HomeWordpressJe ideale WordPress theme vinden: 6 tips
0
(0)

wordpress theme vindenHet stoeien met de lay-out van hun blog; veel bloggers vinden dit één van de leukste aspecten van het bloggen. Echter, het WordPress theme vinden dat helemaal bij jou past is nog niet zo simpel. Deze tips zouden je moeten helpen met het zoeken naar de lay-out van je dromen.

Nog los van in welke niche je blog zich beweegt (en of je gaat voor een gratis of betaald WordPress theme), je doet er goed aan even stil te staan bij de volgende vragen:

WordPress theme vinden? 6 vragen stellen

1. Wat voor content heeft mijn blog (vooral)?

Bepaalde themes lenen zich nu eenmaal beter voor bepaalde content dan andere. Moet je blog het bijvoorbeeld vooral hebben van tekst, dan moet die vooral duidelijk leesbaar zijn en is een theme dat veel aandacht schenkt aan fotomateriaal misschien niet zo aangewezen.

[wp_ad_camp_3]

2. Wat is het uiteindelijke doel van mijn blog?

Het lijkt bijkomstig in dit stadium, maar dat is het niet. Bepaal het doel van je blog. Wat wil je dat je bezoeker het liefst van al doet? Moet ‘ie:

 • jou gaan volgen op social media?
 • een product of dienst van je kopen?
 • zich inschrijven voor een nieuwsbrief?
 • vooral je laatste nieuwe artikel lezen?
 • in je portfolio kunnen snuisteren?
 • zoveel mogelijk van je artikels lezen?
 • je video’s bekijken?

In dat laatste geval wil je vast en zeker een theme dat een mooie video-galerij kan tonen. Wil je volgers aantrekken voor social media, dan kies je voor een lay-out die social media(deel)-knoppen permanent prominent in beeld houdt. Niet alle themes zullen je portfolio even goed tot zijn recht laten komen, terwijl anderzijds lang niet elke blogger nood heeft aan een blog met functionaliteiten voor het houden van een webshop…

3. Ken ik alle jargon rondom WordPress themes?

Een WordPress theme vinden is geen enkel probleem, maar wat betekent dat (vaak nog Engelstalig) jargon waarmee je om de oren geslagen wordt? Probeer daar in ieder geval wijs uit te raken zodat je weet wat je koopt/installeert.

Zoeken naar een geschikt WordPress theme

Bron: Whiteoakcreative.com

4. Hoe zit het met de cijfertjes?

Heb je een WordPress theme het oog? Prachtig! Kijk ook even naar:

 • het aantal keren dat je theme is gedouwnload of aangekocht
 • hoe het theme van je keuze door anderen werd beoordeeld
 • of het theme compatibel is met de laatste nieuwe versie van WordPress
 • de verschillende versies van het theme in kwestie (changelog)
 • het aantal interacties op het eventuele berichtenforum

Al dat cijfermateriaal moet jou een beetje een idee geven over hoe deugdzaam het theme van je dromen al dan niet is. In de eerste plaats wil je een lay-outje dat al heel vaak is gedownload en daarbij ook veel goede beoordelingen kreeg. Op het berichtenforum kan je nagaan wat de eventuele problemen zijn en of die desgevallend werden opgelost. Kijk bij die gelegenheid ook eens naar de interactie tussen de gebruikers en de makers van het WordPress theme. Spelen zij kort op de bal, dan is dat een teken van kwaliteit en service.

5. Hoe gaat het theme aan de gang met MIJN content?

Heel veel themes hebben demo-sites. Mooi, want dan kan je je een beeld vormen van hoe één en ander eruit kan komen te zien. Maar opgelet, laat je er niet door verblinden. De ontwikkelaars tonen de sites uiteraard op hun mooist en met alle mogelijke toeters en bellen. Probeer verder te kijken en je voor te stellen wat je zou zien met JOUW blogformats, jouw widgets en jouw foto’s.

6. Is mijn blogtheme flexibel genoeg?

Kies een theme waar je verschillende kanten mee op kan. Zowel qua kleurstelling, stijl en indeling. Mocht je later eventueel helemaal wat anders willen met je blog, dan hoef je waarschijnlijk niet eens een ander blogtheme te installeren.

Persoonlijke keuze

Duidelijke antwoorden op deze vragen zouden je moeten behoeden voor misstappen/miskopen. Het staat je natuurlijk vrij om alle goeie raad in de wind te slaan. Per slot van rekening komt het er ook op aan een blogtheme te kiezen waar jij je goed bij voelt. Het lijkt een detail maar op termijn blijkt ook dat van kapitaal belang voor je blogplezier!

David M G / Shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

6 reacties op “Je ideale WordPress theme vinden: 6 tips”

 1. Riek avatar
  Riek

  Kan soms ook niet kiezen maar tot nu toe voelt deze thema goed. Maar soms wat saai. Wil wat meer mee doen. Bedankt voor je uitleg.

 2. Sanne avatar

  Ik ben wel 5 keer veranderd van thema. Eindelijk het juiste thema gevonden maar ik ga je tips zeker onthouden, je weet maar nooit. Soms zie je van die mooie thema’s en dan denk je al snel, oh dit wil ik. 🙂

 3. carel avatar

  ik ga in december op zoek naar een nieuw template, ieder jaar een ander maar niet vaker, herkenbaarheid is ook belangrijk

 4. Serge Van Cauwenbergh avatar

  Ik heb afgelopen weekend mijn template gewijzigd en ben er erg over te spreken. Hier en daar zijn er nog enkele kleine aanpassingen nodig, maar de template was bijna 100% direct bruikbaar. Ik ben geen programmeur en ken dus weinig tot niets van programmeertaal en CSS. Mijn leverancier biedt gelukkig een uitgebreide FAQ en zeer goede support, dat is ook belangrijk wanneer je een template kiest.

 5. Marguerita avatar

  Ik heb toevallig afgelopen week mijn blogthema veranderd, wilde inderdaad graag een thema dat meer uitnodigde tot doorklikken naar andere stukken. Volgens mij is dat gelukt, de homepage is nu veel aantrekkelijker dan met mijn oude Sela thema.

 6. Marjon avatar

  Ja zeer herkenbaar. Inmiddels al 3x veranderd! Maar ik ga deze stappen eens volgen. Wie weet kom ik er dan eindelijk eens uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.