HomeKennisbank bloggen voor beginnersKorte WordPress-tipsVan WordPress.com naar WordPress.org
0
(0)

Het is een prima idee om je eerste stappen in het blogwereldje te zetten met een gratis WordPress-blog. Je kan dan vrank en vrij uitzoeken of dat bloggen jou wel ligt. En als je de zaken wat serieuzer wil aanpakken – en ten volle genieten van alle mogelijkheden die het bloggen biedt – kan je overschakelen naar een blog op een eigen domein. Je maakt met andere woorden de overstap van WordPress.com naar WordPress.org.

Anders dan je misschien dacht is het perfect mogelijk om je gratis WordPress-blog integraal over te zetten op een blog op een WordPress-blog op een eigen domein. Dus met inbegrip van al je berichten en pagina’s, alle foto’s, bestanden en lezerscommentaren. Zo kan je – nadat het adres van je blog veranderde van pakweg http://jouwsite.wordpress.com/ in http://jouwsite.nl/ – gewoon de draad weer oppakken waar je ‘m had laten liggen.

Wel kan het zijn dat je blog na de overstap een wat andere indeling heeft. Maar dat heeft alles te maken met het feit dat ook het WordPress-thema van je blog werd veranderd.

De overgang van WordPress.com naar WordPress.org betekent dus niet dat je helemaal opnieuw moet beginnen!

Van WordPress.com naar WordPress.org: een stappenplan

In principe ziet de overstap er als volgt uit:

  1. Je download een reservekopie van je WordPress.com-blog. Je gaat hiervoor in je dashboard naar het tabje “Extra”, kies voor “Exporteren”, selecteer “Alles” en klik dan op “Exportbestand downloaden.” Het bestand word nu naar je pc gedownload.
  2. Koop een domeinnaam én een hostingpakket (je harde schijf op het internet).
  3. Installeer WordPress op je eigen domein.
  4. Login via WordPress op je eigen domein en ga naar je dashboard.
  5. Ga naar het tabje “Extra” en kies voor “Importeren”.
  6. Upload het exportbestand dat je in stap een naar je Pc hebt gedownload.

Onderstaand filmpje (jammer genoeg in het Engels) toont de werkwijze nog eens in vogelvlucht.

Lezers doorsturen naar je nieuwe blog

Intussen blijft je WordPress.com-blog gewoon bestaan. Om je bezoekers naar je nieuwe domein door te verwijzen, kan je simpelweg een bericht plaatsen met een link naar je nieuwe blog.

Wat ook wel eens gebeurt is dat mensen gedurende een overgangsperiode op 2 plaatsen bloggen… Je kan ook op social media melden dat je vanaf nu elders blogt.

Als je dat echt wil kan je tegen betaling ervoor zorgen dat WordPress.com je bezoekers rechtstreeks doorstuurt naar je nieuwe domein, maar dat lijkt me alleen de moeite waard als je heel veel bezoekers hebt.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?