Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenJe blog snel doorzoekbaar maken (en meer verkeer genereren)

Je blog snel doorzoekbaar maken (en meer verkeer genereren)

Ik heb het even gecheckt: op dit moment telt dit blog zo’n 860 blogberichten en 165 vaste pagina’s. Dat is een boel informatie over blogs en bloggen bijeen verzameld. Soms is er gebrek aan inspiratie, dat hoeft niet te verwonderen. Daarnaast is er nog een groter probleem: hoe maak je zo’n blog handig en snel doorzoekbaar?

Leestijd: ca. 8 minuten

Opvallende statistiekjes

Want je kan natuurlijk flink je best doen om een informatief nicheblog te maken. Maar wat als de gemiddelde bezoeker van je blog niet verder kijkt dan z’n neus lang is, te veel moeite heeft om nuttige info naar boven te halen? Dan is het harde werk (bijna) voor niks geweest.

Naarmate je blog groeit – qua aantal gepubliceerde artikels – wordt het belangrijker om na te denken over hoe jouw doorsnee bezoeker/lezer snel de voor hem interessantste content kan vinden. Twee sprekende cijfertjes om je daarvan te overtuigen:

  • slechts 10% van je bezoekers bezoekt je blog meer dan één keer
  • de gemiddelde duur van een bezoek is minder dan 90 seconden

Een (groot) blog doorzoekbaar maken voor bezoekers

Eén ding is zeker: je kan hier niet blind vertrouwen op het zoekbalkje en een tag- of categoriewolk die standaard in zo’n blog zijn ingebakken. Daar heeft een bezoeker meestal het geduld niet voor. Als blogger zijnde moet je de kat dichter bij de melk zetten. En dus:

1. Vervang de standaard zoekbalk op je blog door de Programmeerbare zoekmachine van Google

Simpelweg omdat het installeren van de Programmeerbare zoekmachine van Google ervoor zorgt dat lezers op je site:

  • méér relevante zoekresultaten te zien krijgen (ook al zoeken ze niet op die exacte zoektermen)
  • hun zoekresultaten sneller en overzichtelijk op het scherm krijgen
  • niet alleen (links naar) blogberichten te zien krijgen, maar ook – bijvoorbeeld – statische pagina’s, mediabestanden en archiefpagina’s
  • een stuk sneller doorheen alle zoekresultaten kunnen bladeren dan via de zoekfunctie van WordPress

In een omgeving waarin iedere seconde telt is dat zeker een voordeel.

Stimuleer het gebruik van de zoekmachine bij je bezoekers

Er is geen garantie dat bezoekers en lezers eerst nog even de zoekmachine raadplegen wanneer ze niet meteen vinden wat ze zoeken. Maar je kan hen er wel toe aanzetten, natuurlijk:

  • door de zoekbalk goed duidelijk in het zicht te zetten
  • laat de zoekbalk op alle webpagina’s van je site terugkomen
  • zet de zoekbalk ook neer in de sidebar en de footer
  • verwijs in je communicatie op social media naar de zoekmachine op je blog (eerder dan links naar een artikel te delen)

2. Maak enkele van je belangrijkste artikels met één klik bereikbaar vanop je homepagina

De homepagina van veel blogs bestaat vaak uit een rijtje met de laatst verschenen blogberichten. Daar is op zich niks mis mee, maar het kan beter:

  • wat zijn je populairste artikels?
  • op welke blogberichten ben jij het meest trots?
  • welke pagina’s hebben topposities in Google?
  • vanuit welke pagina’s wordt het vaakst doorgeklikt naar andere pagina’s?
  • welke artikels zorgen voor de beste conversie op je blog?

Dié webpagina’s bepalen het succes van je blog. ’t Is toch zonde om die pagina’s te laten beschimmelen in je archief? Zorg dat je lezers ze quasi moeiteloos kunnen vinden!

De klassieker. Er is haast geen makkelijkere en snellere manier om lezers extra informatie voor te schotelen dan interne links plaatsen in je artikels. Links vanuit je nieuwe webpagina naar de oudere content zijn nuttig, maar probeer ook de omgekeerde beweging te maken (linken vanuit je oude(re) content naar je nieuwste werk).

Zo blijft je blog trouwens ook actueel.

Over interne links gesproken: denk ook na over het toevoegen van een aantal (links naar) gerelateerde berichten. De kans bestaat dat een lezer die aan het einde van je artikel gekomen is nog wel méér wil weten. Geef ‘m de kans.

4. Schrijf een compacte handleiding voor nieuwe bezoekers

Bloggers nemen te makkelijk aan dat elke internetter die op hun blog landt wel weet hoe zo’n blog werkt (en als ‘ie het niet weet, dat hij dan wel even de tijd neemt om één en ander uit te zoeken). Maar dat kan dus lelijk tegenvallen. Maak daarom een korte gids of een landingspagina voor nieuwe bezoekers. In die gids zou ik het onder meer hebben over:

  • de makkelijkste manier om door je site te navigeren (de zoekbalk, een korte beschrijving van je belangrijkste blogcategorieën)
  • het lijstje met de (volgens jou) belangrijkste/populairste artikels
  • de mogelijkheid voor je lezers om reacties achter te laten (en hoe het werkt)
  • je contactgegevens

Hoe meer artikels je blog bevat hoe interessanter voor de bezoeker, maar die moet dan wel snel kunnen vinden wat ‘ie belangrijk vindt. Het is aan jou om wegwijzers te zetten!


5. Gebruik die blogcategorieën en archiefpagina’s

Is de SEO van je blog voor jou belangrijk? Dan hoop ik dat je erg bewust omgaat met je blogcategorieën. Als het goed is kan je deze categorieën inzetten om je blog een stuk overzichtelijker in te delen. Je bezoekers kunnen de berichten filteren op de topics die hen het meest interesseren.

Maar wéten je bezoekers dat ook?? Dat is lang niet zeker, als je bedenkt hoe vluchtig een passage op je blog kan zijn… Vandaar dat ik de belangrijkste blogcategorieën van je blog even zou beschrijven in de korte gids voor nieuwe bezoekers.

Dit zijn de belangrijkste blogcategorieën op Blogtrommel.com

6. Breng relevante content op een handige manier samen

Er zijn makkelijk bereikbare zoekbalken op je blog, je berichten zijn ingedeeld in categorieën, je artikels bevatten (interne) links naar relevante pagina’s. Zijn er nog manieren om een blog handig doorzoekbaar te maken?

Maak een indexpagina voor je blog

Je bezoeker krijgt meteen een volledig overzicht met alle blogberichten die je ooit schreef. Je toont in ieder geval dat het je menens is met dat blog.

Ongetwijfeld zijn er WordPress-plugins te vinden die automatisch een link toevoegen aan de indexpagina telkens wanneer jij een nieuw blog publiceert. Maar heb je echt heel veel berichten online staan, dan is dat misschien niet het beste idee. Je wil je hier allicht beperken tot je allerbeste werk.

Voor Blogtrommel.com maakte ik ooit een pagina met de beste blogtips die ik kan geven. Ingedeeld in een aantal categorieën en voorzien van een kort inleidend tekstje dan. Deze lijst stel(de) ik manueel samen en krijgt (kreeg) ook regelmatig een update. Bij zo’n update verdwijnen trouwens regelmatig artikels. Alleen het beste en meest actuele is goed genoeg.

Groot blog doorzoekbaar maken? Overweeg portaalpagina’s

Zelf als je die indexpagina met grote omzichtigheid handmatig samenstelt, is ‘ie niet voor iedereen even nuttig en bruikbaar. Ben je een veelschrijver dan zit je immers in no time met tientallen items. Portaalpagina’s kunnen dan verrekte goed van pas komen.

Met portaalpagina’s beperk je je niet tot het simpelweg indexeren van berichten en/of artikels. Groot is de kans dat je als eigenaar van een informatief nicheblog iets wil leren, informatie wil geven. Hoe doe je dat het best? Waarschijnlijk door je bezoeker de tips en info op een logische – en gestructureerde manier mee te geven.

Zet je beste content omtrent een bepaalt topic in een portaalpagina, met naast de links naar je artikels zelf ook (kort) de nodige inleiding en duiding. Klik hieronder om te zien hoe ik het hier op Blogtrommel.com aanpakte.

Stel een resources page samen (en verdien er eventueel wat mee)

Al blogger zit je waarschijnlijk op een boel nuttige info en tips waar een doorsnee bezoeker van je blog ook wel wat mee kan. Denk bijvoorbeeld aan handige websites, nuttige adressen, de fijnste software, de beste merken,…

Breng ze samen op een aparte pagina. Een beetje afhankelijk van waar op je blog je de resources page neerzet, heb je een drukbezochte pagina. Bovendien kan je – als je affiliate links toevoegt – misschien nog wat bijverdienen.

Maak cornerstone content

Opnieuw put je ten volle uit de vakkennis die je als blogger hebt (opgebouwd). Spit een onderwerp helemaal uit. Dat wordt dan een héél uitgebreid artikel van ettelijke duizenden woorden lang. De cornerstone content bevat, naast veel interne links, ook verwijzingen naar andere sites. De bedoeling is om:

  • je kennis en expertise te tonen aan je bezoekers
  • de lezer zo goed en volledig mogelijk te informeren
  • de SEO van je blog danig te verbeteren
  • meer intern verkeer op je blog te genereren

7. Een blog doorzoekbaar maken is soms lastig!

Tot zover enkele manieren om aanverwante content te bundelen en wat makkelijker vindbaar te maken voor bezoekers en lezers. Mogelijkheden zat. Maar je merkt het misschien al: het is quasi onmogelijk om al je belangrijke content permanent op de voorgrond te zetten. Je zal dus keuzes moeten maken:

  • wat is het doel van mijn blog (en welke artikels helpen om dat doel te bereiken)?
  • welke stukken zou een bezoeker moeten gelezen hebben vooraleer ‘ie je blog verlaat?
  • welke pagina’s leveren je blog het meeste op?
  • wat zijn de artikels die het vaakst worden aangeklikt?

Het lijkt misschien vreemd om daar zo over na te denken, maar het helpt zeker om te kijken hoe je je blog het best kan inrichten. Idealiter kom je tot een win-win situatie (waarbij je lezer/bezoeker niet te ver moet zoeken naar de voor hem meest interessante content en jij als blogger je blog – en eventuele inkomsten – optimaal kan laten groeien).

Dat heeft onder meer zijn weerslag op:

  • welke items je in het hoofdmenu van je blog zet
  • of je kiest voor een blog met een statische homepagina, dan wel een homepage met uittreksels van je laatste berichten
  • of je kiest voor een blogopstelling met of zonder sidebar (en op welke pagina’s dan)
  • welke widgets je waar in de sidebar neerzet
  • welke links naar belangrijke artikels en pagina’s je in de eventuele zijbalk wil
  • waar je de reclameblokken en affiliate links onder wil brengen
  • of je eventueel een notification bar wil gebruiken
  • of je een inschrijfformulier voor je nieuwsbrief hebt

Experimenteer af en toe met de indeling

Je kan de homepage en de sidebar van je blog zo uitgebreid maken als je wil, feit is dat de plaatsen waar je genoeg aandacht krijgt van je bezoekers eerder beperkt zijn. De meeste bezoekers scrollen snel door je content en zijn quasi blind voor wat ergens onderaan een pagina, in de zijbalk of in de footer staat weggemoffeld. Bij regelmatige gebruikers treedt bovendien gewenning op.

En daarom is het slim om af en toe wat te spelen met de opbouw en inrichting van je site; wat wijzigingen aan te brengen.

8. Een goede SEO helpt om je blog makkelijker doorzoekbaar te maken

Als je werkt maakt van de zoekmachineoptimalisatie van je blog krijg je niet alleen (veel) meer bezoekers, je blog is sowieso makkelijker doorzoekbaar. Immers, Google brengt je bezoeker meestal meteen naar de plek waar hij moet zijn. En dat op basis van zijn eigen voorkeuren (in Google ingetikte zoektermen)!

Het loont dus de moeite om een extra inspanning te leveren op het vlak van SEO. Ook al omdat Google meestal op de proppen komt met artikels en blogberichten die net wat ouder zijn en anders nog maar weinig aandacht krijgen. Vaak zijn dit items die al van de voorpagina verdwenen zijn.

Conclusie?

Zo’n blog met veel content is fijn, maar voor je bezoekers wordt het alsmaar lastiger om vlot doorheen je site te navigeren. Doorgaans nemen die bezoekers niet de tijd om gericht op zoek te gaan naar een specifiek artikel. Daarom moet jij op je blog genoeg handvaten en hulpmiddelen aanreiken. Je blog doorzoekbaar maken is cruciaal. Alleen zo bestaat de kans dat bezoekers op je blog blijven hangen.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.