Zit er een boek in jouw blogs?

Barst je van de ideeën en kun je wel jaren over jouw onderwerp bloggen? Of breng je dat al in de praktijk? Dan zit er zeker een boek in jouw blogs. Maar waarom zou je dat willen? Mensen hebben je blog toch al gelezen? Wat voegt een boek nog toe?

 Vijf redenen om van jouw blog een boek te maken:

Je expertstatus stijgt

Je kunt zelf wel zeggen dat je goed bent, maar je bewijst het door over jouw expertise te schrijven. Succesvolle bloggers hebben daar de positieve effecten al van ondervonden. Zet je al je kennis in een boek, dan vergroot dat je aanzien. Als je nieuwe mensen ontmoet, kun je zeggen: lees mijn blog. Maar gek genoeg beschouwen mensen een boek als meer betrouwbaar. Overhandig je eigen boek en je bewijst direct jouw expertise.

Al je kennis in een oogopslag

Een blog is slechts een fractie van alles wat jij weet. Natuurlijk zijn er mensen die na het lezen van een blog verder lezen in ‘oude’ blogs, maar ze krijgen nooit het hele plaatje in beeld. Een boek bundelt al jouw kennis op een overzichtelijke manier. Met de inhoudsopgave zien lezers in een oogopslag wat voor hen relevant is en hoe de verschillende onderwerpen en thema’s in elkaar grijpen. Per hoofdstuk bundel je informatie uit verschillende blogs op logische wijze.

Je biedt blijvende waarde

Als mensen jouw inzichten waarderen, of anderen erop willen wijzen, dan delen ze je blog. Zo kom je onder de aandacht van nieuwe geïnteresseerden. Maar wat als bedrijven jouw kennis willen delen met al hun medewerkers of relaties? Dan hebben ze meer aan een boek: een tastbaar, inhoudelijk cadeau. Als uitnodiging om met jouw zienswijze aan de slag te gaan, of als blijvende herinnering aan een training die ze bij je volgden.

Bovendien gooi je een boek niet zomaar weg. Potentiële klanten die jouw boek krijgen, zullen jouw boek eerder bewaren dan een losse flyer.

Je online vindbaarheid verbetert

Met bloggen vergroot je je online vindbaarheid. Een boek kan dat effect versterken. Hoe? Verkoop je boek via de (online) boekhandel. Dan hoef je maar je naam of boektitel in te typen in Google en op de eerste drie pagina’s verschijnen verwijzingen naar je boek. Online boekwinkels hebben een zeer hoge ranking in de zoekmachineresultaten, dus dankzij je boek weet iedereen je nu te vinden.

Een keer werk, twee keer resultaat

Met je blogs heb je al bewezen dat je lezers weet te trekken en dat je onderwerp leeft onder jouw doelgroep. Dikke kans dat er dan ook een markt is voor een boek van jouw hand. Natuurlijk gebruik je niet al je blogs en ook verwerk je nieuwe informatie in je boek, maar het grootste deel van de inhoud is al klaar. En het mooie is: je boek lift mee op de marketinginspanningen voor je blog en vice versa.

Wil je weten hoe je jouw blog succesvol omzet naar een boek en wil je een vliegende start maken? Kom dan naar het BoekenBusiness Schrijfcafé Van blog naar boek op 25 september. Na inhoudelijk advies ga je praktisch aan de slag onder leiding van schrijfcoaches Janneke Sinot en Brenda van Dijk. Sta je nog aan het begin van je blogcarrière en heb je plannen om een boek te schrijven? Ook dan maak je een goed begin in het schrijfcafé.

Door: Brenda van Dijk

 

BoekenBusiness helpt ondernemers en zzp’ers met het schrijven, (laten) uitgeven en promoten van hun boek. In het bijzonder: van een boek dat hun bedrijf versterkt. Op www.boekenbusiness.com lees je er meer over.

 

Deze gastblog werd verzorgd door Boekenbusiness.

1

9 Responses

Show all responses
 1. Rob Alberts
  1 september 2014
 2. Rowdy
  30 augustus 2014
  • Sharp Ben
   30 augustus 2014
  • Brenda van Dijk
   2 september 2014
 3. Nathalie van stijn
  29 augustus 2014
  • Brenda van Dijk
   30 augustus 2014
   • Nathalie van stijn
    30 augustus 2014
    • Brenda van Dijk
     1 september 2014

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.