Homebeter bloggenDe ideale blogfrequentie, bestaat die nog wel?

De ideale blogfrequentie, bestaat die nog wel?

Hoe vaak zou je moeten bloggen? 5 jaar terug – wat vliegt de tijd – had ik daar al een bepaald idee over. Blijft het theorietje over de ideale blogfrequentie nog overeind vandaag?

Het grote principe uit 2015 is ook in 2020 nog van tel: hoe vaker er nieuwe artikels op een blog verschijnen, hoe groter de kans dat daar ook bezoekers op afkomen. Dat komt vooral omdat Google gek is op recente content. En aangezien Google/SEO bij de meeste blogs van betekenis tekent voor het gros van de bezoekers…

Jouw ideale blogfrequentie? Dat hangt ervan af…

Google is natuurlijk niet de enige factor waar je rekening moet mee houden. Laat je in ieder geval niet gek maken door deze of gene bloggoeroe. Jij bepaalt gewoon zelf de blogfrequentie die bij jou past. Twijfel je over je publicatieritme, zoek dan een duidelijk antwoord op de volgende vragen.

1. Wat is het uiteindelijke doel van je blog?

Er zijn wel een aantal redenen waarom je een blog zou willen beginnen. Meestal vind je het leuk om een wat groter publiek te bereiken, maar daar zijn gradaties in. Is je blog een kortlopend en vrijblijvend project bedoeld om je familie op de hoogte te houden van je avonturen op wereldreis, dan is dat heel wat anders dan bloggen in functie van je business.

Ik kan me voorstellen dat je in het eerste geval van veel bezoekers en een goede vindbaarheid in Google niet direct een topprioriteit maakt. Je bent al lang blij dat vrienden en familie de url van je blog kennen en dat je eens in de zoveel tijd een artikel online krijgt.

Blog je om je bedrijf extra online zichtbaarheid te geven, dan is het allemaal minder vrijblijvend. Zo zou het leuk zijn als je je expertise kan etaleren bij je potentiële klanten. En het is dan wél mooi meegenomen als je op de eerste pagina in Google komt. Wil je op welke manier dan ook (ooit) verdienen aan je blog, dan zal het ook gestaag moeten groeien.

2. Wat vind jijzelf een fijne blogfrequentie?

Elke blogpost moet geschreven worden. Hoeveel tijd heb je nodig voor een stuk die naam waardig? Reken op 2 à 4 uur per artikel, als alles vlot verloopt. 2 artikels per week komt dan op 4 tot 8 uur, 3 stuks draait algauw uit op een volledige dag bloggen.

Vooral door beginnende bloggers en de buitenwereld wordt de tijd die in zo’n artikel gaat zitten onderschat.

En ja, oefening baart kunst. Dus de 2 à 4 uur per blogbericht kan mettertijd een stukje korter, maar toch… Om het bloggen vol te kunnen houden – en dat is een voorwaarde als je wil groeien – moet het ook zo lang mogelijk leuk blijven.

3. Bezoekersaantallen, Google en geld verdienen, hoe belangrijk is dat voor jou?

Het is je intussen duidelijk: als het plezier van het bloggen er voor jou vooral in bestaat veel lezers aan te trekken en daar ook nog wat aan over te houden zal het werken worden. Vooral aan het begin van je blogavontuur.

Kies een centraal thema voor je blog, verdiep je een klein beetje in de SEO en probeer vervolgens minimaal 2 degelijke artikels per week online te zetten. Wil je van Google de wind in de zeilen? Probeer die eerste 50 tot 100 stukken relatief snel achter mekaar te publiceren.

Nadien kan je het eventueel wat rustiger aan doen. Maar wel regelmatig blijven publiceren!

4. Wat doet je concurrentie?

Je doet er goed aan om als blogger vooral met je eigen blog bezig te zijn. Maar ben je ambitieus, dan moet je soms toch ook oog hebben voor wat anderen uitvreten.

Posten zij 4 keer in de week een artikel terwijl jij één wekelijks bericht wel welletjes vindt? Dat kan perfect. Alleen wordt het zo wel lastig om het momentum te pakken (zowel in Google als bij je lezers in spe). Of het zou moeten zijn dat jij echt iets unieks aanlevert waardoor men je lage publicatieritme er wel bijneemt.

5. Wat voor soort blog heb je?

Ook de gemiddelde lengte van je blogs speelt een rol in het bepalen van je blogfrequentie. 4 artikels van 2.000 woorden in één week online gooien is misschien wat te veel van het goede. Wie weet kan 4 korte fotoblogs publiceren wél…

Laat je in ieder geval niet gek maken door deze of gene bloggoeroe. Jij bepaalt gewoon zelf de blogfrequentie die bij jou past.

Ga je echt de diepte in om een onderwerp helemaal uit te spitten, of vertrouw je – bijvoorbeeld – vooral op content curation om je blog uit te bouwen, het maakt een wereld van verschil.

Blogfrequentie versus kwaliteit?

Met dat alles mogen we uiteraard niet voorbijgaan aan de kwaliteit van het geleverde werk. Vaak kost het meer (tijd, geld en energie) om kwaliteit te verzorgen, dus dat heeft ook invloed op je publicatieschema.

Een definitie van een kwaliteitsvol blogbericht is moeilijk in een paar woorden te geven. Iets met hulp, nieuwe inzichten, op een inzichtelijke en leuke manier gebracht misschien…

Ambitieuze blogger? Probeer je publicatieritme zoetjesaan op te krikken

Wil je een blog laten groeien dan moet je er een consistent publicatieschema op nahouden. Maar hoe pak je dat concreet aan? De video hieronder geeft een aantal suggesties.

Extra tijd voor promotie en onderhoud

Tot zover een paar dingen om in overweging te nemen als je wil gaan bepalen hoeveel artikels (per week) je online wil zetten. Je merkt het: veel hangt hier af van hoe je jezelf ziet als blogger en waar je ambities precies liggen.

Artikels schrijven is belangrijk, maar niet het enige werk. Een beetje blogger hoort ook wat tijd uit te trekken voor de promotie van (nieuwe) content en bijkomstigheden als het onderhoud van de site.

“Moeten bloggen” is nergens goed voor

Akkoord, zo’n vaste blogfrequentie helpt zeker om je blog van de grond te krijgen. Als blogger kweek je een routine. En publiceer op gezette tijden en het is een stuk makkelijker om een trouw lezerspubliek op te bouwen.

Dat wil niet zeggen dat je je moet laten vastpinnen op een bepaald publicatieschema. Om Google en je bezoekers te plezieren kan je er maandenlang 5 blogs per week uitgooien. Op iets langere termijn is dat – in je eentje – moeilijk vol te houden. Tenzij het je fulltime bezigheid is.

Laat je blogfrequentie variëren in functie van je agenda, je inspiratieniveau, de zin om te bloggen en je ambitie. Een schommelende blogfrequentie is nog altijd beter dan het zoveelste moetje!

En wat gedacht van de freelancer of zzp!er! Oké, een mooi blog met goeie artikels is zowat een must. Maar terwijl ‘ie blogt kan hij niet met zijn bedrijf bezig zijn. Het is dus een evenwichtsoefening!

Je blogfrequentie verhogen, hoe doe je dat?

Stel, je wil meer blogposts laten verschijnen (per tijdseenheid), wat zijn dan de “trucks”?

1. Je wisselt korte en lange artikels met elkaar af

Logisch, natuurlijk. Niemand zegt dat alle artikels op je blog lange epistels moeten zijn, compleet met screencasts, eigen gemaakte video’s en weet ik wat een blog allemaal niet leuk maakt.

2. Kies af en toe eens voor de makkelijkere weg

Er zijn blogberichten die zich nu eenmaal makkelijker laten schrijven/creëren dan andere. Maak daar af en toe gebruik van om je blog (snel) van verse content te voorzien:

3. Herwerk een ouder artikel

Wie zegt dat je altijd helemaal van nul moet beginnen? Neem er een wat ouder bericht bij, update het en publiceer het opnieuw.

4. Temper je perfectionisme

Nogal wat blogger hebben bij tijd en wijlen last van faalangst en perfectionisme. Begrijpelijk, want je staat als blogger toch maar mooi online te kijk. Om ervoor te zorgen dat je blog hier niet al te veel hinder van ondervindt, ga je best op een gezonde manier om met je eigen perfectionisme.

Conclusie?

Vind je het belangrijk dat er veel lezers naar je blog komen, dan is het ook vandaag nog slim om regelmatig nieuwe artikels te brengen. Een ideale blogfrequentie is er echter niet echt. Die hangt vooral af van jouw persoonlijke situatie en je ambities.


photo credit: Bib – metronoom via photopin (license)

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “De ideale blogfrequentie, bestaat die nog wel?”

  1. Ximaar avatar

    Zelf blog ik eens per 2,7 dagen. Dwz circa 11x per maand. Vaak maak ik m’n berichten te lang en had ik ze over meer berichten kunnen verdelen. Maar omdat bij mij de hele wereld aan elkaar hangt vind ik dat lastig. Voor een reageerder (m/v/x) is het overzichtelijker als er niet teveel onderwerpen in een bericht zitten. Maar ook als het te doordacht/doortimmerd is, dan krijg je weinig (of alleen nietszeggende instemmende) reacties. Korte berichten die iets aan het inlevingsvermogen van de reageerder overlaten scoren vaak beter.

    Achteraf pas ik nooit een bericht inhoudelijk aan. De berichten zijn een tijdsbeeld anders zou het geen blog maar een gewone website zijn. Als ik er later anders over denk, dan komt er bij een vervolgbericht en plaats is verwijzingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.