Het lijkt weer zo’n vage modeterm, maar wie zijn boodschap wil verspreiden via het internet kan niet om het begrip content marketing heen.

In dit stuk staan we even stil bij twee vragen:

  1. Wat is content marketing precies?
  2. Wat is het verband tussen content marketing en het blog(gen)?

Wat is content marketing?

Eerst even een definitie misschien: content marketing is “het verstrekken van relevante en/of interessante informatie aan een zo groot mogelijk deel van je doelgroep.”

Die informatieverstrekking komt er natuurlijk niet zonder reden. Content marketing kan één of meerdere doelen dienen:

  • een boodschap (met een bepaalde) visie brengen
  • feitelijke informatie verstrekken
  • een product of dienst in de markt zetten
  • reclame maken voor een product of dienst
  • het koopgedrag van mensen beïnvloeden
  • propaganda voeren

 

Volstaat een website?

Bij content marketing denk je misschien meteen aan een klassieke (bedrijfs)website. Maar vandaag stelt die eigenlijk niet veel meer voor dan een online visitekaartje, hooguit een digitaal reclamepaneel. Mooi, maar nauwelijks nog van enig nut als je echt potten wil breken op het internet.

Content marketing en je blog?

Als je weet wat een blog is besef je hopelijk ook wat voor een belangrijke rol het blog kan spelen bij content marketing. Zeker wanneer je publiek vooral online te vinden is,  is je blog een ongelofelijk krachtig marketinginstrument.

Als het goed is kan je met zo’n blog in relatief korte tijd een groot publiek bereiken, dat je ongegeneerd kan bespelen met jouw onversneden boodschap. Het is een verhaal waarover jij als boodschapper de volledige regie in handen hebt. Als dat geen ongelofelijke luxe is.

Het blog laat je bovendien ook nog eens toe op een redelijk eenvoudige manier in contact te treden met je doelgroep.

Er is nog goed nieuws. Zo’n blog is namelijk spotgoedkoop en het vergt nauwelijks nog enige technische kennis om er eentje aan te maken.

Doelgericht aan de slag met je blog

Allemaal pluimen op de hoed van het blog dus. Toegegeven, het verhaal van hierboven klinkt simplistisch. Té simplistisch! Het volstaat namelijk niet om een blog op te zetten en dan met gekruiste armen te zitten wachten op bezoekers en lezers. Je zal echt wel op zoek moeten gaan naar je publiek. Dat doe je in de eerste plaats door regelmatig nieuwe artikelen te publiceren die je doelpubliek blijven aanspreken. Bezoekers – waar ze ook vandaan mogen komen – moeten immers een gegronde reden hebben om bij jou te komen lezen.

Pas dan kan je met enige kans op succes je blog bekend maken bij het grote publiek. En het is pas als de zoekmachineoptimalisatie van je blog een beetje op orde is dat je echt de grote massa bereikt.

Dat hele proces – het opzetten van het blog, het regelmatig schrijven van stukken die interessant zijn voor je doelgroep, het bekend maken van je blog én zorgen dat je lezers datgene gaan doen wat jij initieel voor hen in gedachten had – is de essentie van content marketing.

Doet iedere blogger aan content marketing?

Inderdaad, volgens mij doet elke blogger in min of meerdere mate aan content marketing. Immers, ook al verkoop je niets, voer je geen campagne en verkondig je geen blijde boodschap, zo’n blog zet je doorgaans niet in de steigers opdat niemand anders zou kunnen meelezen. Je wil integendeel graag zoveel mogelijk mensen aanspreken. Anders kan je er net zo goed een papieren dagboek op nahouden…