actueel

YouTube video Brandweer NederweertLaat Google ons binnenkort betalen voor een reclamevrij Youtube? Volgens de topvrouw van Youtube is dat vrijwel zeker. CEO Susan Wojcicki liet zich daarbij onder meer inspireren door de wereld van de apps, waarbij gebruikers mits het betalen van een kleine som een programmaatje kunnen downloaden vrij van reclame.

Wojcicki was voorheen werkzaam aan de reclamekant van Google, maar kreeg begin dit jaar de eindverantwoordelijkheid over Youtube. Dat werd in 2006 overgenomen door Google voor zo’n slordige 1,35 miljard euro. De videodienst groeide intussen uit tot de tweede grootste zoekmachine ter wereld. Het moet alleen het moederbedrijf laten voorgaan.

Persoonlijk ben ik verbaasd dat Google nu pas met een betaalmodel voor Youtube komt. Nu is dat een trucje dat grote multinationals wel vaker toepassen: een dienst eerst enkele jaren gratis en onbeperkt ter beschikking stellen, om nadien – als consumenten de dienst massaal gebruiken en eigenlijk net meer zonder kunnen – met abonnementsformules te gaan zwaaien.

Natuurlijk erger ik me meer dan eens aan die reclameclipjes voor het begin van dat lekkere brokje content. Sinds een aantal jaren weet ik dat 5 seconden een eeuwigheid kunnen duren. Maar betalen voor Youtube zonder reclamefilmpjes en dito pop-ups, zou jij het doen? Persoonlijk zie ik mezelf niet extra in de buidel tasten voor iets dat in wezen een hobby blijft. En natuurlijk begrijp ik dat de schoorsteen bij Google moet blijven roken.

Als we binnenkort (een klein bedrag?) zullen moeten betalen voor Youtube zonder advertenties is de geest uit de fles natuurlijk. Want wat zal de volgende stap zijn?

  • betalen om filmpjes met hoge resolutie te mogen uploaden naar youtube?
  • betalen om video’s te mogen embedden op je blog?
  • betalen voor je eigen videokanaal?
  • betalen om video’s te bekijken die langer zijn dan 3 minuten?
  • betalen voor video’s van makers met een goede reputatie?
  • een gratis versie met minder(waardig) aanbod?

En niks belet Google om dezelfde oefening nog eens dunnetjes over te doen met de grote zoekmachine…

Enfin, ik zal hen maar niet op ideeën brengen…

Toegegeven, bovenstaande scenario’s vallen niet helemaal te rijmen met het streven van Google om zoveel mogelijk informatie voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Maar je weet nooit, natuurlijk. Aan de andere kant: het biedt misschien nieuwe kansen voor concurrerende bedrijven…

Enfin, wordt dus vervolgd.

Zou jij betalen voor Google zonder reclame?

photo credit: mauritsonline via photopin cc