HomeKennisbank bloggen voor beginnersWaarover zoal bloggen?Voor de afwisseling: 17 soorten blogberichten

Voor de afwisseling: 17 soorten blogberichten

Vooral wanneer je al een tijdje aan het bloggen bent kan het soms lastig worden om je lezers te blijven boeien. Het is dan ook zaak voor voldoende afwisseling te zorgen op je blog. Kwestie van je publiek geïnteresseerd te houden. Trouwens, ook jijzelf als blogger hebt baat bij die variatie. Ze zorgt er immers mee voor dat de sleur langer uitblijft. Daarom dus: 17 soorten blogberichten.

1. Listicle: lijstjes met korte tips

De zogenaamde lijstjesposts zijn vaak erg populair bij je lezers. Mensen willen maar wat graag snel allerlei dingen bijleren. Zo’n listicle bevat liefst originele tips en het is erg leuk als het bericht snel tussen twee bedrijven door kan worden gelezen.

2. Personal life update

Je blogbericht als een persoonlijk dagboekfragment. Geef je lezer een kijkje in je persoonlijk leven van alle dag. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een weekoverzicht, al dan niet met eigen foto’s en een stukje video.

En meer zakelijke variant: gun je lezer een blik achter de schermen van je bedrijf.

3. Rant post

A rant is Engels voor een tirade. Schreeuw je woede uit/geef je ongezouten mening over bepaalde gebeurtenissen uit de actualiteit, trends in je vakgebied of – bijvoorbeeld – miskopen.

4. Quotes

Toon een inspirerend citaat (van een beroemdheid), die je voor de gelegenheid op een leuke manier in beeld brengt. Leg uit waarom je het bewuste citaat zo bijzonder vindt of wat je lezer er volgens jou zouden moeten uit leren.

5. Vlogs

Ofte videoblogs. Neem de camera van je smartphone bij de hand of ga achter de webcam zitten en film jezelf terwijl je vertelt wat je normaliter in een geschreven artikel zou gieten. De een vindt het buitengewoon eng, de ander voelt zich als een vis in het water. Het staat wel vast dat af en toe vloggen erg bijdraagt tot de herkenbaarheid van je blog.

6. Interview

Neem van iemand een (schriftelijk) interview af en verwerk het tot een blogpost. De geïnterviewde hoeft uiteraard niet noodzakelijk een blogger te zijn.

7. Fotoblogs of plogs

Maak zelf een bijzondere foto en zet die op je blog neer. Het liefst voorzien van een beetje commentaar. Of maak een fotoreportage!

8. Nieuws

Gebeurt er iets in de actualiteit dat voor jou persoonlijk of een deel van je lezers een impact zou kunnen hebben, meld dat op je blog, samen met een persoonlijke noot, visie of commentaar.

9. Curatorposts

Net zoals de curator van een museum de beste kunstwerken bijeenbrengt om ze vervolgens tentoon te stellen voor het grote publiek, verzamel jij de beste artikelen om ze voor te stellen aan je lezers. Het gaat hier om artikels of blogberichten die je elders hebt gelezen. Dikwijls hebben de artikelen een gemeenschappelijk onderwerp. Maar dat is geen noodzaak. In je blogpost link je uiteraard naar de artikelen in kwestie en voorzie je ze van commentaar.

10. Onderzoek en/of enquête

Wijd zelf een klein onderzoek aan iets dat jezelf of je lezers na aan het hart ligt (of iets dat nauw aansluit bij je blogniche). Je kan een enquête organiseren onder je lezers. Uiteraard publiceer je na afloop de resultaten (in een aparte blogpost).

11. Tutorials en How-to-posts

Leg in een eenvoudig te begrijpen stappenplan uit wat mensen precies moeten doen om tot een bepaal resultaat te komen. Voor de duidelijkheid kan het erg nuttig zijn om hierbij ook gebruik te maken van foto- en videomateriaal. Je tutorial wordt er meestal ook een stuk minder (lang)dradig door.

12. “Wat is”-posts en definities

Vooral interessant wanneer zich onder je lezers veel beginnelingen bevinden. Leg eenvoudig uit wat bepaalde woorden en concepten betekenen. Waarom ze -voor je lezers belangrijk zijn, ook. Neem de begripsverwarring weg! Het “concept” kan overigens van alles zijn: woorden, vaktermen, technieken, hulpmiddelen,…

13. Round-up-posts

Eén van de makkelijkste soorten blogposts die je kan maken. Eén van de snelste ook! Breng je beste artikelen (over een bepaald onderwerp) samen in een blogbericht en leid ze kort in. Vooral erg nuttig wanneer je al een heel tijdje aan het bloggen bent, dat spreekt. Zo breng je ook oudere artikelen opnieuw onder de aandacht bij je lezerspubliek.

14. Reviews en recensies

Het kritisch beschrijven en bespreken van producten of diensten die je (hebt) gebruikt. Boeken en films kunnen uiteraard ook worden gerecenseerd. Of – waarom niet – blogs van collega’s.

15. Observaties en verhalen

Beschrijf wat je voelt en ziet, wat je ruikt en hoort. Wat gebeurt er volgens jou? Of wat zou er kunnen gebeurd zijn?

16. Persoonlijke experimenten en doelen

Je kan je blog ook inzetten in een poging om persoonlijke doelen te bereiken. Deel je ambities met je lezers (en zet jezelf aldus een beetje onder druk). Houd lezers op de hoogte van je vorderingen en laat je door hen aanmoedigen.

17. Columns

Er was een tijd dat goed de helft van het blogwereldje zich zonder aarzelen columnist liet noemen.Maar wat wat is nu eigenlijk een column? Ik houd het bij “een kort, persoonlijk geschreven stukje waarin je je licht laat schijnen op iets dat ons allen zou kunnen aanbelangen.”

Ziezo, met deze 17 verschillende soorten blogberichten kan je voor wat afwisseling zorgen op je blog. En er zijn ongetwijfeld nog van die blogformats te bedenken. Trouwens, niets belet je om bepaalde dingen te combineren in een en hetzelfde artikel. Gebruik je verbeelding!