Homesocial mediaBlogs delen op social media? Laat het algoritme in je voordeel spelen
0
(0)

Het delen van blogs op social mediakanalen is een veelgebruikte manier om meer bereik te creëren. Jijzelf zal ook vast wel eens een blog hebben gedeeld op Instagram, Facebook of LinkedIn. Maar heb je er wel eens aan gedacht hoe algoritmes zorgen voor jouw (beperkte) zichtbaarheid? In deze blog lees je tips en tricks hoe jij de zichtbaarheid van jouw blog vergroot. Daarvoor dien je eerst kennis te maken met het algoritme van diverse kanalen.

Het algoritme op social mediakanalen

Algoritmes hele technische dingen? Nee hoor, we hebben er elke dag mee te maken. We komen ze namelijk tegen op al onze social kanalen en waarschijnlijk zijn we ons er niet eens van bewust. Maar vergelijk eens jouw tijdlijn met die van je vriend of vriendin en het resultaat van het algoritme is direct te zien.

Een algoritme is in de basis een wiskundige rekenformule. Waarom zouden social mediaplatformen deze formule dan gebruiken? Daar zit een duidelijke reden achter. Het verlies van de aandacht van een gebruiker is het grootste gevaar voor een social mediakanaal. De aandacht die jij momenteel voor deze blog hebt, kun je niet tegelijkertijd inzetten voor de aandacht op social media. Daarom gebruiken alle social kanalen een algoritme om jouw aandacht te blijven trekken, zodat je blijft scrollen, delen en liken.

Reclame vroeger en nu

Vroeger had je alleen de televisie, kranten en bushokjes waarop reclames verschenen. Met de komst van Hyves (met de bekende ‘krabbel) en MSN werd online communicatie toegankelijker. Hierna volgde Facebook en inmiddels heb je al snel vijf of meer sociale platformen op jouw telefoon waar je allemaal jouw aandacht over moet verdelen.

Omdat we op deze platformen zo veel reclame zien, worden we er bijna misselijk van. We zijn reclame moe. Denk bijvoorbeeld aan een reclamevideo voorafgaand aan een YouTube-filmpje, waarbij jij zo snel mogelijk op ‘skip ad’ klikt. Of denk aan de radio met reclames. Daarvoor hebben we inmiddels Spotify Premium. Maar als we dan reclame moe zijn, hoe bereik je dan nog jouw doelgroep door het delen van een blog op social media? Hou deze vraag even vast, daar komen we zo op terug!

Hoe wordt het algoritme in de praktijk ingezet?

Stel je voor: je wilt je blog plaatsen op een social media kanaal. Hoe gaat dat dan echt in z’n werk? Omdat alle social media zo goed mogelijk proberen om jouw aandacht vast te houden, testen zij eerst gepubliceerde content voordat ze jouw content bij iedereen op de tijdlijn laten verschijnen. In het stappenplan hieronder beschrijven wij de werking van een algoritme.

 1. Wanneer jij een blog publiceert op een social media kanaal, zal dit eerst worden getoond aan ongeveer 10% van jouw volgers.
 2. Vervolgens meet een social media platform of er interactie komt op jouw post, bijvoorbeeld in de vorm van dwell-time (de tijd die een gebruiker naar een bericht kijkt), likes, reacties of het delen van berichten.
 3. Als er interactie op de post plaatsvindt, zal het bericht worden getoond aan 20% van jouw volgers.
 4. Vindt er met deze volgers wederom interactie plaats? Dan wordt het bericht getoond aan 30% van jouw volgers en zo verder.
 5. Uiteindelijk, als jouw post veel interactie krijgt, kan deze getoond worden buiten jouw eigen volgers. Hiervoor is het van belang dat je een openbaar account hebt.

Kortom: social media kanalen testen een gedeelde blog, omdat ze gebruikers zo lang mogelijk op hun platform willen houden. Wanneer er goed gereageerd wordt op jouw gedeelde blog, durven ze het aan meer gebruikers te laten zien.

Wil je blogs delen op social media? Houd rekening met het algoritme

Het bereiken van de doelgroep met de juiste content

Hoe kun je jouw doelgroep dan bereiken, terwijl gebruikers al zo veel in hun tijdlijn zien verschijnen? Daarvoor maak je gebruik van authentieke en echte content. Hieronder tonen wij enkele voorbeelden van “reclame content” en “authentieke content”. We dagen je uit om het verschil te spotten tussen beide vormen. Kijk eens naar de reacties en commentaren. Wat valt je op?

Authentieke en echte content: praktische tips en tricks!

In de voorbeelden zie je aan de interactie onder de posts dat authentieke content beter presteert. Het gebruik van deze vorm wordt beloond door het algoritme en geeft jouw meer bereik. Dat is een waardevol gegeven voor het delen van blogs op social media. Het maken van authentieke content realiseer je met onderstaande tips:

 • Plaats echte mensen op de foto
 • Fotograaf met een smartphone 
 • Een foto hoeft niet perfect te zijn
 • Edit niet te veel om de echtheid te behouden
 • Doe vooral waar je blij van wordt

Dit soort content is dus niet alleen eenvoudiger te maken, maar presteert ook beter. Win-win voor meer bereik van je blog.

Interactie op posts analyseren en bijsturen

Test het gebruik van authentieke content eens en kijk vervolgens naar de statistieken. Hoeveel gebruikers heeft de post bereikt? Is het bereik vergroot ten opzichte van vorige posts? Waarom en wat kun je ervan leren voor de volgende post? Ga aan de slag met jouw socials en bereik zo nog meer lezers voor jouw blog!


Meer van dat?

Deze gastblog werd verzorgd door social media trainingen van Monkeys & Bananas.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Eén reactie op “Blogs delen op social media? Laat het algoritme in je voordeel spelen”

 1. de social studio avatar

  Interessant artikel. De gegeven tips ga ik zeker doorvoeren. Bedankt voor het delen!

  Groet,
  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.