. Het te winnen product zou best enigszins in verband kunnen worden gebracht met wat je op je blog doet of zegt.

Een site als Blogtrommel.com kan eventueel een winactie organiseren omtrent trendy babysokjes. Het is echter maar de vraag of dit blog daar beter van wordt. Want zelfs al kan ik ervan op aan dat er onder mijn lezers best wat jonge moeders te vinden zijn, op een blog over bloggen hebben lezers waarschijnlijk een stuk meer aan dingen als een jaar gratis hosting voor een blog, een blogtheme, een cursus WordPress of een SEO-training. De babysokjes laat ik met plezier aan de mamabloggers onder ons.

Hoe kom je aan die cadeautjes om weg te geven bij zo’n winactie voor je blog? Heb je een blog dat zijn sporen al verdiend heeft (en dus ook al een schare volgers heeft), dan kan het zijn dat een bedrijf met zijn te promoten producten of diensten komt aandraven. Heb  je een klein blog dan heb je waarschijnlijk minder geluk en zal je zelf wat moeten aankopen. Nog een mogelijkheid is het om je stoute schoenen aan te trekken en aldus bedrijven en/of personen te benaderen met de vraag of zij een gratis product of dienst ter beschikking willen stellen.

Bij beautybloggers zie je het vaak gebeuren dat ze om de zoveel tijd een winactie doen om van hun overtollige stock van gratis producten af te komen.

Ben je een zakelijke blogger, dan kan je misschien een winactie opzetten en daarbij een (korting op) een product of dienst weggeven.

Wat moeten de lezers ervoor doen?

Je kan hier vele kanten mee uit. Zoek het vooral niet te ver. En maak het voor jezelf en je bezoeker/lezer ook niet te ingewikkeld. Zelfs al valt er wat te rapen, de tijd van je bezoeker is kostbaar. Je zou:

 • Simpelweg kunnen vragen om een reactie achter te laten onder het bericht
 • Een foto kunnen maken en deelnemers vragen er een leuk onderschrift bij te verzinnen
 • Deelnemers kunnen vragen je te volgen op social media
 • Het bericht over de winactie te delen via social media
 • Deelnemers kunnen vragen waarom juist zij de prijs zouden moeten winnen
 • Een kleine zoektocht kunnen houden om en rond je blog (waarbij je je deelnemers “verplicht” dieper in je blog te graven op zoek naar juiste antwoorden. Zorg dus voor een zoekvak op je blog).

Tips voor een maximale impact

Ik haalde het in het begin al aan: dé grote meerwaarde van een winactie zit ‘m in het feit dat je heel makkelijk extra verkeer naar je blog kan halen (veel mensen willen immers kans maken op een mooi/waardevol cadeau). Doe er dan ook zelf alles aan opdat je blog er zoveel mogelijk voordeel uit haalt. Dus:

 • Vraag deelnemers minimaal één reactie achter te laten onder het blogbericht
 • Moedig je deelnemers aan je te volgen op social media
 • Deel zelf vaak genoeg het bericht over de winactie op social media
 • Stimuleer je deelnemers aan de wedstrijd om hetzelfde te doen
 • Maak het bewuste bericht sticky zodat iedereen die je blog bezoekt zeker heeft gezien dat er wat te winnen valt

Oh, nog een klein maar niet onbelangrijk detail: indien je samenwerkt met een bedrijf (dat zo goed is het te winnen goed ter beschikking te stellen), vergeet dan niet dat te vermelden. Zeker ook op social media. Die buzz en die linkjes, daar is het zo een commerciële partij om te doen. En om je blog niet te schaden op het vlak van SEO doe je er goed aan om in je blog zogenaamde No follow-links te gebruiken. De kans bestaat echter wel dat je commerciële partner protest aantekent…

Tips voor een ordentelijk verloop van de winactie

Het is uiteraard erg vervelend als er achteraf discussies ontstaan over het verloop van de wedstrijd. En nog erger is het om spelregels te moeten veranderen wanneer de winactie al loopt. Vermeld daarom duidelijk in het blogbericht dat de winactie aankondigt:

 • Wat er precies te winnen valt
 • Wanneer de winactie start en op zijn einde loopt
 • Wat de precieze voorwaarden zijn voor deelname aan de wedstrijd
 • Hoe de uiteindelijke winnaars zullen worden uitgeloot
 • Een termijn waarbinnen winnaars dienen te reageren om hun prijs te claimen
 • Wat er met de prijs gebeurt wanneer ‘ie niet (op tijd) wordt geclaimd

Waarom een winnaar zijn prijs moet claimen, vraag je je af? Welnu, het zou lang niet de eerste keer zijn dat een lezer gewoon vergeet aan de wedstrijd te hebben deelgenomen en de (on)gelukkige blogger niet te bereiken is. De blogger blijft zodoende met de prijs zitten en dat is natuurlijk erg sneu. Vooral ook ten aanzien van de andere deelnemers aan de winactie.

Tot slot nog een laatste tip voor deelnemers aan een winactie. Gewoon omdat het hier al te vaak misloopt. Zorg dat je altijd reageert met een link naar je blog (en dus niet anoniem). Dit stelt de blogger in staat om met jou in contact te treden indien nodig. Je wil toch geen prijs mislopen op een dergelijk knullige manier?

photo credit: patrickjona via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?12 reacties op “Hoe een winactie organiseren op je blog?”

 1. Anne-Marie avatar
  Anne-Marie

  Ik lees dit blog al geruime tijd met veel plezier! Nu heb ik een vraagje: klopt het dat ik op mijn blog (ik heb een blogger blog) geen inzicht heb in de mailadressen van de mensen die reageren? En dat ik ze dus alleen kan beteiken als ze eventueel een url hebben ingevuld? Want dat zou dus betekenen dat mensen zonder blog of site niet bereikbaar zijn, tenzij ze hun mail adres in de reactie opnemen.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Eerst en vooral: dank voor het mooie compliment!

   Zelf ben ik geen Blogger-gebruiker meer. Maar als ik me niet vergis kan je ook in Blogger aangeven of je bezoekers al dan niet hun e-mailadres (moeten) intikken als ze een reactie achterlaten. Jij kan dan in het dashboard van je blog wat het mailadres van de bewuste bezoeker is. In het andere geval moet je – zoals je zelf zegt – doorklikken naar het blog van je deelnemer en de contactgegevens opsnorren…

   Hoe dan ook zou ik proberen te vermijden dat deelnemers aan je winactie een e-mailadres moeten achterlaten in de reactie zelf. Dat is immers voor iedereen zichtbaar en is niet aan te raden in verband met de privacy en zo…

 2. Naomi Alsemgeest avatar
  Naomi Alsemgeest

  Bedankt voor dit geweldige artikel! Veel handige tips waar ik zelf nog niet aan had gedacht. Dankjewel.

 3. mirjam avatar

  Ik heb jouw website precies op tijd gevonden. Wat veel interessante informatie! Deze post bijvoorbeeld: volgende maand plaats ik mijn 1.000e artikel. Daar wil ik natuurlijk een winactie aan hangen. Ik had al een redelijke opzet, maar nu heb ik er een handig lijstje naast waar ik ook aan moet denken. Dank je wel!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Daarvoor zijn we er, natuurlijk! Ik wil je ook graag feliciteren met je 1000e blogbericht. Want dat is me nogal een mijlpaal, zeg!

   1. Mirjam avatar

    Dank je wel! Dat vind ik inderdaad ook een behoorlijke mijlpaal. Dat mag gevierd worden (met die winactie natuurlijk).

 4. Marijke I easydailyfood avatar

  Handig artikel. Ik ga mijn eerste winactie opzetten en dan zijn dit goede tips! Dankjewel.

 5. Musicalmeid avatar
  Musicalmeid

  Hey,

  Wat een super nuttig bericht, ik wil binnenkort een winactie gaan doen en ik ben nu alles aan het voorbereiden, maar je ziet helemaal niet zoveel artikels met tips daarover. Daarom wil ik je erg graag bedanken voor deze super handige en goede tips!!

 6. Simovic-Vuceljic Natasa avatar

  Super handig artikel, dank je! 🙂

 7. Falco Renierkens avatar

  Ha Ben super handig dit artikel! Ben zeker van plan om ook ooit een winactie te organiseren. Goede informatie in dit artikel!

 8. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  Ik weet wat ik volgende maand ga organiseren, thnx Ben!:D

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.