Homebeter bloggenEindredactie van je blogpost in 3 simpele stappen
0
(0)

Zo, het laatste punt is gezet! De eindredactie van je blogbericht is nog wel een dingetje. Heb jij ook zoveel moeite met het vinden van tikfouten en andere taalblunders? Lees dan zeker verder.

Leestijd: minder dan 3 minuten

Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat de eindredactie niet mijn favoriete bezigheid is. Het leuke, creatieve werk zit erop en voor je gevoel ben je je tijd aan het verlummelen. Tot je scheel ziet van eeuwig naar het scherm te turen op zoek naar tikfouten die je toch niet vindt. Bovendien, je wil dat artikel zo snel mogelijk online hebben. Natuurlijk kan het beter. Probeer dit eenvoudig stappenplan.

1. Lees je tekst luidop voor op normaal tempo

Met een normale intonatie ook. Zo krijg je een beetje een beeld van hoe de tekst overkomt bij de lezers van je blog. Ook al lezen zij ‘m waarschijnlijk niet luidop.

Lees jezelf uit volle borst voor en je spot meteen:

  • of de algemene flow van de tekst oké is
  • hoe je makkelijk over je eigen woorden struikelt (als jij het al doet, doet je lezer het zeker)
  • of de zinnen niet te lang zijn
  • echt grove fouten
  • fouten in de interpunctie (te veel of net te te weinig leestekens)

Er is een goede reden om je artikel – alinea per alinea – luidop voor te lezen. Je leest sowieso een stuk trager dan wanneer je het in stilte doet. Dan heb je toch algauw de neiging om je tekst te gaan scannen in plaats van bewust de woorden in je op te nemen.

2. Eindredactie: lees jezelf traag en robotmatig voor

Het is goed mogelijk dat er toch nog fouten in je alinea’s blijven staan, ondanks dat je ze met intonatie doornam. Dat komt omdat je bij het normaal doorlezen van je eigen stukken makkelijk over je eigen fouten heen kijkt. Je brein is geneigd de fouten toe te dekken en (onbewust) in te vullen wat er hoort te staan. Terwijl er toch echt wel wat anders staat!

Dit kan je counteren door – opnieuw – luidop te gaan voorlezen. Maar anders dan in de vorige stap doe je dat traag en zonder emotie of intonatie. Lees woord voor woord, goed articulerend. Een beetje zoals een robot dat 10 of 15 jaar geleden dat deed.

Toegegeven, pedant en onnatuurlijk klinkt het wel. Maar het dwingt je om met de kam door je teksten te gaan. Geloof me, dit trucje helpt goed om dubbele of ontbrekende woorden op te snorren. Of onlogische woordcombinaties.

Eindredactie doen? Laat je artikel minstens een nacht liggen alvorens ermee aan de slag te gaan. Met een fris hoofd zie je veel makkelijker foutjes en onvolkomenheden.

3. CTRL+F: handig bij de eindredactie

Met CTRL+F (Cmd+F voor Mac-gebruikers) kan je woorden in je document opsnorren en markeren. Je hebt vast wel van die woorden waar je steeds aan twijfelt, hoe vaak je ze ook gebruikt. Het gaat dan vooral om woorden die hetzelfde klinken, maar een andere betekenis hebben. Of woorden die correct zijn, ook als je er een lettertje bij- of afdoet. hierdoor worden ze uiteraard niet als mogelijk fout aangemerkt. Bij mij gaat het om woorden als:

  • va (moet vaak van zijn)
  • ingeplant of ingepland
  • he (in plaats van het)
  • vaal (in plaats van vaak)
  • ver of vet
  • maak wordt maal

Enfin, maak voor jezelf een lijstje met woorden die vaak misgaan en controleer ze nog even ter gelegenheid van het eindredactiewerk.

Conclusie?

in een ideale wereld heb je een proeflezer om je artikel na te lezen. De meeste bloggers hebben die luxe echter niet. Als je zelf de eindredactie moet verzorgen zijn dit jouw tips om erbij in de buurt te komen.

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

180+ bloggers gingen je voor

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

2 reacties op “Eindredactie van je blogpost in 3 simpele stappen”

  1. Zo simpel is dan geluk avatar

    Oef, ik ben hier niet zo goed in. Blog klaar, publiceren maar! 🙈

  2. Mie avatar

    Ik ben eerlijk gezegd vaak zo blij dat het eindelijk af is dat ik niet meer de moeite neem om het nog eens na te lezen. Dat zou ik toch echt eens wat meer moeten doen 😉 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.