HomeTools en tips voor gevorderde bloggersOverschakelen naar Google Analytics 4, is het zinvol?
0
(0)

Sedert nu een aantal maanden is Google Analytics 4 beschikbaar. Wat verandert er? En moet je per se overschakelen naar Google Analytics 4 (GA4)? Een woordje uitleg.

Google Analytics 4?

Google Analytics 4 is dus de nieuwste versie van Google’s platform om webstatistieken bij te houden. Net als de reeds vertrouwde versie – waarnaar verwezen wordt als Universal Analytics is ook Google Analytics 4 gratis te gebruiken. Beide versies blijven naast elkaar bestaan.

Moet je overschakelen naar Google Analytics 4?

GA4 ziet er totaal anders uit dan de Google Analytics die we al kennen. Zo op het eerste zicht wordt het er zeker niet eenvoudiger op. Bedoeling is hier vooral om gebruikers toe te laten om sneller die tapporten naar boven te halen die nuttig zijn als je je blog vooral zakelijk wil inzetten. Heb je bijvoorbeeld (ook) een mobiele app of een webwinkel dan kan je die ook laten doormeten. Daarnaast kan het nuttig zijn om doelen en conversies na te trekken.

Het is natuurlijk maar de vraag wat je daar als “gewone” blogger precies aan hebt. Niet zoveel heb ik het idee. Daarbij komt nog dat niet alle functies uit Universal Analytics te vinden zijn in GA4. Ongetwijfeld komt dat nog.

Hoewel Google Analytics 4 in de komende tijd nog stevig zal evolueren, betekent dit voorlopig niet het einde van de oude versie. Google kennende zal het die in de lucht houden. Al was het maar om voldoende gebruikers de overstap te laten maken naar GA4. Vele honderdduizenden bezigen immers de huidige versie.

De video hieronder toont hoe je GA4 koppelt aan je website middels de Google Tag Manager. Gebruik je die niet dan heb je nog steeds de mogelijkheid om de trackingcode te kopiëren en in je website te zetten. Al dan niet met een plugin als Insert headers and footers.

Google Analytics 4 gebruiken voor je bestaande blog of website?

Wie op dit moment voor het eerst aan de gang gaat met Google Analytics krijgt meteen GA4. Maak je al gebruik de “oude Google Analytics”, dan kan je vrij eenvoudig upgraden naar de nieuwe versie. Toch is dat niet de meest aangewezen keuze. Tot nader order is het namelijk niet mogelijk om je oude data (gegenereerd met Universal Analytics) mee te nemen naar GA4. Je statistieken beginnen op 0 vanaf het overschakelen naar Google Analytics 4. Dat is natuurlijk wel een serieus nadeel als je geen splinternieuw blog hebt…

De oplossing bestaat erin om (binnen je bestaande Google Analytics-account) een nieuwe property aan te maken. Eentje speciaal voor de Google Analytics 4-statistieken, dus. De tracking van de Universal Analytics-data loopt gewoon door. Om geen verwarring te scheppen is het natuurlijk slim om voor beide gegevensstromen een duidelijk verschillende propertynaam te kiezen.

Zo volg ik de prestaties van dit eigenste blog via 2 kanalen, terwijl de statistieken van mijn hagelnieuwe boekenblog (boekenmeer) worden bijgehouden via GA4.

Google Analytics 4 in vogelvlucht

Installeer Google Analytics 4 en er komt heel wat info op je af. Onderstaande video (Engelstalig) geeft een kort overzicht.

Samengevat? De overstap naar Google Analytics 4 moet je niet overhaasten. Heb je al een blog en verzamel je al een poos (bezoekers)statistieken, dan kan ik me voorstellen dat je die graag wil laten doorlopen. GA4 heeft hier weinig meerwaarde zolang je je oude data niet mee kan overbrengen naar de nieuwe versie. Wil je toch al kennis maken met GA4, maak dan een nieuwe property aan zodat je de oude en de nieuwe datastroom kan volgen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?