Warm aanbevolen
“Blijf met uw fikken van mijn teksten af!” luidt het niet mis te verstane advies van de eigenaar van dit blog. Kopiëren, citeren en parafraseren, het is allemaal verboden. Dat respecteer ik uiteraard (en u zal dan ook nooit een citaat van deze weblog vinden in de thema’s van deze kolommen), maar als De Blogtrommel zijnde heb ik dan wel een groot probleem. De rubriek “Warm aanbevolen” biedt echter wel een uitkomst, en daar maak ik dankbaar gebruik van…
Sommige bloggers schrijven (vooral) ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Andere schrijvers bloggen met een missie. twee keer raden tot welke categorie dit blog behoort.
“Schop de mensen tot ze een geweten krijgen”, schreef Louis Paul Boon (1912-1979) ooit. En dat is precies wat Mille Pagine – de jongedame achter dit blog – probeert te doen. De kern van haar boodschap: er kan zoveel meer met zoveel minder. “Meer” staat hier voor een eerlijkere, schonere wereld en “minder” voor een veranderend consumptiepatroon met het oog op een (veel) kleinere ecologische voetafdruk.
Voor mij heeft dit blog bij momenten een iets te militant karakter. Ik voel me nu eenmaal nogal snel gedicteerd, en daar houd ik niet van. Maar dat is mijn probleem.
We worden vandaag de dag overstelpt met vrije meningsuitingen en tips en adviezen allerhande. Er wordt geroepen en getierd dat het een lieve lust is. Tegen heilige huisjes aangeschopt tot onze onderste ledematen totaal versplinterd zijn.
Het is de verdienste van Mille Pagine om één en ander ook echt in de praktijk te brengen (met vallen en opstaan soms), standpunten te staven met feiten en cijfers en consequent op dezelfde nagel te blijven slaan. Die dingen zijn zeldzaam genoeg om te worden vermeld…