HomeOnderzoekPlagiaat: hoe groot is het probleem?
0
(0)

Bloggers zijn delers. Dealers in kennis en inspiratie. Als mede-blogger zou u wel gek zijn om daar niet vroeg of laat uw voordeel mee te doen.

Er is echter kennis opdoen, inspiratie opdoen en er is citeren tot en met schaamteloos kopiëren en plagiëren. Inspiratie opdoen bij andere bloggers is geen probleem, een collega-blogger citeren mag onder bepaalde voorwaarden. Overnemen mag in principe dan weer niet zonder de toestemming van de eigenaar van de tekst.
Iedereen is het erover eens dat en spelletje CTRL+C, CTRL+V niet kan. Maar waar ligt de grens? En wat doet u als u merkt dat iemand uw tekst leende? Of vindt u het helemaal niet zo erg wanneer er een copy cat met uw materiaal aan het werk gaat? Misschien hoort één en ander wel bij het risico van het (blog)vak?
 
Ik wil wel eens weten hoe groot het probleem eigenlijk is. Vandaar dit kleine onderzoek, dat geenszins wetenschappelijk onderbouwd is.
Welke zijn uw ervaringen hieromtrent? Kruip in de pen en laat het me weten. Dat kan u ook door de poll hiernaast aan te klikken.
Bij voorbaat dank voor uw medewerking.
Update: Benieuwd naar de resultaten van het onderzoekje naar plagiaat onder bloggers?

photo credit: bioxid via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

18 reacties op “Plagiaat: hoe groot is het probleem?”

 1. Lauradenkt avatar

  Ja, maar er zit wel een verschil tussen. Je hebt mensen die geïnspireerd door je raken en een eigen draai aan een stukje geven en je hebt mensen die gewoon de gedachte/kern van jouw blogje overnemen, zonder er zelf iets origineels mee te doen en dat is wat ik vervelend vind.

 2. WilmaLegalTech avatar

  Dat blijft een interessant punt; het overnemen van (delen van) blogs. Maar wat mag nu wel en wat niet? Het geïnspireerd raken door een ander (door een bepaald onderwerp, ook al is dat zeer specifiek) is wettelijk toegestaan. Als je dan maar zelf origineel bent in de uiteindelijke blog die je erover schrijft zodat deze jouw stempel draagt (persoonlijk stempel van de maker).

  Over dit specifieke onderwerp heb ik meerdere blogs geschreven. Een algemene wil ik hier graag vermelden. Dus voor iedereen die meer informatie wil lezen zie http://www.socialned.nl/overnemen-van-informatie-uit-blogs/

 3. Ben Mualaba avatar

  Een tekst klakkeloos overnemen doe ik nooit. Wel laat ik me vaak door andere bloggers inspireren en probeer ik een eigen ’twist’ aan het onderwerp te geven, en dat is volgens mij geen plagiaat en maakt een wereld van verschil.
  En het is zoals Wannabe zegt: persoonlijk voel ik me vereerd wanneer veel mensen zich door mij laten inspireren.
  Voor zover ik heb kunnen ontdekken ben ik nog nooit ‘slachtoffer’ geweest van plagiaat. Maar misschien zijn mijn teksten daar simpelweg niet goed genoeg voor…

 4. wannabe avatar

  Ik zou me ‘vereerd’ voelen als andere bloggers dezelfde onderwerpen zouden aansnijden waarover ik heb geschreven. En sja, doe ik aan plagiaat. Ik haal mijn onderwerpen en blog postings uit andere blogs, of dagelijks nieuws maar dat is geen plagiaat.

 5. Petra avatar

  Ik blog voor verschillende platforms en zag onlangs 3 recente blogs bij een collega op de website staan. Daar ben ik tegen in verweer gekomen via social media en ook door het bij Google te melden. De blogs zijn daarop van zijn site verwijderd. Bloggen (met name kennis delen) kost veel tijd en ik accepteer het niet als een ander mijn blogs 1-op-1 kopieert zonder overleg en bronvermelding.

 6. Chantal avatar
  Chantal

  Wat Laura zegt heb ik ook wel eens. In sommige gevallen kan het pure toeval zijn (waar ik dit dan ook gewoon in een reactie had opgebiecht als in de zin van “Hee! Wat grappig! Over 2 dagen komt er van mij ook een blogje met dit onderwerp online.” Dan plan je een week van te voren iets in en tja. Dan kun je er niks aan doen.) . Maar er zijn ook gevallen geweest dat ik toch zoiets had van “Hmzz. Ik weet het niet helemaal.” Maar hoe bewijs je dat he… En nog belangrijker; wat kun je er tegen doen.

  Maar echt teksten die zijn gekopieerd. Niet dat ik weet. Ik heb ook een anti-jat plugin er op staan. Geen tekst en foto’s die overgenomen kunnen worden door Control C / V te gebruiken

 7. Carel avatar

  nooit iets van gemerkt maar wie zou mij willen citereb 😉

 8. deijsprinses avatar

  Ik maak me steeds vaker en vaker zorgen rond plagiaat. Niet dat ik bang ben dat iemand mijn teksten steelt maat dat ik mijn bronnen niet duidelijk opgeef.

  Als je tekst kopieert en je zet eronder bron tekst /afbeelding met de bijbehorende link, is dat dan voldoende?

  Van andere blog vraag ik vaak of ik mag linken naar iets wat ik bij hen gezien heb, heeft nog nooit problemen opgeleverd.

 9. Lauradenkt avatar

  Nee, niet letterlijk, maar wel dat mensen het over hetzelfde onderwerp hebben de volgende dag of echt over hetzelfde, maar dan met andere woorden (en dan geen onderwerp waar iedereen het over heeft, maar echt iets specifieks).
  Het punt is: ik kan er niets tegen doen, want het is niet letterlijk citeren. Maar ik erger me er wel aan.
  (ik heb dus niet over onderwerpen als ehm weet ik het weetjes over jezelf of iets dergelijks, maar dingen waar niet iedereen over blogt, ik kan het niet zo goed uitleggen).

 10. Ben Mualaba avatar

  @Rianne: andere bloggers citeren mag wel. Belangrijk is dan wel dat duidelijk is dàt je iemand citeert. De Blogtrommel bestaat voor een niet onbelangrijk deel uit citaten en zou allicht niet eens bestaan indien ik voor elk citaat de toestemming zou moeten hebben van de blogger.
  In ieder geval staan de citaten hier altijd tussen aanhalingstekens en staan ze cursief gedrukt.

 11. Lilith avatar
  Lilith

  Het zou me sterk verbazen als iemand tekst van mijn blog had overgenomen: mijn blog staat namelijk niet open voor zoekmachines, wat ervoor zorgt dat mijn lezerspubliek beperkt is tot een handvol bloggers wiens blogs ik lees en mensen aan wie ik de link geef.
  Toch ben ik mij er wel van bewust dat dit risico altijd bestaat en daarom plaats ik bepaalde dingen niet online: delen van het verhaal waar ik aan werk bijvoorbeeld..

 12. Rianne avatar

  Oh jeej.. ik heb eigenlijk geen idee! Ik ben nog nooit teksten van mezelf tegenkomen. Wat wel eens voorkomt is dat je een andere blogger hebt geinspireerd en die hetzelfde doet als jij in jouw blog. Vaak met “de credits gaan naar…” dus dan vind ik het niet zo erg. Ik doe dit trouwens ook vaak. Al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik de volgende keer netjes zal vragen of ik tekst mag citeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.