HomeKennisbank bloggen voor beginnersOnmisbare blogelementen?Tips voor een leuke About-pagina

Tips voor een leuke About-pagina

Gezien het feit dat de meeste blogs nogal persoonlijk getint zijn is het vrij logisch dat veel van je bezoekers eerder vroeg dan laat willen weten wie of wat er achter een blog schuilgaat. Een leuke About-pagina dringt zich dus op.

Wat is een About-pagina?

Het is een statische pagina toegevoegd aan een blog, waarin de maker(s) van dat blog wat over zichzelf vertel(t)len. Vaak wordt ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om (kort) wat bijzonderheden over het blog(project) te vertellen. Synoniemen zijn: About-page, Over mij-pagina, Over-ons-pagina en – voor een ietsjes ander insteek – Waarom ons-pagina.

Nogal wat van je bezoekers vinden die About-pagina dus belangrijk; nieuwsgierig als ze zijn naar het gezicht, het brein achter de leuke schrijfsels. Mensen houden immers van mensen en zoeken op het grotendeels anonieme internet instinctief naar sporen van mensen van vlees en bloed.

Voor veel bloggers is zo’n Over mij-pagina toch een beetje een lastig dingetje. Want over onszelf vertellen, het voelt al snel aan als “onszelf blootgeven.” En dat in het besef dat het godganse internet kan meekijken… Enfin, ter zake nu!

In onderstaande video al enkele tips om je About-pagina niet te saai te maken:

Wie gedacht had dat ik hier een panklaar stramien voor een About-page ging aanleveren is er dus aan voor de moeite. Ieder blog is verschillend en dus is iedere About-pagina anders. Hooguit kan ik enkele suggesties doen:

Tips voor een leuke About-pagina

a) Kijk eerst wat rond

Die leuke About-pagina hoeft heus niet vanaf dag één van je blog online te zijn. Neem dus de tijd om een formule te vinden die bij jouw past. Doe gerust eerst wat inspiratie op. Klik bijvoorbeeld eens wat Over mij-pagina’s aan van blogs die je zelf leuk vindt. Ook van de About-pages van weblogs binnen dezelfde niche als de jouwe kan je aardig wat leren.

b) Houd het kort

Maak de pagina in kwestie niet te lang.Je mag wat over jezelf vertellen, maar het is niet de bedoeling dat je je hele biografie neerpent. Zeldzaam zijn de mensen die graag ellenlange teksten verorberen bij een eerste kennismaking. Bedenk daarbij dat lezers en bezoekers misschien wel nieuwsgierig zijn naar jou als blogger, maar wat hen uiteindelijk het meest van al interesseert is wat er voor hén op jouw blog te rapen valt!

c) Een beetje luchtig

Niet te stijfjes dus. Een blog is bij uitstek een erg persoonlijk medium en dus mag je je lezer gerust aanspreken als ware hij/zij je beste vriend(in) op bezoek bij jou aan de keukentafel. Laat in je schrijven gerust ook wat “eigen jargon” doorklinken. Maar bij nader inzien mag die stijl ook doorgetrokken worden naar de rest van je blog…

Bij een zakelijk blog liggen de kaarten natuurlijk een ietsje anders, maar ook hier is de stijl liever wat gemoedelijker dan pakweg op een bedrijfswebsite.

d) Een tikje cryptisch

Her komt er niet alleen op aan je blog middels een About-pagina een “gezicht” te geven, de pagina moet ook je bezoeker nieuwsgierig maken, hongerig maken naar meer. Een beetje cryptisch taalgebruik kan hier zeker bij helpen. Helemaal als het gaat over een (meer) persoonlijk blog!

Vergeet bij dit alles ook niet te vertellen waarover (en waarom) je blogt. Leg hierbij – als je daar een duidelijk beeld over hebt – vooral de nadruk op wat jouw blog onderscheidt van collega’s.

e) Stuur je lezer rond!

Als je de lezer dan toch bij de lurven hebt, maak van de gelegenheid gebruik om enkele van je meest gelezen artikelen aan te prijzen. Of stuur hen door naar je sneeze page. Of – waarom niet – naar andere pagina’s die belangrijk zijn voor de conversies op je blog. Zo is de kans groter dat je bezoeker dieper in je blog duikt, terwijl jij er meer aan overhoud.

f) 3 dingen die zeker niet mogen ontbreken op een About-page

  1. Een originele foto van jezelf (voor de personal touch)
  2. Een link naar al je social media-profielen
  3. Een link naar je e-mailadres (zodat je lezer je eventueel kan bereiken buiten je blog en social media om)

Is een Over mij-pagina echt noodzakelijk?

Dat is voer voor discussie. Sommige lezers gaan er expliciet naar op zoek alvorens verder in het blog te duiken, anderen vinden het minder nodig/nuttig. Vooral informatieve nicheblogs plaatsen de about-pagina minder op de voorgrond.

Ook op Blogtrommel.com is het een beetje zoeken naar de About-page. Een bewuste keuze. Het gaat hier namelijk niet zo zeer om mijn persoontje, maar wel om blogtips en (jullie) blogs…