Reacties van lezers onder je blog kan je best missen

Reacties van lezers onder je blog kan je best missen

Zemanta Related Posts ThumbnailVeel bloggers klagen steen en been over het gebrek aan reacties van lezers onder hun blog. Logisch. Een beetje feedback bij het beoefenen van je eenzame en intensieve hobby is best fijn. En sommigen vinden dat een blog zonder commentaren van lezers (of tenminste de mogelijkheid tot reageren) geen blog is, maar eerder een “gewone” website. Wat er ook van zij, er zijn ook wel redenen te bedenken waarom je geen reacties op je blog zou toelaten.

Geen reacties, geen gedoe!

Ik denk dat je rustig kan stellen dat, wanneer je ervoor kiest om geen reacties toe te staan op je blog, je meer dan één zorg minder hebt als blogger. Geen reacties die je moet modereren, exit vervelende spamreacties en scheidsrechter spelen tussen tussen ruziemakende reageerders hoeft ook niet meer.

[wp_ad_camp_3]

Niet alle reacties van lezers voegen iets toe

Eén van dé redenen om reacties onder je artikelen te omarmen – naast de al genoemde feedback – is het feit dat zo’n reacties ook iets toevoegen aan je stuk. En niet onbelangrijk: voor Google zijn tussenkomsten van lezers en gebruikers een duidelijk teken van leven op je blog.

Maar eerlijk is eerlijk: lang niet alle reacties van lezers zijn even waardevol. Nogal wat lezers schijnen geen benul te hebben van hoe je een fatsoenlijke reactie onder je blog kan achterlaten. Om nog maar te zwijgen van de mensen die graag op een slinkse wijze een backlink willen versieren.

Het is jouw blog, doe je ding!

En er is nog een argument om de reacties onder je blog uit te schakelen. Als niemand commentaar kan geven, kan ook je het leven zuur maken. Als je een beetje faalangstig  of een snel uit je lood geslagen bent, dan is het nuttig om de reactiemogelijkheid te laten voor wat ze is. Doe intussen wel en zie niet om!

Geen reacties van lezers = geen interactie?

Dat is klinkklare onzin, natuurlijk. In deze tijden van Facebook en andere social media zijn er mogelijkheden tot interactie genoeg. En bovendien ook nog eens erg laagdrempelig! En als je je lezers stimuleert om jou te mailen als er iets op hun lever ligt krijg je naar alle waarschijnlijkheid alsnog die inhoudelijke reacties waar je altijd zo op hoopte.

Voor alle duidelijkheid: geen paniek, op BT zijn en blijven jouw tussenkomsten als vanouds welkom, stimulerend en sturend als ze zijn!

photo credit: net_efekt via photopin cc

3

8 Responses

Show all responses
 1. Marion
  5 november 2016
 2. Gustavo Woltmann
  7 oktober 2016
 3. INSOMNIAC
  2 oktober 2016
 4. Apiedapie
  22 augustus 2016
 5. Ximaar
  22 augustus 2016
 6. Omar Boussaïd
  22 augustus 2016
 7. Lies
  22 augustus 2016
 8. marjon
  22 augustus 2016

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.