Voor alle duidelijkheid: reclame maken op je blog, het kan en mag gewoon. Maar je moet je natuurlijk wel aan bepaalde regels houden. Het allerbelangrijkste? Het onderscheid tussen gewone, redactionele inhoud en reclame moet voor alle gebruikers van je site duidelijk zijn. En daar wringt het schoentje.

Reclame maken op je blog, wat is eigenlijk het probleem?

Een blog die een beetje bezoekers trekt is leuk voor je ego als blogger, maar kan natuurlijk ook interessant worden voor (commerciële) organisaties die op zoek naar zichtbaarheid voor hun producten en diensten.

Reclame maken op je blog kan op verschillende manieren. Als je ergens op je blog een advertentieblok neerzet of een banner van Google Adsense, is er in principe geen probleem. Immers, iedereen ziet vanop een afstandje dat het om reclameboodschappen gaat.

Anders is het gesteld met advertorials, native content en gesponsorde artikels. Wanneer die goed geschreven is, zien die er voor het oog van de gemiddelde lezer uit als eender welk ander artikel op dat blog.

Wanneer de bezoeker een artikel leest kan hij of zij zich de vraag stellen of het hier gaat om een “objectief” redactioneel stuk bedoeld om de gebruiker zo goed mogelijk te informeren, dan wel een als blogbericht vermomde reclame-uiting waarvoor de blogger betaald werd. Om precies dezelfde reden moet je ook opletten als je betaalde links of affiliate links  in je content plaatst.

Zelfs als een blogger oprecht zijn uiterste best doet om objectief te blijven, de kans bestaat dat zijn mening – en dus de in het bericht verstrekte info gekleurd is. Puur door het feit dat er geld mee gemoeid is of dat er – bijvoorbeeld – sprake is van een barter deal. En de bezoeker/lezer/consument heeft het recht om dat te weten, dus moet je hier ook melding van maken op je blog.

Wanneer is iets “reclame?”

Als je betaald werd om een blog (of een link) te plaatsen is er dus sprake van reclame. En voor zover ik weet maakt het daarbij niet uit of het om harde euro”s gaat dan wel om gekregen goederen (in ruil voor een review of winactie, bijvoorbeeld).

Daarnaast wordt ook “elke kans op mogelijk voordeel” aanzien als reclame. Neem het plaatsen van affiliate links. Je wordt er niet voor betaald. Ook niet wanneer een bezoeker de link aanklikt. Je krijgt pas een commissie wanneer iemand via die link daadwerkelijk een aankoop doet. Toch moet ook hier melding van worden gemaakt.

En ook als je gratis toegang kreeg tot een event, producten te leen kreeg (om een review te kunnen schrijven) of pakweg op een persreis mocht, moet je dat vermelden.

Hoe melding maken van reclame op je blog?

Je mag perfect reclame maken op je blog, zolang je maar duidelijk maakt aan je lezers dat het om reclame. Hoe je dat dan precies doet mag je gelukkig zelf bepalen.

Zo zou je je toevlucht kunnen nemen tot specifieke hashtags zoals #spon, #gekregen en #adv (die je eventueel ook kan gebruiken als je het bewuste blogbericht deelt op sociale media). Een andere mogelijkheid is om gewoon een mededeling bovenaan of onderaan het artikel te zetten. Eventueel met een link naar je disclaimer waar je één en ander kan gaan verduidelijken.

Wat die mededeling betreft, het komt erop aan een beetje creatief te zijn. “Ik werd betaald om dit te schrijven.” is misschien wat expliciet, maar:

  • Ik mocht van bedrijf x dit product uittesten
  • Van firma y mochten we op persreis naar … om er de …
  • Dit artikel werd verzorgd door organisatie z
  • Deze blogpost kwam tot stand met medewerking van organisatie xyz

Het zijn allemaal zinsneden die gebruikelijk zijn bij gesponsorde content.

Doorgaans wil je ’t er niet vingerdik bovenop leggen dat het om reclame gaat. De gesponsorde content moet liefst mooi integreren met de rest van je werk. Ook je adverteerder zal dat weten te appreciëren.