HomeKennisbank bloggen voor beginnersVeelgebruikte blogtermenWat is een uitgelichte afbeelding?

Optimaliseer je plaatjes voor Google. Maak je artikel ook vindbaar via Google Afbeeldingen.De uitgelichte afbeelding (ofte “featured image” in het Engels) is een afbeelding die bij een bepaald blogartikel of -pagina hoort.

Ik zou dus perfect de foto hiernaast kunnen instellen als featured image, zodat wanneer ik deze pagina deel op social media ook een foto zichtbaar is.

Oh ja, je weet dat je zo’n plaatje ook kan optimaliseren voor Google?

Featured image instellen

Alvast in WordPress kan je die instellen wanneer je een bepaald bericht bewerkt in het dashboard van je blog (zie het gedeelte “uitgelichte afbeelding instellen”). Onderstaande video toont hoe het in zijn werk gaat:

Heb je een homepage met uittreksels van je meest recente artikelen, dan zal ook die uitgelichte afbeelding worden getoond, ook al staat die afbeelding ergens helemaal onderaan in je eigenlijke blogpost.

Die afbeelding hoeft trouwens niet eens voor te komen in je artikel. Het is perfect mogelijk om te kiezen voor een andere foto uit je mediabibliotheek.

Uitgelichte afbeelding op social media

Vooral wanneer je je artikel deelt op social media zie je het voordeel van zo’n uitgelichte afbeelding. Want op het moment dat je je artikel deelt op Facebook, Google + en soms ook Twitter of sommige berichtenfora, wordt er niet alleen een linkje en een stukje tekst meegegeven, maar dus ook dat bewuste uitgelichte plaatje.

Het kan zijn dat de Featured imige ondanks alles toch niet zichtbaar is op social media. Dat heeft dan meestal te maken met het feit dat de bewuste foto niet de juiste afmetingen heeft voor dat bepaalde social media platform. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat deze functie lang niet altijd even feilloos werkt.

Het is daarnaast ook mogelijk om speciale social media posts te maken: opvallende graphics, speciaal op maat gemaakt met het doel je artikel nog meer in de schijnwerpers te zetten als je het deelt op sociale media. Natuurlijk denk je daarbij vooral aan die kanalen waarbij het visuele aspect een grote rol speelt, zoals Instagram en Pinterest. Maar ook op Facbook en Google+ kan zo’n plaatje wonderen doen. Er zijn online tools zoals FotoJet en Canva die je in staat stellen om snel zo’n afbeelding te maken.

Meer respons met ’n uitgelichte afbeelding

Het gevolg laat zich raden: aangezien mensen doorgaans erg makkelijk aangetrokken worden tot mooie plaatjes (het oog wil namelijk ook wel eens wat), zal je bericht veel makkelijker opvallen en zal het dus ook veel meer worden aangeklikt. Het verschil in respons op je artikel is echt opvallend!

Foto: photopin.com