Barst je van de ideeën en kun je wel jaren over jouw onderwerp bloggen? Of breng je dat al in de praktijk? Dan zit er zeker een boek in jouw blogs. Maar waarom zou je dat willen? Mensen hebben je blog toch al gelezen? Wat voegt een boek nog toe?

 Vijf redenen om van jouw blog een boek te maken:

Je expertstatus stijgt

Je kunt zelf wel zeggen dat je goed bent, maar je bewijst het door over jouw expertise te schrijven. Succesvolle bloggers hebben daar de positieve effecten al van ondervonden. Zet je al je kennis in een boek, dan vergroot dat je aanzien. Als je nieuwe mensen ontmoet, kun je zeggen: lees mijn blog. Maar gek genoeg beschouwen mensen een boek als meer betrouwbaar. Overhandig je eigen boek en je bewijst direct jouw expertise.

Al je kennis in een oogopslag

Een blog is slechts een fractie van alles wat jij weet. Natuurlijk zijn er mensen die na het lezen van een blog verder lezen in ‘oude’ blogs, maar ze krijgen nooit het hele plaatje in beeld. Een boek bundelt al jouw kennis op een overzichtelijke manier. Met de inhoudsopgave zien lezers in een oogopslag wat voor hen relevant is en hoe de verschillende onderwerpen en thema’s in elkaar grijpen. Per hoofdstuk bundel je informatie uit verschillende blogs op logische wijze.

Je biedt blijvende waarde

Als mensen jouw inzichten waarderen, of anderen erop willen wijzen, dan delen ze je blog. Zo kom je onder de aandacht van nieuwe geïnteresseerden. Maar wat als bedrijven jouw kennis willen delen met al hun medewerkers of relaties? Dan hebben ze meer aan een boek: een tastbaar, inhoudelijk cadeau. Als uitnodiging om met jouw zienswijze aan de slag te gaan, of als blijvende herinnering aan een training die ze bij je volgden.

Bovendien gooi je een boek niet zomaar weg. Potentiële klanten die jouw boek krijgen, zullen jouw boek eerder bewaren dan een losse flyer.

Je online vindbaarheid verbetert

Met bloggen vergroot je je online vindbaarheid. Een boek kan dat effect versterken. Hoe? Verkoop je boek via de (online) boekhandel. Dan hoef je maar je naam of boektitel in te typen in Google en op de eerste drie pagina’s verschijnen verwijzingen naar je boek. Online boekwinkels hebben een zeer hoge ranking in de zoekmachineresultaten, dus dankzij je boek weet iedereen je nu te vinden.

Een keer werk, twee keer resultaat

Met je blogs heb je al bewezen dat je lezers weet te trekken en dat je onderwerp leeft onder jouw doelgroep. Dikke kans dat er dan ook een markt is voor een boek van jouw hand. Natuurlijk gebruik je niet al je blogs en ook verwerk je nieuwe informatie in je boek, maar het grootste deel van de inhoud is al klaar. En het mooie is: je boek lift mee op de marketinginspanningen voor je blog en vice versa.

Wil je weten hoe je jouw blog succesvol omzet naar een boek en wil je een vliegende start maken? Kom dan naar het BoekenBusiness Schrijfcafé Van blog naar boek op 25 september. Na inhoudelijk advies ga je praktisch aan de slag onder leiding van schrijfcoaches Janneke Sinot en Brenda van Dijk. Sta je nog aan het begin van je blogcarrière en heb je plannen om een boek te schrijven? Ook dan maak je een goed begin in het schrijfcafé.

Door: Brenda van Dijk

 

BoekenBusiness helpt ondernemers en zzp’ers met het schrijven, (laten) uitgeven en promoten van hun boek. In het bijzonder: van een boek dat hun bedrijf versterkt. Op www.boekenbusiness.com lees je er meer over.

 

Deze gastblog werd verzorgd door Boekenbusiness.

Recente berichten

9 reacties op “Zit er een boek in jouw blogs?”

 1. Rob Alberts avatar

  Uit mijn blogs heb ik een selectie gemaakt.
  Nu denk ik na over het rangschikken en verbinden van deze en komende teksten.

  Een boek in de maak ……

  Vriendelijke groet,

  1. Brenda van Dijk avatar

   Dat klinkt als een goed begin, Rob! Veel plezier en succes gewenst.

 2. Rowdy avatar

  Interessant artikel Ben 😀

  Ik geloof er ook in dat het wel je passie moet zijn waarover je schrijft/blogt. Alleen met je passie kun je grote successen in mijn optiek behalen.

  1. Brenda van Dijk avatar

   Dankjewel Rowdy. En passie beïnvloedt de manier waarop je schrijft, daarmee laat je je authenticiteit als schrijver zien.

 3. Nathalie van stijn avatar

  Ik heb een manuscript klaarliggen…Nu heb ik ook een blog. Het heeft echter niets te maken met het bedrijfsleven. Heeft het zin om contact op te nemen met boekenbusiness?

  1. Brenda van Dijk avatar

   Beste Nathalie, Wat voor soort manuscript heb je klaarliggen? BoekenBusiness focust zich vooral op professionals die een non-fictieboek willen schrijven, maar de tips uit ons schrijfcafé zijn voor elke blogger en schrijver waardevol. De principes om een boek van je blog te maken zijn namelijk voor iedereen gelijk. De voorbeelden die wij geven zijn vooral zakelijk gericht. Wees welkom.

   1. Nathalie van stijn avatar

    Mijn boek is mijn eigen verhaal. Een zwangerschap vol complicaties en ziekenhuisopnames en hoe wij toch probeerde positief erin te blijven staan en hoe het ons (gezins-) leven beïnvloedde is het begin. Het begon eigenlijk als een soort dagboek. Toen met 32 weken mijn dochter met spoed gehaald is en het niet overleefde ben ik later verder gegaan en heb dat in maart afgerond. Nu ligt er dus een manuscript klaar over die periode van mijn leven.

    Drie weken geleden ben ik een blog begonnen. Hierin vertel ik vooral over mijn dagen als moeder van een vlinderkindje. Het sluit dus aan op mijn boek, maar dan hoe het nu gaat.
    Het klinkt allemaal best dramatisch, maar dat is juist niet de insteek. Ik probeer er altijd ook humor in terug te brengen en de boodschap mee te geven dat je leven niet ‘voorbij’ is. Maar dat naast je leven wel het verlies wat je hebt gehad 24/7 bij je hoort. Bij je werk, feestjes, kraambezoeken, de zwangerschapswens die je houdt en ga zo maar door.

    Ik ben al een tijd aan het twijfelen of ik het zelf uit zal brengen of toch de weg van uitgevers ga bewandelen (en dan hopen dat en ééntje is die het zou willen uitgeven)… ik vind het erg lastig en weet niet wat een betere manier is…

    1. Brenda van Dijk avatar

     Je schrijft over een indringende gebeurtenis, Nathalie. Met een boodschap waar je anderen mee kunt helpen. Een boek en eventuele lezingen die daaruit volgen zijn een mooie manier om je ervaring en inzichten te delen. Als je twijfelt tussen zelf publiceren of een uitgever vinden, heb je misschien meer aan de masterclass Wie geeft mijn boek uit? van BoekenBusiness. Daarin leer je ook hoe je uitgevers overtuigt (of je kansen als self publisher in kaart brengt) met een goed publicatievoorstel. Misschien is het zinvol om rechtstreeks contact op te nemen en te overleggen waar jij het meeste aan hebt. Onze contactgegevens staan op de website (boekenbusiness.com).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.