HomeKennisbank bloggen voor beginnersKorte WordPress-tipsWordPress-thema veranderen

WordPress-thema veranderen

De inrichting of zelfs maar het kleurenschema van je site of blog wijzigen was vroeger een werkje voor specialisten. Met WordPress kan iedereen het. Enkele muisklikken volstaan.

Wat is een WordPress-thema?

Een WordPress-thema is een sjabloon. Een set van specifieke instellingen die tezamen het uiterlijk, de look & feel van je blog of website bepalen. Het gaat daarbij meestal om veel meer dan alleen (het wijzigen van) het kleurenschema bijvoorbeeld. Dingen zoals de indeling van je blog, de lettertypes – zowel voor de body als de kopteksten – de knoppen, de vormgeving van je sidebar, de (deel)knoppen voor social media enzovoort, kunnen in één enkele beweging worden gewijzigd.

Dit filmpje toont hoe een en ander in zijn werk gaat:

Welk WordPress-thema kiezen?

Je kan kiezen uit duizenden gratis WordPress-thema’s (themes, in het Engels). Om de keuze wat te vergemakkelijken installeerde WordPress ook een filter, zodat je kan zoeken op bepaalde kenmerken. En verder is het natuurlijk allemaal een kwestie van persoonlijke behoeften, smaken en voorkeuren. De enige raad die ik je in dit verband wel zou willen meegeven: kies voor een thema met een responsive designDit houdt in dat je blog zich automatisch aanpast aan het toestel waarmee je bezoekers je site raadplegen. Je site blijft er met andere woorden even aantrekkelijk uitzien op een mobiele telefoon, een tablet of een desktop pc. Anno 2015 is dit een regelrechte must!

6 tips voor het kiezen van een WordPress-thema dat bij jou past

Een betaald of een gratis thema?

Naast de vele gratis thema’s die beschikbaar zijn kan je uiteraard ook kiezen voor een betaald (premium) thema. Meestal krijg je voor de prijs van enkele tientallen dollar een thema met veel meer personaliseringsmogelijkheden en extra features. Dan moet je denken aan dingen als extra kleur-en opmaakopties, een nog flexibeler in te delen lay-out, extra mogelijkheden om advertentieblokken te integreren, hippe sliders enzovoort.

Met een betaald thema verklein je sowieso dan kans dat je elders op het web iemand tegenkomt met hetzelfde blogdesign…

WordPress-thema veranderen? Toch even opletten!

Wil je graag aan de slag met een ander WordPress-thema, maak dan altijd een reservekopie van je blog. Pakt het dan niet zo uit als verhoopt dan kan je nog altijd terugvallen op die backup. Bewaar om diezelfde reden ook je oude WordPress-theme.

Goed om weten is dat bij de overstap van het ene thema op het andere je blog altijd in een soort standaardmodus wordt gezet. Dat uit zich vooral in dingen zoals het ontbreken van widgets in de sidebar, de menubalk die een eigen leven is gaan leiden enzovoort. Je moet dus alles terugzetten en opnieuw instellen wat uiteraard een tijdje kan duren.

Hoe vaak wissel je van thema?

Het is er verleidelijk om zeer regelmatig eens van blogdesign te veranderen. En het is veelal gratis, dus wat let je eigenlijk?

Wat mij betreft verander je best niet te vaak het uiterlijk van je blog. In mijn ogen is je blog een heel herkenbare plek voor je (trouwe) bezoeker. Je wil niet dat je bezoekers – al is het maar een fractie van een seconde denken dat ze op een ander blog zijn terechtgekomen. Het is belangrijk dat zij er zich per direct thuis voelen en weten waar alles te vinden is. Dat thuisgevoel creëer je niet als je om de vijf dagen met een compleet andere indeling komt aandraven.

Kleine, subtiele dingen kan je uiteraard wel wijzigen.