Homebeter bloggenMaterial design: het ideale blogdesign volgens Google?

Material design: het ideale blogdesign volgens Google?

material design blogGoogle moeit zich met alle mogelijke aspecten van ons digitale leven, zo lijkt het wel. Met Material design komt het nu met een nieuwe designstandaard voor apps, websites en blogs op de proppen.

Wat is Material design?

Het is een beetje lastig om in een paar woorden uit te leggen wat Material design precies is. Het is een designtaal die gebaseerd is op vormen en structuren die we ook kennen uit de echte wereld, in plaats van op pixels. Objecten kunnen bijvoorbeeld versleept worden en ergens anders weer worden vastgemaakt, elementen kunnen op elkaar worden gestapeld en werpen daarbij een slagschaduw af,…

Material design is van invloed op zowat alle elementen van een webpagina. Denk aan lettergroottes en -types, het kleurgebruik, de vorm van knoppen, enzovoorts. Deze pagina geeft meer informatie.

[wp_ad_camp_3]

Waarom is Material design belangrijk?

Google stelde al geruime tijd vast dat er niet echt normen bestonden als het ging over webdesign. Iedereen deed/doet maar wat! Leuk en creatief, dat zeker. Maar het zorgt er ook voor dat bezoekers bij iedere nieuwe site die hij bezoekt moet uitzoeken “hoe de site nu precies werkt. In een tijd waarin elke nanoseconde telt is dat een ferm nadeel.

Material design – dat er gekomen is na flink wat onderzoek door Google – zou moeten leiden tot websites en -toepassingen die heel intuïtief en gebruiksvriendelijk zijn. En omdat iedere site met Material design dezelfde basisprincipes hanteert voelt zo’n website meteen erg vertrouwd aan, zelfs bij nieuwe lezers en gebruikers.

Ik kan me wel goed voorstellen dat liefhebbers van een creatief en of extravagant blogdesign deze trend naar standaardisering – want dat is het zeker – niet zo genegen zijn. Aan de ander kant: het kan een zegen zijn voor bloggers die het minder moeten hebben van bling-bling en flashy kleurtjes. Terug naar de essentie als het ware.

Elke blog aan het Material design?

Als je het belangrijk vindt om hip en trendy te zijn wel natuurlijk. Bovendien spiegel je je aan de grote namen van het internet. Google zelf, maar ook Twitter, Microsoft, Whatapp en Apple gebruiken de nieuwe designstandaard al volop. Het is voorlopig nog wel een beetje zoeken naar WordPress themes die Material design gebruiken.

Voor mij persoonlijk is het allemaal wel netjes, strak, intuïtief, ruimtelijk en inderdaad ook gebruiksvriendelijk. Less is more, zeg maar. Anderzijds is het evenzeer weinig origineel koel en afstandelijk. Maar ik ben natuurlijk geen webdesigner… Ach, misschien heb ik wel wat te veel angst voor de lege ruimten.

Of elk blog nu hals over kop naar de nieuwe designstandaard moet hollen? Nee, dat niet. Al kan het natuurlijk geen kwaad om je door de Material design te laten inspireren. Helemaal wanneer je je blog ook zakelijk inzet en er bijvoorbeeld ook producten mee verkoopt. Voor webwinkels: idem dito!

Met Material design teken je vooral voor een blog dat gebruiksvriendelijk en functioneel is, eerder dan leuk en origineel vormgegeven.

Foto: via shutterstock
4 reacties op “Material design: het ideale blogdesign volgens Google?”

  1. Sharp Ben avatar
    Sharp Ben

    Irene & Vince: dank voor de toevoegingen!

  2. Irene beter bekend als @as_ever_Irene avatar

    Ja dat ‘material design’ lijkt zo op het 1ste gezicht heel makkelijk, met al die ‘drag & drop builders’ themes. Soms echter heb je daar zelfs een studie architectuur voor nodig. Men maakt het onnodig ingewikkelder dan het is.
    Het punt dat ik hiermee probeer te maken is dat men een theme aanschaft, met een ‘verplichte builder plugin’, die vaker niet dan wel een update krijgt samen met het theme dat je kocht. Maar natuurlijk zit daar een verkoopstrategie achter, want men koopt dan toch maar die ‘builder plugin’ apart bij. Dat is wel iets over na te denken voordat je een ‘premium theme’ aanschaft…

    1. Vince avatar

      Het premium theme wat ik gebruik heeft ook zo’n builder. Die wordt bij aankomende release gesplitst in een stuk framework en een voor de builder. Die builder is tzt ook apart te kopen en gebruiken voor andere thema’s. Mits het goede theme niets mis mee.

      1. Irene beter bekend als @as_ever_Irene avatar

        @Vince: Inderdaad schuilt er niets verkeerds achter zo’n strategie, maar ik denk dat een boel mensen zich daar niet in verdiept hebben vóórdat ze een theme aanschaffen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.