Wat zijn alternatieven voor WordPress?

De kans is groot dat je bij het woord “bloggen” meteen aan WordPress denkt. Meer dan 40% van alle blogs en websites ter wereld draait op WordPress, en het is ook mijn eerste keuze. Want heel goedkoop en eindeloos veel mogelijkheden. Maar wat zijn de eventuele alternatieven voor WordPress?

Wil je bloggen, maar ben je op zoek naar alternatieven voor WordPress? In deze video passeren een aantal blogplatformen de revue. Elk met zijn voor- en nadelen.

Mogelijke alternatieven voor WordPress

TumblrBlogger (blogspot.com)
WixWeebly
SquarespaceGhost
MediumWeb.com

En dan zijn er nog tal van kleinere, lokale spelers.

Mijn ervaringen?

Het zal je niet verbazen dat ik ruime ervaring heb met WordPress. Ook met de gratis versie (WordPress.com). Ik ben ooit serieus gestart met bloggen op Blogger, en maakte tussendoor een (kort) uitstapje naar Wix. Met de andere platformen heb ik geen ervaring.

Blogger – of blogspot.com zo je wil – is een gratis dienst van Google. Als je gewoon wil bloggen zonder veel poespas en heb je niet de ambitie om een groot project op te zetten, dan is Blogger misschien nog net iets eenvoudiger om mee te werken dan WordPress. Anderzijds, het platform is eigendom van Google. Dat moet maar net je ding zijn. Bovendien, de interface is hopeloos verouderd, de mogelijkheden zijn erg beperkt en je moet de laatste trends qua indeling en design sowieso aan je voorbij laten gaan. Je krijgt steevast de indruk dat de prioriteiten van Google niet bij het blogplatform liggen.

Lees ook: Blogspot.com: een kennismaking

Wix dan? Dat ziet er alleszins al een stuk moderner uit allemaal. Met zijn drag- en drop-interface kan je in een handomdraai een prachtige site maken. Je kan er bloggen, maar je merkt aan alles dat wix in de eerste plaat bedoeld is voor het bouwen van klassieke, statische websites. De echte blogfuncties zijn vrij beperkt. Het nadeel is ook dat je moet upgraden naar een betaalde versie om van de reclame-uitingen af te komen. Zo’n upgrade is trouwens niet meteen goedkoop.

Bloggen op een ander platform dan WordPress: het nadeel

Er zijn dus wel wat alternatieven voor WordPress beschikbaar. Je hoeft je niet tot WordPress.org of WordPress.com te richten. Bedenk je wel dat die alternatieven veel minder wijd verspreid zijn. Er is dus ook veel minder informatie en hulp beschikbaar voor die andere platformen. Dat is iets waar je zeker rekening moet mee houden. Al helemaal als je een startende blogger bent.

Overschakelen van het ene platform op het andere?

In principe is het altijd mogelijk om te starten op pakweg Blogger en over te stappen op WordPress, maar dit gaat zelden probleemloos. Er komen altijd wel wat onverwachte technische issues om de hoek kijken. Daarom is het aan te raden eerst wat onderzoek te doen alvorens te beslissen op welk platform je zal bloggen.