HomeSEOWat elke blogger moet weten over Google Keyword Planner
0
(0)

Doe je wel eens wat met SEO dan weet je dat zoekwoordenonderzoek belangrijk is. En wie “zoekwoordenonderzoek” zegt, denkt meer dan waarschijnlijk onmiddellijk aan de Google Keyword Planner (de vroegere Google Keyword Tool). Maar of het nou zo slim is de zoektermen van je blogberichten te laten bepalen door deze tool?

Wat is Google Keyword Planner?

De keyword planner is een hulpprogramma dat gebruikers een inzicht geeft in de interne keuken van Google. Je krijgt een globaal idee van hoe vaak (per maand) er wordt gezocht op bepaalde zoektermen. Dat kan kan inderdaad handige info zijn als je als blogger goed vindbaar wil zijn in de zoekmachines. En dan is het mooi meegenomen als de focus zoekterm van je blogbericht mooi overeenkomt met een zoekterm die in Google Keyword Planner te boek staat als een woordcombinatie waar vaak op gezocht wordt.

Maar… de Google Keyword Planner is er niet voor bloggers!

Nee, de keyword planner maakt deel uit van Google Adwords. Het is een tool die in de allereerste plaats bedoeld is voor adverteerders. Om concreet te zijn de opdrachtgevers achter de advertentieblokken van Google Adsense. Het is dus niet direct een hulpmiddel voor bloggers en andere content marketeers.

In globo telt de keyword tool 4 kolommen:

 1. de zoekterm (short – of long tail)
 2. het aantal keren per maand dat op die zoekwoorden wordt gezocht
 3. het voorgesteld bod (per klik)
 4. de concurrentie (laag, middel en hoog)

Adverteerders kunnen op die manier bepalen voor welke zoekwoorden zij kunnen adverteren, hoe vaak hun advertentie kans maakt om te worden getoond en hoeveel elke klik van een gebruiker op hun advertentie hen zal gaan kosten.

Veel bloggers gaan verwoed op zoek naar woorden waar vaak op wordt gezocht gekoppeld aan een lage concurrentie. Vooral dat laatste is gevaarlijk. De notie concurrentie slaat hier immers niet op het aantal stukken content dat jij als blogger moet “verslaan” op weg naar een toppositie in Google. Nee, het gaat hier om het aantal adverteerders dat bereid is voor die bepaalde zoekterm in de buidel te tasten.

Om maar even te zeggen dat het wijs is om de gegevens uit de Google Keyword Planner met een korrel zout te benaderen.

Meer geld verdienen met Google Adsense?

Wil je als blogger je inkomsten uit Google Adsense boosten, dan kan de keyword planner je wel van dienst zijn: zoek de zoekwoorden met de hoogste prijs per klik (voor de adverteerder), maak daarrond steengoede content en verhoog je inkomsten…

Foto: via Shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

3 reacties op “Wat elke blogger moet weten over Google Keyword Planner”

 1. Gustavo Woltmann avatar
  Gustavo Woltmann

  Ik vindt het gebruik van deze tools wel handig, je kunt toch een aantal zoekwoorden selecteren voor jezelf en je tekst schrijven met deze ‘keywords’ in het achterhoofd. Op die manier schrijf ik nog altijd wat ik wil, maar verander ik een woord soms in een ander woord waar meer op gezocht wordt. Een combinatie van je eigen verhaal, gezond verstand en Keyword Planner dus…

 2. Rutger Steenbergen avatar

  De Keyword Planner laat standaard helaas niet meer zien hoe vaak mensen maandelijks op een term zoeken. Dit zie je alleen als je adverteert met Adwords.

 3. Caroline avatar

  Aanvullende tip: kijk eens op webtexttool.nl. Die is wel speciaal voor bloggers en webtekstschrijvers bedoeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.