HomeWordpressWordPress twenty seventeen theme, wat is er zo leuk aan?
0
(0)

De afgelopen maanden kreeg ik her en der (positieve) commentaar op de layout van Blogtrommel.com. En je raadt het al: het WordPress twenty seventeen thema zit er voor heel veel tussen…

Telkens wanneer WordPress met een nieuwe versie van zijn cms komt – zowat om het jaar – wordt ook een nieuw standaard-thema geïntroduceerd. Wie met andere woorden zo’n 2 jaar terug WordPress installeerde kreeg automatisch het WordPress twenty seventeen theme ingebakken.

Momenteel draait dit blog op dat twenty seventeen-thema.

WordPress toont lef

Het “probleem” met die standaard-layouts is genoegzaam bekend. Ze zijn netjes, maar doorgaans weinig sprankelend. Om de woorden “saai” en “cheap” maar niet in de mond te nemen. En de personaliseringsmogelijkheden zijn al bij al beperkt.

Die voorzichtigheid is ergens wel te begrijpen. Als je zo’n thema standaard aanlevert (en dus ook door heel veel mensen gewoon standaard zal worden gebruikt), wil je graag met iets komen dat alvast niemand echt tegen de borst stuit.

Ik weet niet wat jij vindt, maar saai en cheap zou ik het WordPress twenty seventeen theme alvast niet noemen. En het lijkt er sterk op dat men met dit theme heeft willen benadrukken dat je met WordPress méér kan doen dan alleen blogs en nieuwssites opzetten.

Wat is er zo tof aan WordPress twenty seventeen?

Zo op het eerste zicht lijkt dit thema inderdaad vooral ontworpen met het oog op sites met een statische homepage. Die homepagina kan desgewenst opgesplitst worden in maximaal 4 verschillende secties. Voor een maximaal effect kan ieder van deze secties een eigen uitgelichte afbeelding krijgen, die over de volle breedte van het scherm kan worden getoond.

Voor Blogtrommel.com maak ik geen gebruik van een statische pagina, want het blog komt hier uiteraard op de eerste plaats. Maar er zijn voor mij nog genoeg redenen om voor dit thema te kiezen.

1. Een mooi, prettig leesbaar lettertype voor de bodytekst

Wie mij een beetje volgt weet het al: de font van de bodytekst is één van mijn stockpaardjes. Bij veel WordPress themes wordt het lettertype standaard net te klein gekozen. Alsof blogs en websites alleen bedoeld zijn voor mensen met een perfect gezichtsvermogen.

Niet zo bij het WordPress twenty seventeen theme. De content blijft allemaal moeiteloos te lezen, desnoods ook na een halfuur rondsurfen.

2. Erg veel witruimte

Geen leesbaarheid zonder extra witruimte! En dus hebben we:

 • letters die niet te dicht opeen staan
 • een mooie regelafstand
 • extra witruimte na elke alinea
 • een relatief smalle contentkolom

Dat alles vergemakkelijkt natuurlijk het lezen, scrollen en skimmen. Als je blog het – zoals ook hier het geval is – vooral moet hebben van de teksten, is dit van kapitaal belang.
3. Een opvallend hoge header…

In eerste instantie was ik geen geweldige fan van de grote/hoge header-sectie met een schermvullende foto. Ik ben namelijk van mening dat bezoekers meteen (het begin van) een artikel moeten kunnen zien als ze op de homepage terechtkomen.

Gelukkig schuift de header meteen naar boven wanneer de lezer begint te scrollen. En wanneer  een blogbericht wordt aangeklikt krijgt de header al meteen normale proporties.

4. Duidelijk onderscheid tussen blog(s) en vaste pagina’s

Ook opvallend (en leuk) vind ik het verschil in indeling tussen de blogs en de vaste pagina’s. Bij de vaste pagina’s verdwijnt de sidebar uit beeld en maakt plaats voor de pagina-inhoud. De titel van de pagina komt dan weer links te staan. De linkerkolom blijft voor de rest helemaal leeg.

Details waar jij misschien je schouders voor ophaalt, maar ik vind het wel wat hebben.

5. Mobile first-benadering, maar mét sidebar

En het grootste voordeel? WordPress twenty seventeen theme werkt heel mooi op mobiele toestellen.

Als een kind zo blij ben ik dat het twenty seventeen theme überhaupt nog een sidebar heeft. Immers, mobile first betekent vaak dat de mogelijkheid voor een sidebar voor het blog gewoon verdwijnt. Bij WordPress twenty nineteen kan je bij mijn weten geen zijbalk meer instellen.

Een begrijpelijke keuze wanneer je gaat voor een mobile first-benadering. Persoonlijk zou ik dan wel nagaan of je bezoekersstatistieken (pageviews, bouncepercentage, gemiddelde sessieduur,… ) daar niet te fel onder lijden. Want neem de zijbalk van een blog weg en je verliest met de klap een aantal mogelijkheden om je bezoeker dieper je blog in te sturen.

Zo’n sidebar mag dan wel de reputatie hebben weinig bij te brengen aan je blog. De echt geïnteresseerde lezer op zoek naar informatie over jou (w blog) gebruikt ‘m wel degelijk nog!

Maar met WordPress twenty seventeen stelt dit probleem zich dus niet!

Tel dat allemaal op bij het feit dat ook het canvas in het dashboard van WordPress verandert in een aangename werkplek en je ziet waarom ik zo te spreken ben over dit theme!

Overigens was ik niet ontevreden over mijn vorig WordPress-thema (wel integendeel). Het was gewoon weer een tijd voor wat anders.

Telkens opnieuw valt mij op hoe belangrijk het wel niet is om te kunnen bloggen aan de hand van een blogtheme waar je je goed bij voelt. Dat kan zo’n groot verschil maken!

Nadelen van WordPress twenty seventeen?

Die zijn er natuurlijk ook wel. Zo zal de wat aparte indeling van de vaste pagina’s wel niet ieders smaak zijn. Op de smartphone heb je daar sowieso geen last van.

En ook de manier waarop de linkjes in beeld worden gebracht moet maar net je ding zijn. Het heeft wel iets vind ik.

Wellicht het grootste nadeel vind ik nog dat de homepage en de archiefpagina’s standaard niet werken met uittreksels (exerpts). Je bent dus verplicht om systematisch te werken met meer-lezen-tags wil je niet geconfronteerd worden met ellenlange artikels op de homepage. Dus ik zat de afgelopen tijd als een bezetene lees-meer-tags toe te voegen.

WordPress themes kiezen is compromissen sluiten.


Meer van dat?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

2 reacties op “WordPress twenty seventeen theme, wat is er zo leuk aan?”

 1. Ximaar avatar

  Ik kan nog een paar voordelen opnoemen. De menublak scrollt niet uit het beeld en de relatief smalle breedte van de blogberichten zorgt voor een betere leesbaarheid. Er zijn thema’s zonder zijbalk met zinnen over de volledige schermbreedte en dat leest zeer irritant. Zoiets moet dan opgedeeld in kolommen, maar dat doet niemand.

  Zelf brand ik moeiteloos elk thema van wordpress af. Er mankeert altijd wel iets aan, zoals het nummeren van de reacties, of in dit geval het uit beeld scrollen van het zoekvak. Zou wat mij betreft dus in de menubalk moeten. Ik wil ook de menu’s (niet het beeld scrollend) in de zijbalk aangezien mensen zeer brede en weinig hoge schermen hebben.

  Voor smartphonegebruikers ga ik niet aan de gang. Ik zie nooit iemand met een smartphone een weblog bezoeken. Zij zitten ooral op facebook, twitter, nu.nl en gekanteld op netflix. Mijn thema heeft een eigen thema voor smartphones en maakt AMG-pagina’s aan. Toch levert dat vrijwel geen smartphonebezoekers op.

  Dat thema van mij is erg oud, maar is in de loop der jaren een paar keer bijgewerkt. Kan er nu andere lettertypes in kiezen. Helaas zit ik wel aan hun lettergrootte vast en via style-instructies maak ik de letters in de berichten een beetje groter, vergelijkbaar met de letters die je hier gebruikt.

  Bij de pagina’s (die ik vooral als fotoalbum gebruik) kies ik voor 1 kolom, dus geen zijkolom. Er zijn nog 6 keuzes, maar die gebruik ik nooit. Zelf erger ik me er aan dat de pijl voor oudere berichten of ouder pagina’s soms naar rechts wijzen. Dat gaat in tegen mijn logica. Hier gaat het wel goed bij de berichten, maar bij de voorpagina staat ie wat mij betreft de verkeerde kant op. Vaak zij dit soort simpele dingen helaas niet in te stellen.

  1. Ximaar avatar

   ‘AMG’ moet natuurlijk AMP zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.