Homebeter bloggenWel of geen sidebar op je blog? Test het uit!

Wel of geen sidebar op je blog? Test het uit!

De zijbalk van een blog is één van de onderdelen die het wat moeilijk krijgen de laatste tijd. Almaar meer bloggers stellen zich de vraag: “Wel of geen sidebar op je blog?” Als je ’t mij vraagt kan je die vraag niet zomaar met een simpel Ja of Nee beantwoorden…

Met haar tweet ontketende Rosita – zonder het te beseffen – een heuse mini-#blogpraat op maandag. For old times sake, zullen we maar zeggen. Heerlijk, toch?

Maar goed, sidebars dus. De één vindt het bloedirritante ondingen, voor de ander horen ze er gewoon bij en voor sommigen zijn ze zelfs nuttig. Feit is wel dat je er altijd moet over waken dat die sidebars de zo gemakkelijk overprikkelde internetter niet in de weg gaan zitten. Te veel bling-bling en het zaakje oogt al snel slordig; je bezoeker is meteen afgeleid. Te weinig informatief en sturend en je lezer vindt niet wat ‘ie zoekt, kijkt niet verder dan zijn neus lang is. En jij mist dé kans om ‘m dieper je blog in te trekken!

Wel of geen sidebar op je blog? Zoek antwoorden op deze vragen

Succesvol bloggen anno nu betekent keuzes maken. Ook op het vlak van design en indeling van je blog. Om te kunnen bepalen of de sidebar nog nuttig is voor jouw project zou ik een antwoord formuleren op onderstaande vragen.

1. Hoeveel mensen bezoeken je blog via tablet of smartphone?

Want laten we wel wezen, die sidebar is vooral handig voor mensen die op je blog komen via een pc of laptop. Op een tablet of smartphone komt ‘ie natuurlijk al snel te vervallen of wordt hij ergens helemaal onderin gestapeld. Geen hond die nog op zoek gaat naar wat er aan interessants in je zijbalk zit.

Dus als blijkt dat het merendeel van je bezoekers je blog binnenkomt via een mobieltje – iets wat je makkelijk kan checken in Google Analytics – kan je de sidebar zonder grote gevolgen weglaten.

Hier op Blogtrommel.com is de situatie als volgt:

  • Desktop: 67%
  • Mobiel: 31%
  • Tablet: 2%

Twee derde van alle bezoekers komt binnen middels een groter scherm. Onder meer om die reden zie je hier overal een sidebar.

2. Heb je een mobile first design voor je blog?

Je ziet tegenwoordig steeds vaker WordPress-templates die speciaal zijn ingericht voor gebruik op mobiel. Vaak betekent dat een design zonder sidebar. Dus dan moet je daar niet meer aan denken. Eventueel kan je enkele echt essentiële widgets in de footer gooien.

3. Heb je een persoonlijk blog?

Hoezo? Wel, op het eerste zicht kan een blog zonder zijbalk wat te clean en corporate aanvoelen. Een typische sidebar – met gepersonaliseerde icoontjes voor social media, een foto van jezelf, een About-widget – geeft je blog toch meteen een heel persoonlijke touch.

Ook voor zakelijke blogs heeft een sidebar voordelen. Je kan ‘m inzetten om een sterk visueel onderscheid te maken tussen je blogomgeving en de rest van je meer traditionele website. Met onder meer social media-knoppen, contactgegevens en een inschrijfformulier voor je nieuwsbrief.

4. Waar ga je de advertentieblokken neerzetten?

Geld verdienen met bloggen, het gaat nog vaak via het plaatsen van advertentieblokken op een blog. Hoe je het ook wendt of keert, zo’n sidebar is daar een dankbare plek voor. Natuurlijk kan je je affiliate-banners en de advertentieblokken van Google AdSense prima in de header zetten of gewoon midden in je artikels. Maar misschien is dat toch niet zo ideaal, want naast het feit dat die dingen vaak als lelijk ervaren worden storen ze soms de leeservaring van de bezoeker.

Nee, als je reclamebanners op je blog wil tonen kan je ze in de sidebar zetten. Zo kunnen ze inderdaad vaak in beeld komen zonder daarom meteen de gebruikerservaring te erg te storen.

5. Moeten je lezers makkelijk in je blogarchief kunnen duiken?

De meeste bloggers willen graag hun bezoekers wat langer op hun blog houden. Niet makkelijk tegenwoordig…. Hoe voorkom je dat bezoekers en lezers snel-snel door je homepage of je artikel scrollen en dan weer overgaan tot de orde van hun dag?

Bloggers met een archief van honderden blogberichten en pagina’s hebben ook een probleem. Want hoe leid je je (nieuwe) bezoekers naar de artikels die er echt toe doen? Er zijn verschillende manieren om je blogarchief (meer) open te stellen voor bezoekers. In het kort: die sidebar kan heel wat links naar je archieven bevatten… Afhankelijk van hoe belangrijk dit aspect voor jouw blogproject is zou ik die sidebar niet meteen afschrijven.

Slechts weinig bezoekers doen de moeite om een link uit de zijbalk aan te klikken? Daar ben ik het met je eens. Het grootste deel van je publiek kijkt niet eens naar de sidebar. Maar een minderheid die is écht geïnteresseerd, kijkt in de sidebar én klikt linkjes aan! En heb je geen sidebar op je blog, dan heb je duidelijk minder mogelijkheden om bezoekers rond te sturen. Gedeeltelijk valt dat te compenseren door je menubalk aan het werk te zetten of door genoeg interne links in je stukken te plaatsen. Je moet er natuurlijk wel aan denken.

Sidebars op Blogtrommel.com

Intussen mag duidelijk zijn dat ik de sidebar nog wel even aanhoudt. Niet omdat ik nou zo kapot ben van de traditionele blogindeling. Nee, ik zoek gewoon een goeie manier om tips en info – verpakt in nu zo’n 760 blogberichten en 160 vaste pagina’s – een beetje efficiënt doorzoekbaar te maken. Al de rest is eigenlijk bijkomstig. En dan blijkt een suffe sidebar plots verrekte handig. Dankzij de portaalpagina’s, overigens. Natuurlijk experimenteerde ik ook met verschillende setups zonder sidebars. Eigenlijk draaide dat altijd uit op een serieuze daling van het aantal bezoekers en pageviews.

Bloglayout zonder sidebars? Geef extra aandacht aan homepage en menubalk

Ziedaar wat je zoal kan overwegen om te bepalen of je blog ja ofte nee een sidebar nodig heeft. Zoals zo vaak hangt het er erg vanaf wat je precies wil (bereiken) met je blog, waar je prioriteiten liggen.

Er zit – denk ik – niks anders op dan een en ander uit te testen (door verschillende indelingen uit te proberen gedurende een aantal maanden en te kijken of je grote schommelingen opmerkt in de statistieken).

Er valt soms wel wat te zeggen voor een blogindeling zonder sidebar. Kies je voor een dergelijke opstelling dan zijn je bezoekers meer op je content gefocust. Keerzijde van de medaille? Is het bewuste artikel niet direct wat ze zoeken dan zijn minder geneigd verder rond te kijken, De zijbalk (met linkjes naar andere interessante artikels) is er immers niet. Je kan één en ander doen om dat te compenseren:

Meer van dat?

Sidebars ja of nee: een korte rondvraag

Maar oké, dit is natuurlijk mijn persoonlijke kijk op de zaken. Om toch eens te kijken hoe het bij andere bloggers zit, liet ik een poll rondgaan in de Facebook-groep Bloggerscafé. Met een 65-tal deelnemers is het natuurlijk maar een kleine steekproef. Toch geef ik ‘m graag mee. Ik vroeg:

Heb je op dit moment een blog(layout) met een sidebar?

En dit waren de antwoorden:

  • Ja, overal (op de homepagina, de individuele blogpost, de vaste pagina’s en de archiefpagina’s): 51,5%
  • Ja, maar alleen op de blogpagina’s: 25%
  • Ja, maar alleen op de homepage: 1,5%
  • Ja, ik heb zelfs verschillende sidebars (bijvoorbeeld één voor de homepagina en eentje apart voor de archiefpagina’s): 1,5%
  • Nee, ik heb helemaal geen sidebar: 20%
  • Ja, alleen op de archiefpagina’s en de vaste pagina’s: 0%

Hier blijkt ook weer dat de aanwezigheid van de sidebar geen vanzelfsprekendheid meer is. Moderne WordPress-thema’s spelen hierop in door layouts te ontwikkelen met slechts één kolom, de mogelijkheid te laten de zijbalk uit te schakelen of meer variatie toe te laten. Aan jou de keuze.

Conclusie?

Het is duidelijk dat de gloriedagen van de sidebar als essentieel onderdeel van een blog achter ons liggen. Maar het gaat te ver om te zeggen dat ‘ie overbodig is. Het komt erop aan kritisch naar je blog te kijken, je prioriteiten te bepalen en dan te zien of de zijbalk daar nog een rol in moet spelen.

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Wel of geen sidebar op je blog? Test het uit!”

  1. Ximaar avatar

    Ik heb een traditioneel blog met een zo breed mogelijke zijkolom. In die kolom zit geen bewegende onzin, maar wel een zoekbalk en andere nuttige zaken. De kolom is zo breed mogelijk, om zo de hoofdkolom zo smal mogelijk te maken. Ik vind lange regels erg lastig lezen en dat los ik op deze manier op. Dwz ik vond het nog niet voldoende en heb om die reden het font in de hoofdkolom iets groter gezet. Voor grotere foto’s gebruik ik pagina’s en dan schakel ik doorgaans de zijkolom uit. Dit is allemaal bedoeld voor PC/Laptop-gebruik. Die schermer zijn onhandig breed. Het liefste zou ik een stationaire zijkolom hebben en daar ook het menu in plaatsen. Kon nog geen goed thema vinden, dus laat het maar zo.

    Smartphonegebruikers krijgen een ander thema te zien zonder zijkolom en met veel minder en kleinere foto’s. Toch hou ik me met die groep niet bezig. Zij zijn meer gericht op facebook en twitter. Ik zal smartphonebezoekers hebben, maar of het lezers zijn is maar de vraag. In elk geval reageren ze doorgaans totaal niet. Ze willen hooguit op een like-knop klikken en die heb ik uit principe uitgeschakeld.

    Voor smartphonegebruikers heb ik ook een twitteraccount, waarop per blogbericht doorgklikt kan worden. Dat gebeurd zelden. Eerder reageren ze op twitter op het uittreksel zonder de rest te lezen. Ben dus wel een beetje klaar met die te luie lui. 😉

  2. Alan avatar

    Ik heb helemaal geen sidebar:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.