HomeactueelWeldra betalen voor Youtube?

Weldra betalen voor Youtube?

YouTube video Brandweer NederweertLaat Google ons binnenkort betalen voor een reclamevrij Youtube? Volgens de topvrouw van Youtube is dat vrijwel zeker. CEO Susan Wojcicki liet zich daarbij onder meer inspireren door de wereld van de apps, waarbij gebruikers mits het betalen van een kleine som een programmaatje kunnen downloaden vrij van reclame.

Wojcicki was voorheen werkzaam aan de reclamekant van Google, maar kreeg begin dit jaar de eindverantwoordelijkheid over Youtube. Dat werd in 2006 overgenomen door Google voor zo’n slordige 1,35 miljard euro. De videodienst groeide intussen uit tot de tweede grootste zoekmachine ter wereld. Het moet alleen het moederbedrijf laten voorgaan.

Persoonlijk ben ik verbaasd dat Google nu pas met een betaalmodel voor Youtube komt. Nu is dat een trucje dat grote multinationals wel vaker toepassen: een dienst eerst enkele jaren gratis en onbeperkt ter beschikking stellen, om nadien – als consumenten de dienst massaal gebruiken en eigenlijk net meer zonder kunnen – met abonnementsformules te gaan zwaaien.

Natuurlijk erger ik me meer dan eens aan die reclameclipjes voor het begin van dat lekkere brokje content. Sinds een aantal jaren weet ik dat 5 seconden een eeuwigheid kunnen duren. Maar betalen voor Youtube zonder reclamefilmpjes en dito pop-ups, zou jij het doen? Persoonlijk zie ik mezelf niet extra in de buidel tasten voor iets dat in wezen een hobby blijft. En natuurlijk begrijp ik dat de schoorsteen bij Google moet blijven roken.

Als we binnenkort (een klein bedrag?) zullen moeten betalen voor Youtube zonder advertenties is de geest uit de fles natuurlijk. Want wat zal de volgende stap zijn?

  • betalen om filmpjes met hoge resolutie te mogen uploaden naar youtube?
  • betalen om video’s te mogen embedden op je blog?
  • betalen voor je eigen videokanaal?
  • betalen om video’s te bekijken die langer zijn dan 3 minuten?
  • betalen voor video’s van makers met een goede reputatie?
  • een gratis versie met minder(waardig) aanbod?

En niks belet Google om dezelfde oefening nog eens dunnetjes over te doen met de grote zoekmachine…

Enfin, ik zal hen maar niet op ideeën brengen…

Toegegeven, bovenstaande scenario’s vallen niet helemaal te rijmen met het streven van Google om zoveel mogelijk informatie voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Maar je weet nooit, natuurlijk. Aan de andere kant: het biedt misschien nieuwe kansen voor concurrerende bedrijven…

Enfin, wordt dus vervolgd.

Zou jij betalen voor Google zonder reclame?

photo credit: mauritsonline via photopin cc


6 reacties

  1. Rowdy Groothedde avatar
    Rowdy Groothedde

    @ Celine

    Idd Adblocker werkt nog steeds super en werkt vrijwel op alle platformen:)

  2. Ik zie nooit reclames ook niet op youtube. Komt waarschijnlijk omdat ik reclamedomeinen effectief de nek omdraai uit angst om een virus via die weg te krijgen. Reclames hebben ook geen effect op me, ze kunnen me eerder weerhouden iets aan te schaffen als ik hun reclames te imbiciel en te opdringerig vind.

    Zelf kan ik dan ook moeilijk begrijpen dat men op het internet of langs het voetbalveld aan reclames kan verdienen. En hoe je dan wel aan geld moet komen als ineternetbedrijf is m.i. knap lastig. Subsidies zal Google niet krijgen en ik denk dat maar weinigen aan een of ander betaald lidmaatschap zullen beginnen. Dat zal dan allereerst gebeuren voor populaire zaken in hoge kwaliteit die de yuppen aan zal trekken. Probleem voor hen is dat ik vooral naar minder populaire dingen kijk en dat geld vragen voor zoiets meer gaat kosten dan het oplevert.

    Zelf zie ik het bij onze regiokrant met een website-abbonement voor de betere artikelen. Sinds de invoering daarvan denk ik dat de krant op het internet veel minder wordt bekeken.

    Op youtube staat erg veel van pariculieren. Geld vragen voor het bekijken van hun materiaal kan pas als je met hen in overeenstemming bent gekomen. Ze kunnen een deel van de inkomsten doorschuiven of van nieuwe content een nieuwe afspraak maken dat youtube geld daarvoor gaat vragen bij de kijkers. In de USA en EU is dat niet zomaar geregeld.

  3. Ik kijk al jaren youtube filmpjes zonder reclame. Gewoon een adblocker downloaden op google chrome en je hebt geen last meer van irritante reclames tussen je filmpjes door.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dat is een geweldige tip. Erg veel dank daarvoor!

    2. Sorry hoor maar met een adblocker ontneem je niet alleen grote bedrijven inkomsten, maar ook bloggers die vooral met de advertentie inkomsten hun blog willen bekostigen.

  4. Eerst verslaafd maken en dan tarieven rekenen. Een recept dat al werd toegepast ver vóór de crackdealers er hun handel mee veiligstelden. Maar de zoekmachine betaald maken, daar geloof ik niet in. Dat is natuurlijk een ideaal vervoermiddel om je klanten mee naar je betaalsites te leiden en die klanten ga je dan niet dwingen om naar alternatieven te zoeken. Want dat zou ik wel doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.