HomeKennisbank bloggen voor beginnersSEO (bovenaan komen in Google)Short tail en long tail zoektermen

Short tail en long tail zoektermen

Om je blogbericht goed vindbaar te maken in Google en andere zoekmachines is de keuze van een goede focus zoekwoord of zoekopdracht van erg groot belang. We maken hierbij een onderscheid tussen short tail en long tail zoektermen.

Wat zijn short tail zoektermen?

Short tail zoekwoorden zijn alle zoekopdrachten bestaande uit drie woorden of minder. Willen we ons blog met tips voor een gezond ontbijt laten scoren in Google, dan zouden “gezond ontbijten” en “gezond ontbijt klaarmaken” geschikte short tail zoekopdrachten (en dus ook focus zoektermen) kunnen zijn.

Wat zijn long tail zoektermen?

Long tail zoekwoorden bestaan uit meer dan drie woorden. In ons voorbeeld zouden “hoe maak ik een gezond ontbijt klaar” of “gezond en gezellig ontbijten met kinderen” perfecte long tail zoekopdrachten kunnen zijn.

Daarnaast heeft de term long tail ook van doen met het totale zoekvolume voor een bepaalde zoekterm? Doorgaans geldt: hoe meer woorden een zoekterm bevat, hoe minder vaak er op die specifieke zoekterm wordt gezocht.

De kans dat meer mensen zoeken op “gezond ontbijt” is veel groter dan dat er vaak gezocht wordt op pakweg “gezond ontbijt maken met muesli en fruit.”

Desondanks kan dat laatste artikel toch komen bovendrijven wanneer iemand zoekt naar een artikel over gezond ontbijten en daarbij de woorden “muesli” en/of “fruit” gebruikt.

Short tail en long tail zoektermen kiezen?

Veel mensen die minder vertrouwd zijn met zoekmachineoptimalisatie hebben de neiging per se te willen scoren met short tail zoektermen omdat ze denken dat de meeste internetters vooral korte zoekopdrachten intikken en bijgevolg daar ook de meeste bezoekers vandaan komen. Maar Google publiceerde een heel aantal jaren geleden enkele interessante cijfers. Daaruit bleek dat liefst 70% van alle Google-gebruikers een long tail zoekopdracht intikt wanneer men op zoek gaat naar informatie. Met andere woorden: door je al te zeer te concentreren op de short tail, bereik je mogelijk maar 30% van alle zoekverkeer.

Concurrentie ontlopen

Wat bovendien vaak wordt vergeten is dat op die short tail keywords de concurrentie vaak moordend is. Het duurt dus veel langer eer je je als nieuwbakken blogger een behoorlijke plaats in de zoekresultaten kan veroveren. Het is zelfs niet uitgesloten dat je dat nooit zal lukken, hoe goed je ook je best doet.

Nee, dan kan je je berichten en pagina’s beter proberen te optimaliseren voor de wat langere zoektermen. Vooral ook omdat Google vandaag de dag erg goed is geworden in het begrijpen van de algehele context waarbinnen bepaalde artikelen thuishoren. Bijvoorbeeld: Google weet perfect dat het ontbijt een maaltijd is die je ’s ochtends gebruikt en dat de woorden “gezond” en “evenwichtig” erg nauw met elkaar in verband staan.

Het komt er voor ons als blogger dus op aan creatief te zijn bij de keuze van de belangrijkste zoektermen van onze artikels; wat verder te kijken dan onze neus lang is ook. Nogmaals: bedenk wat doorsnee mensen die op zoek zijn naar jouw artikel zoal kunnen intikken in Google.

Wees tenslotte ook niet bang om in je blogbericht veel verschillende zinswendingen en synoniemen te gebruiken. Zo toon je Google dat achter het artikel een mens van vlees en bloed zit, terwijl je de kans vergroot om ook gevonden te worden op zoektermen die gerelateerd zijn aan jouw focus zoekwoord.