Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

3 WordPress-plugins waar bloggers smachtend op wachten

Oké, als het van mij afhangt is deze blogpost verplichte lectuur voor iedereen die weleens WordPress-plugins in elkaar zet. WordPress(.org) is een fantastisch blogsysteem. Maar het kan dus nóg beter! Misschien droom ik, misschien bestaan de plugins die ik hieronder beschrijf allang maar heb ik ze nog niet gevonden. Jammer, want ik zou ze donders goed  kunnen gebruiken.

En ik ben niet de enige, zo vermoed ik…

Wie hier vaker komt lezen weet dat ik niet diegene ben die voortdurend reclame maakt voor WordPress-plugins. Ja, secundaire WordPress-software is soms handig. Maar gebruik te veel plugins en je webruimte slinkt zienderogen, je website vertraagt en  je plugins zijn vaak ook oorzaak van allerlei (veiligheids)problemen.

3 WordPress-plugins waar ik een moord zou voor begaan

In wat volgt kijk ik vooral naar WordPress-plugins die me flink zouden helpen in mijn blogpraktijk van alledag. Geen idee hoe (on)realistisch mijn dromen zijn overigens. Maar de WordPress-ontwikkelaar die op zoek is naar een interessant project kan hier eens naar kijken.




1. Een plugin die wijzigingen in bulk kan doorvoeren

Ik zie graag een plugin op de markt komen die het mogelijk maakt om wijzigingen één keer manueel te doen, waarna diezelfde opdracht kan uitgerold worden over een heel aantal berichten of pagina’s. Oké, misschien hoeft het niet (altijd) volautomatisch te gebeuren. Wel zou het fijn zijn als de plugin in kwestie al zou kunnen aangeven wáár op het blog zich eventueel een soortgelijk probleem zou kunnen voordoen. De blogger/webmaster moet dan maar bepalen of die wijziging ook op die andere plekken moet worden toegepast. Je merkt het: ik vraag niet veel.

Vooral handig als je een archief hebt met honderden blogberichten en pagina’s, dat spreekt. Het gaat dan over relatief simpele dingen als:

  • het opzoeken en vervangen van tikfouten
  • het verwijderen en indien nodig vervangen van dode links
  • het verwijderen van shortcuts (als je plugins buiten gebruik stelt)
  • het automatisch invoegen van shortcuts in bepaalde blogberichten of pagina’s
  • simpele bewerkingen doorvoeren over heel het blog (meer-lezen-tag toevoegen, opmaak en indeling wijzigen of ongedaan maken,…)

Natuurlijk doe je je stinkende best om je artikels fatsoenlijk te presenteren aan je lezers. De problemen beginnen nadien. Als de artikels online staan en jij wijzigingen aanbrengt aan je site, andere plugins en WordPress-themes gaat gebruiken. Idem  als je er pas later achterkomt dit je een woord steevast verkeerd hebt gespeld.

Iedereen met een fatsoenlijk blog kan je vertellen hoe lastig het is om het tot in de details bij te houden. Foutjes blijven veel te lang staan en worden in het beste geval  één voor één aangepakt bij een (grondige) herwerking van artikels. Nee, zo’n WordPress-plugin voor bewerkingen in bulk zou hier zeer welkom zijn.

2. Een plugin die bij voorbaat scant op aankomende compatibiliteitsproblemen

Hoe vaak gebeurt het niet dat je een fijne plugin ontdekt. Natuurlijk wil je deze ook wel eens uitproberen op je eigen blog. Je installeert de bewuste plugin om er nadien achter te komen dat het programma voor geen meter werkt in combinatie met jouw blogtheme of andere plugins die op je blog draaien. Kortom, je komt van een kale reis thuis.

Geef toe, zo’n plugin die je na het “scannen” van je blogsysteem – zowel als de plugin die je zou willen installeren – zou kunnen waarschuwen voor eventuele problemen, het zou toch verrekte handig zijn?

Nogmaals, ik heb geen idee hoe zo’n plugin zou moeten werken. Hij zal op een of andere manier toch toegang moeten krijgen tot jouw blog. Dat alleen al houdt veiligheidsrisico’s in, vermoed ik. Bovendien, ik hoor WordPress-bloggers al sakkeren: “Ik heb plugin X geïnstalleerd, want het “screenings-programma” zag geen probleem en nu draait mijn blog (toch) in de soep!”

Voorlopig toch maar best een back-up van je blog achter de hand houden als je gaat stoeien met plugins, WordPress-themes en instellingen allerhande.

3. Een zoekvak dat slechts een bepaald gedeelte van je site kan doorzoeken

Het zoekvak, een klein, maar onmisbaar onderdeel van elk blog. Wat ik echter jammer vind is dat, wanneer je als bezoeker een zoekterm ingeeft, de zoekmachine het hele blog gaat doorzoeken. Dat is fijn, maar niet altijd even handig. Vooral niet als je blog vele honderden pagina’s telt. Goed mogelijk dat de lezer dan alsnog tientallen pagina’s mag doorzoeken. Dat schiet niet op.

Liever zou ik dan de zoekmachine zo willen kunnen instellen dat ‘ie desgevallend maar een bepaald gedeelte van de site hoeft te doorzoeken. En ik zou dan als blogger kunnen bepalen welk gedeelte van het archief doorzocht moet worden natuurlijk. Desnoods zelfs beperkt tot het zoeken binnen één artikel. En als het even kan zou het tof zijn als je verschillende aangepaste zoekmachines kan instellen en deze ook tegelijk kan invoegen op je site (afhankelijk van de plaats op je blog).

De “gepersonaliseerde zoekbalk met ingeperkt bereik” zou je dan zowat overal moeten kunnen neerzetten: in de buurt van de menubalk, in de sidebar en in de footer uiteraard. Wat mij betreft moet je het zoekvak zelfs kunnen embedden in je blogberichten en -pagina’s, of – waarom niet – tussen je archiefpagina’s.

Dat allemaal om het mijn lezers en bezoekers toch maar zo makkelijk mogelijk te maken om snel bij de gezochte info te komen.

Zuinig met WordPress-plugins

Ook op Blogtrommel.com draaien meer plugins dan eigenlijk goed is. Ik ben nochtans niet de grootste pleitbezorger van (het gebruik van) plugins. Om de redenen die ik bij het begin van dit bericht al aanhaalde. Daar komt nog bij dat vele van dergelijke plugins de neiging hebben om luie bloggers te maken. Ze maken het ons makkelijk, schermen ons goeddeels af van wat er onder de motorkap van het blog gebeurt. Maar als je serieus blogt is het ook je verdomde plicht om voldoende technische kennis op te bouwen over wat er zich allemaal in de onzichtbare machinekamer afspeelt.

Dat gezegd zijnde, groot is de kans dat ik de hierboven beschreven plugins zal installeren en gebruiken als ze ooit beschikbaar worden (én veilig en betrouwbaar blijken).


Meer van dat?

Foto: stockfoto via Shutterstock.com


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Tags:

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

3 reacties op “3 WordPress-plugins waar bloggers smachtend op wachten”

  1. Ximaar avatar

    Voor mij hoeven blogs of bijv. kranten geen zoekvak aan te bieden. Met google zoeken binnen een domein vind ik doorgaans meer. Zoals:
    site:ximaar.wordpress.com/2016/ stuur waarbij allen binnen 2016 naar het woord stuur in m’n site wordt gezocht. Kan ook met tags en categorien. Toch gebruik ik het niet, maar geef gewoon binnen een domein 2 zoekwoorden op en dan hou je erg weinig treffers over. Denk aan:
    site:ximaar.wordpress.com/ 2016 stuur

  2. Michiel avatar

    Leuk overzichtje, Ben! Misschien is er een ontwikkelaar die meeleest en die aan de slag gaat met het bouwen van plugins voor je :).

    Zoals Sonja hierboven meldt, is er inderdaad de plugin Broken Link Checker voor 1 van de wensen die je noemt. Ik heb die daarentegen zelf niet geïnstalleerd, omdat ik heb begrepen dat het je website een stuk trager kan maken.

    Qua andere wijzigingen in bulk, zoals het opzoeken en vervangen van tikfouten, zou je gebruik kunnen maken van “search and replace”-plugins, zoals de Search Regex Plugin. Ik heb deze geloof ik indertijd gebruikt toen ik overging van http naar https. Met die plugin heb ik toen alle interne links op mijn website met 1 druk op de knop laten vervangen van http naar https. Maar je kunt hem ook gebruiken om tekst op je website in bulk te veranderen. Erg handig en het scheelt je een hoop werk!

  3. Sonja Grinwis avatar

    Broken link checker is een fijne plugin om niet werkende of foutief doorverwijzende links op te sporen. je kunt instellen hoe vaak je wilt controleren. Dit vindt plaats op de achtergrond e je krijgt een mailtje als er problemen geconstateerd zijn. Eenvoudig te gebruiken, kan links herstellen, verwijderen en verwijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.