HomeAdvertorialSuccesvol aan de slag met affiliate marketing
0
(0)

Wie graag een centje wil bijverdienen met bloggen denkt misschien in de eerste plaats aan Google Adsense. Maar het moge duidelijk zijn dat dat voor de meeste blogger geen vetpot is. Nee, dan ga je allicht beter aan de slag met affiliate marketing. Robin geeft meer uitleg.

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met je blog. Eén van de populaire manieren is affiliate marketing. In dit artikel bespreken we hoe je het maximale uit je blog kan halen met affiliate marketing.

Wat is affiliate marketing?

Bij affiliate marketing wordt je als blog door adverteerders beloond voor de verkopen of leads welke je voor de adverteerders gegenereerd. Als je op je blog adverteert met affiliate links of banners dan krijg je betaald via het no cure no pay principe. Als je voor de adverteerder geen geld oplevert dan levert het jou ook geen geld op. Dit is een belangrijk verschil met het plaatsen van banners zoals Google AdSense waar je doorgaans per klik of per 1.000 vertoningen betaald krijgt.

Bij affiliate marketing krijg je vaak veel betaald als je een verkoop of lead gegenereerd voor een adverteerder. Mits je er voor kan zorgen dat je blog bezoekers kopen bij je adverteerders dan kan je met affiliate marketing vaak meer verdienen dan met banners op basis van kliks. Om meer met affiliate marketing te kunnen verdienen is het wel zaak dat je je bezoekers weet te converteren naar verkopen of leads. Door als blog je affiliate inspanningen goed te verrichten kan je het maximale uit je blog halen.

[wp_ad_camp_3]

Hoe bereken je de inkomsten van affiliate marketing?

De inkomsten welke je als affiliate hebt zijn met de volgende formule te berekenen:

Aantal bezoekers x Click Through Rate x Conversie x Vergoeding

Aantal bezoekers

Het aantal bezoekers is het aantal bezoekers welke je blog heeft. Dit is in deze formule eigenlijk een constante. De keuze van een affiliate programma zal (vrijwel) geen invloed hebben op je bezoekersaantallen.

Click Through Rate

De Click Through Rate (CTR) is het aantal bezoekers welke je op de affiliate link of banner weet te laten klikken. Hierop heb je wel invloed. Je kan de CTR op de affiliate link verhogen door bijvoorbeeld de link tekst uitnodigender te maken, deze vet gedrukt te maken, een andere kleur te geven of te verwerken als onderdeel van de tekst van je blogpost.

Conversie

De Conversie is het percentage van het aantal bezoekers welke je hebt doorgestuurd naar de adverteerders welke overgaat tot aankoop van het product of dienst. Hier heb je weinig invloed op. Het is vooral de adverteerder die er voor moeten zorgen dat men overgaat tot aankoop zodra men op de website van de adverteerder terecht is gekomen. Als je een lage conversie hebt dan kan dit ook komen omdat de bezoekers van jouw website niet passen bij het aanbod van de adverteerder. Als je een blog over lekker eten hebt en je stuurt je bezoekers door naar een boek met Paleo (het oerdieet) recepten dan kan het zijn dat je bezoekers daar helemaal niet in geïnteresseerd zijn waardoor de conversie laag is. Als je je bezoekers doorstuurt naar een adverteerder met een boek met lekkere recepten voor toetjes dan zal je conversie hoger zijn.

Vergoeding

De vergoeding is de hoeveelheid geld welke je van de adverteerder krijgt als iemand via jou blog iets koopt. De vergoeding welke je krijgt is bij iedere adverteerder verschillend.

Aan de slag met affiliate marketing

De eerste en belangrijkste stap om aan de slag te gaan met affiliate marketing is het zoeken van geschikte affiliate programma’s. Veel grote webshops hebben een eigen affiliate programma’s en je kan je ook aansluiten bij verschillende affiliate netwerken. Hierbij zijn vaak duizenden adverteerders aangesloten waaruit je kan kiezen. Kies niet voor het affiliate programma met de hoogste vergoedingen. Het is zaak om affiliate programma’s uit te zoeken welke goed aansluiten bij je blog; het affiliate programma zal relevant moeten zijn voor je blog en je bezoekers. Hoe beter het affiliate programma aansluit bij je blog hoe beter de conversie zal zijn waardoor je (meestal) uiteindelijk meer verdient.

Heb je bijvoorbeeld een blog over bezienswaardigheden in Spanje dan mag je er vanuit gaan dat een affiliate programma met vakanties naar Spanje goed zal converteren. En niet het affiliate programma met autoverzekeringen welke misschien hogere vergoedingen biedt. Binnen het segment vakanties naar Spanje kan je kiezen voor het programma welke de hoogste vergoedingen biedt. Al zal dit in de praktijk niet altijd het beste converteren. Het programma welke de hoogste vergoedingen aanbiedt heeft misschien dure reizen naar Spanje in haar aanbod. Misschien zullen maar weinig van je blog bezoekers een dure reis boeken en zijn ze opzoek naar goedkope reizen naar Spanje. Hiermee zal je moeten experimenteren en meten. Door verschillende campagnes uit te proberen zal je te weten komen welk affiliate programma voor jouw blog absoluut gezien het meeste oplevert.

Andere overwegingen bij het kiezen van een adverteerder

Niet alleen de opbrengsten zijn van doorslaggevend belang bij de keuze van een adverteerder. Een ander belangrijk punt is de snelheid en de betrouwbaarheid waarmee het door jouw verdiende geld aan je uitbetaald wordt. Als je iedere keer achter je geld aan moet dan zou je kunnen overwegen om te switchen van adverteerder, je kan je tijd beter besteden aan het uitbouwen van je blog en het schrijven van nieuwe artikelen.

Er kan ook verschil zijn in de ondersteuning welke je krijgt van de adverteerders. Sommige adverteerders laten je zelf aanrommelen en bemoeien zich verder nergens mee, terwijl andere adverteerders je ondersteuning bieden. Zij bieden je aan om advertenties voor je te ontwerpen en denken met je mee bij bijvoorbeeld zaken welke je conversie kunnen verhogen. De adverteerder weet vaak als geen ander hoe haar producten of diensten het beste gepromoot kunnen worden. Hulp bij de promotie vanuit de adverteerder kan daardoor een wezenlijk verschil in inkomsten maken. Met de juiste ondersteuning vanuit een adverteerder kan je je Click Through Rate en Conversie verhogen.

Een andere overweging die je bij een de keuzen van een adverteerder kan maken is in hoeverre zij een bekend merk zijn. Het is eenvoudiger om een Samsung smartphone op je tech blog te verkopen dan een smartphone van Jiayu (wie?). Het onbekende merk mag misschien wel een hogere vergoeding bieden maar als niemand op zoek is naar een Jiayu telefoon wat is die vergoeding dan waard?

Hopelijk hebben we je met dit artikel op weg kunnen helpen als je aan de slag wilt gaan met affiliate marketing. Voor meer praktische tips over het kiezen van affiliate programma’s verwijzen we je graag door naar het blog van Sharketing.nl

Dit artikel werd verzorgd door Robin.

Over de auteur: Robin is internet marketing specialist en blogger voor de website sharketing.nl en schrijft met veel plezier over alles wat te maken heeft met internet marketing.

photo credit: Public Domain Photos via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

6 reacties op “Succesvol aan de slag met affiliate marketing”

 1. Ximaar avatar

  Ik zag ook geen volledig artikel in FireFox. Het verscheen pas toen ik m’n adblocker tijdelijk uitschakelde. Mogelijk wordt het artikel als advertentie gezien. En dat zou wel eens kunnen komen omdat ie in de categorie advertorial is geplaatst.

 2. Wendy Born avatar

  Vreemd, het lukt niet om het artikel te lezen. Als ik klik op ‘hele artikel lezen’, krijg ik alleen de mogelijkheid voor een reactie.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Inderdaad, zeer vreemd… Hier lijkt alles normaal te functioneren. Ook op verschillende computers. Nog een keer proberen?

   1. Wendy Born avatar

    Met Firefox lukt het wel inderdaad. Met Internet Explorer nog steeds niet ;(

    1. Sharp Ben avatar
     Sharp Ben

     Goed om weten. Ikzelf gebruik Google Chrome. Dat kan de reden zijn waarom ik geen problemen ervoer…

     1. Wendy Born avatar

      Ach, ik heb hierboven een fout gemaakt. Met Internet Explorer en Firefox zag ik het juist wel. Met Google Chrome lukte het niet. (En nog steeds niet overigens). Het zou inderdaad wel eens aan mijn adblocker kunnen liggen die ik op Chrome geïnstalleerd heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.