Moet een blog objectief zijn?

Moet een blog objectief zijn, net zoals je dat mag verwachten van meer traditionele media? Zijn bloggers de nieuwe journalisten? Die vragen zijn niet zomaar met ja of nee te beantwoorden.

Journalist versus blogger

Traditionele (journalistieke) media worden doorgaans geacht het nieuws zo objectief mogelijk te brengen (door bijvoorbeeld het nieuwsfeit bij verschillende bronnen te checken) – zelfs al wordt het nieuws gebracht/gemaakt vanuit een bepaalde (ideologische) strekking – om zo het algemeen belang te dienen. Journalisten moeten zich aan een deontologische code houden en worden ook danig op de vingers getikt wanneer zij de regels aan hun laars lappen.

Niks van dat alles bij de bloggers van deze wereld. In principe mag en kan iedereen die zich geroepen voelt een blog beginnen en zijn boodschap verspreiden. En in tegenstelling tot een journalist kan een mag een blogger zijn persoonlijke mening vrijuit naar voren laten komen. Meer nog: dat wordt in zekere zin ook verwacht door de meeste bloglezers. Ziedaar het grootste verschil tussen blogger en journalist.

Er bestaat bovendien niet zoiets als een deontologische code voor bloggers. Al moeten ook zij zich schikken naar de wet op eerlijke reclamepraktijken. Maar die is natuurlijk slechts van toepassing op dat deel van de bloggers dat zich inlaat met reclame en andere vormen van commerciële samenwerkingsverbanden.

Mag een blogger dan om het even wat schrijven of zeggen?

Blogs vertolken dus de mening en het gedachtegoed van de individuele (groep) blogger(s). Bij gebrek aan deontologische code en in naam van de vrijheid van meningsuiting kan je dus zowat alles zeggen en beweren als blogger. Mits duidelijk is dat het om jouw persoonlijke mening gaat én tot zolang je niemand beledigd, afremt of in gevaar brengt.*

Of je als blogger gesanctioneerd zal worden als je iemand onheus behandeld, beledigd of gewoon onzin uitkraamt is natuurlijk verre van zeker. En hoe die sanctie er dan uit kan zien is trouwens evenmin duidelijk. Veel zal afhangen van je publiek. Wie je aanspreekt en hoe groot het is. Heb je een persoonlijk blog met slechts enkele tientallen lezers, dan is de kans klein dat iemand überhaupt jouw onzin opmerkt of er zich aan stoort. Bereik je een veel groter publiek, dan  vergroot de kans dat een charge, uitschuiver of fout niet zonder gevolgen blijft.

Maar moet een blog objectief zijn?

Doorgaans worden blogs met een gekleurde en (erg) uitgesproken visie op de zaken erg gesmaakt. Er is geen reden om die visie bij te stellen. Zeker niet op je persoonlijk blog. Heb je een informatief (niche)blog dan is het natuurlijk opletten. Want ook al heb je niet altijd alle nodige informatie, toch moet je je best doen om objectief en eerlijk te blijven. Dat doe je niet alleen in je schrijven zelf, maar bijvoorbeeld ook door de duidelijk aan te geven of een blog gesponsord is, of het product of de dienst waarover je schrijft je gratis ter beschikking is gesteld.

Als blogger spreek je immers ook voor je publiek. En ook op je zuiver persoonlijk blog heb je een reputatie hoog te houden. Mensen rekenen erop dat de info die jij verstrekt minstens naar best vermogen is samengesteld!

 


*= mijn eigen mening ter zake