HomeHow toSchrijf betere blogposts in minder tijd
0
(0)

Heb jij ook steeds het gevoel dat het schrijven van blogberichten je eigenlijk veel te veel tijd kost? Je bent niet de enige! Volg echter deze tips en schrijf betere blogposts in minder tijd.

Hoe ga jij te werk al je een blogbericht “moet” schrijven? Denk je er eerst dagenlang over na, maak je een samenvatting om van daaruit aan de slag te gaan? Of ben je eerder iemand die gaat zitten en lekker spontaan begint te typen wat er in je opkomt?

Hoewel die laatste manier van werken zeker zijn charmes heeft, levert dat niet noodzakelijk het betere artikel op. En het is lang niet zeker dat je het minste tijd verliest.

[wp_ad_camp_3]

Betere blogartikelen schrijven in minder tijd? 2 methoden

Methode 1: maak een samenvatting

Neem daarvoor een apart (Word)-document of gewoon pen en papier als dat voor jou makkelijker werkt bij het brainstormen over je artikel. Het komt erop neer dat we de te schrijven blogpost gaan samenvatten in een aantal korte zinnetjes of zelfs maar een aantal steekwoorden.

Schrijf bovenaan de (werk)titel van je bericht, al dan niet afkomstig uit je lijst met blogonderwerpen.

Verder bestaat zo’n blogpost grofweg uit 3 (geschreven) delen:

 1. Een vaststelling/probleemstelling/inleiding: wat stel je vast? Waar heb je een oplossing voor? Waar wil je het over hebben in je stuk?
 2. Oplossing/stappenplan/body: doe in een aantal punten je oplossing uit de doeken. Waarbij elk punt in principe een tussenkopje in je artikel is. En binnen elk punt is iedere nieuwe gedachtegang telkens goed voor een nieuwe alinea.
 3. Besluit/call to action: vat de strekking van je artikel samen (en verwijs heel kort terug naar je inleiding) en nodig je lezers uit om een reactie achter te laten, of een andere actie te ondernemen.

Logischerwijs zal het tweede deel van je artikel de hoofdmoot uitmaken van je samenvatting. Deel één en drie kan je waarschijnlijk met slecht één regel af.

Gewapend met de samenvatting – het maken daarvan hoeft niet zoveel tijd in beslag te nemen – kan je dan je eigenlijke artikel gaan tikken.

Hoe zo’n samenvatting je helpt bij het sneller schrijven van betere blogberichten?

 • het eigenlijk schrijven van het bericht zal vlotter gaan
 • je artikel zal een duidelijke en logische opbouw hebben
 • de kans op vergeten stappen neemt af
 • je hebt minder correctiewerk
 • je kan waarschijnlijk korter blogposts schrijven (want je komt sneller tot de kern van je verhaal)

Methode 2: eet een olifant!

Huhh?? Jaahaa… Hoe verorber je het makkelijkste een olifant??? Stukje bij beetje, toch? Dus als je artikel aanvoelt als het eten van een olifant, deel je je werk op in verschillende, meer hapklare brokken.

Ook bij deze methode duiken we niet meteen WordPress in. In plaats daarvan openen we 3 Wordpad- of NotePad-documenten: één voor de inleiding, een ander voor de body en eentje voor het besluit annex call to action. Het voordeel is hier dat je de 3 verschillende secties van je artikel tegelijk zichtbaar kan maken op je scherm. Handig voor het overzicht.

Bijkomend pluspunt is dat je makkelijker sectie per sectie kan werken. Je kan dus het schrijven van één blogbericht opspliten in drie deeltaken – die je desgevallend op verschillende momenten kan uitvoeren – als je dat zou willen.

Tot slot is deze methode ook handig wanneer je verschillende arikelen moet schrijven met telkens de zelfde terugkerende elementen (bij een artikelenreeks bijvoorbeeld). Denk aan bepaalde slotformules, foto’s, opt-in-formulieren, affiliate links enzovoort. Je gaat als volgt te werk:

 1. open je NotePad- document
 2. zoek op je blog naar een bericht waaruit je bepaalde onderdelen wil kopiëren
 3. open het bewuste bericht in de HTML-modus
 4. kopieer de onderdelen die je wil hergebruiken (let erop dat je alle codes meeneemt)
 5. plak het geheel in je NotePad-document
 6. sla je document op

Vanaf nu kan je dit fragment hergebruiken zo vaak als je wil. Je hoeft er niet meer naar te zoeken, het ziet er steeds hetzelde uit.

Wanneer alle secties klaar zijn kopieer je ze integraal naar het lege berichtscherm in het dashboard van je blog. Let er wel op dat je in HTML-modus staat. Omdat de tekst niet afkomstig is uit Word, heb je normaal ook geen last van vreemde opmaak-codes. De indeling en de opmaak van je bericht moet dan nog wel verzorgt worden, dat spreekt.

Samenvattingen maken en olifanten eten, werkt het?

Samenvattingen maken en olifanten eten, allemaal goed en wel. Maar schrijf je er betere blogposts door in minder tijd? Het valt te proberen. Vooral het maken van een samenvatting vooraleer je aan je eigenlijke bericht begint heeft voordelen, denk ik. Zeker bij DIY’s, stappenplannen, how to’s en andere handleidingen. Methode 2 kan vooral goed werken als je je blogs graag volgens een min of meer vast stramien opbouwt en daarbij veel terugkerende elementen gebruikt.

photo credit: ^@^ina (Irina Patrascu) via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

2 reacties op “Schrijf betere blogposts in minder tijd”

 1. Gustavo Woltmann avatar
  Gustavo Woltmann

  Goede tips weeral, ik werk ook vaak eerst met een soort samenvatting of schema: enkele kernwoorden of zinnetjes die zo direct in mijn hoofd schieten worden op de juiste plaats (eventueel onder de juiste kop) geplaatst. Zo krijgt het artikel al vorm en kan ik het later invullen met vlotte zinnen.

 2. Morgaine avatar

  Als ik al veel tijd kwijt ben zit dat hem in het feit dat ik eventueel heel veel linkjes in een blog plaats of een boel foto’s moet bewerken, lees, kleiner maken voor op blog, de tekst is een eitje vaak.

  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.