HomeKennisbank bloggen voor beginnersKorte WordPress-tipsContactformulier maken met Contact Form 7

Voor de lezer/bezoeker van je blog is het vaak prettig als hij of zij makkelijk in contact kan komen met jou. Je kan dan ook simpelweg een aparte pagina op je blog aanmaken waarop je simpelweg je e-mailadres vermeldt.

Wil je echter graag wat professioneler overkomen – alles is immers een kwestie van perceptie tegenwoordig – dan kan je een contactformulier maken voor je blog. Een webformulier dat je bezoekers toelaat enkele noodzakelijke gegevens in te vullen en deze op jouw eigen mailadres te bezorgen.

Blog je via WordPress op een eigen domein, dan is een contactformulier maken echt kinderspel. We nemen daarvoor de toevlucht tot de plugin Contact Form 7. Onderstaande video toont hoe je een en ander opzet:

Let er bij het maken van je contactformulier op dat je ook niet te veel invulvelden maakt. Doorgaans geldt “hoe minder, hoe beter.” Je bent een blogger en geen politie- of overheidsdienst! De voornaam (zodat je bij een eventueel antwoord van jouw kant je lezer persoonlijk kan aanspreken), een e-mailadres, eventueel een link naar het blog van je lezer en – uiteraard – een veld voor het stellen van de vraag of het geven van een opmerking. Meer moet dat echt niet zijn.

Houd er ook rekening mee dat nogal wat van je lezers een hekel hebben aan het invullen van formuliertjes op het internet. Zo’n contactformulier op je blog geeft je blog inderdaad een zekere ernst, maar creëert anderzijds ook  een onpersoonlijke afstand. Om die reden laat ik op Blogtrommel.com ook een gewoon e-mailadres achter (en een link naar mijn social media profielen). Bezoekers en lezers kunnen dus kiezen langs welke weg zij mij het liefst benaderen.