Hoelang moet een blogartikel zijn?

Ik kan je vertellen dat dit één van de vaakst gestelde vragen is onder beginnende bloggers. Het is – jammer genoeg – ook één van die vragen waar je zo makkelijk allerlei theorieën kan over ophangen en zo moeilijk een sluitend antwoord op te geven is. Maar goed. Hoelang moet een blogartikel zijn? Hier volgen enkele bedenkingen en overwegingen.

300 woorden?

Tot voor een aantal jaar gold 300 woorden voor een blogartikel als het minimum. En dat had dan vooral te maken met het feit dat Google en andere zoekmachines gemiddeld 300 woorden nodig hadden om überhaupt te begrijpen waar een tekst over ging. Dat begrip was dan weer nodig om je artikel zijn rechtmatige plaats in de zoekresultaten te geven. Als een goed vindbare plaats in de zoekmachines voor jou dus belangrijk was, wist je dus waaraan je te houden (qua minimaal aantal worden per artikel of pagina).

Vandaag de dag is Google een stuk slimmer en heeft men niet langer die 300 woorden nodig om een tekst naar waarde te schatten (er worden bovendien nog tal van andere criteria mee in overweging genomen). Het gevolg is dat ook hele korte artikeltjes – met een duidelijke titel, een inleiding van 100 woorden, een paar linkjes en een filmpje of een foto – net zo goed hoog kunnen scoren in de zoekresultaten. Zeker wanneer duidelijk is in welke context een en ander geplaatst moet worden.

500 woorden?

Werd lang gezien als de ideale lengte voor een blogartikel. Lang genoeg voor Google, genoeg woorden voor de blogger om “zijn boodschap” over te brengen en niet te lang om de verwende lezer niet te vervelen.

1.000 woorden en meer?

Algemeen gesproken heeft een doorsnee bloglezer liever wat kortere artikelen. Hij heeft immers almaar minder tijd en bovendien is het voor hem niet zo aangenaam om lange teksten te lezen vanaf een computerscherm. Google is daarentegen dol op het langere werk. Langere stukken duiden immers op volledige, kwaliteitsvolle informatie en dat klinkt Google al muziek in de oren.

Zeker wanneer er een groot aanbod/veel concurrentie is omtrent bepaalde topics geeft Google de voorkeur aan wat langere, rijkelijk gestoffeerde blogartikelen – met foto’s, video’s, infographics, grafieken enzovoorts – die gebruikers meer toevoegde waarde kunnen leveren.

Er is zelfs een duidelijke trend merkbaar waarbij zogenaamde “monsterartikelen” van 4.000 woorden en meer geen uitzondering vormen. Het gaat hier dus om het aanbieden van zoveel mogelijk info over een bepaald onderwerp.

Hoelang moet een blogartikel: denk aan je lezer!

Allemaal goed en wel, maar daarmee weet je nog niet hoelang een blogartikel moet zijn, natuurlijk. Om eerlijk te zijn maakt die lengte van je artikel in 2016 niet zoveel meer uit. Breng gewoon een samenhangend verhaal dat interessant is om te lezen in de ogen van de mensen voor wie je het schrijft. Forceer jezelf niet. In de ene, noch de andere richting. Blijf bij je onderwerp en houdt er rekening mee dat hoe langer je artikel wordt, hoe groter de kans is dat mensen ergens onderweg zullen afhaken. En – heel belangrijk – hoe langer je artikel wordt, des te meer aandacht moet je besteden aan een goede leesbaarheid van je artikelen!