Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Uw blog aanmelden bij startpagina’s – loont het de moeite?

Om meer lezers/bezoekers naar uw blog te brengen kan u uw blog aanmelden op één van de vele (gratis) startpagina’s, blogindexen, linkpagina’s, blogdirectories of god weet hoe die dingen nog allemaal mogen heten. Ook bestaan er talloze websites waar u individuele blogstukken kan insturen, om ze vervolgens te laten lezen en beoordelen door een groot publiek.

De eenvoud zelve?

 
Het principe van zo’n verzamelpagina’s is simpel en eigenlijk veel te mooi om waar te zijn: u surft naar een linkpagina, maakt een account aan en tenslotte meldt u ook uw blog(artikel) aan. Vanaf nu bent u helemaal klaar om uw pageview-teller overuren te doen maken, toch?
Op mijn zoektocht naar meer lezers heb ik mijn blogs op meerdere plaatsen aangemeld. “Baat het niet, dan schaadt het niet”, dat idee.

Meer verkeer naar uw blog?

 
Dit is hoe een en ander in de praktijk uitdraaide:
 • één verzamelsite bracht me welgeteld 1 bezoeker.
 • één community voor bloggers heeft ook een veelbelovend (volautomatisch) systeem dat constant uw blog scant, op zoek naar “relevante content.” Het systeem beweert ook geïnteresseerde bezoekers aan te brengen. Verder is er ook nog een puntentelling dat verre van transparant werkt. In het begin werkte het systeem vrij goed, maar meer dan een handjevol bezoekers kreeg ik in de afgelopen anderhalf jaar niet. Omdat ik de indruk kreeg dat het systeem het laatste jaar op apegapen lag, verwijderde ik mijn account.
 • een andere community voor bloggers bracht me in de loop der jaren een twintigtal bezoekers.
 • slechts één blogcommunity brengt echt met enige regelmaat lezers over de vloer.
 • één artikelensite vroeg (en kreeg dus) unieke content. Het artikel werd geweigerd. Ik weet nog steeds niet waarom.
 • bij één artikelensite bracht ik 2 van mijn “beste” blogberichten in, maar tot op de dag van vandaag vind ik ze niet meer terug.
 • een andere artikelensite vroeg een “sollicitatiebrief”, alsook mijn naam, adres, fax, telefoonnummer, en mobiel nummer. Ik haakte dus af.
 • bij één verzamelsite maakte ik een account aan, waarna ik nooit meer kon inloggen…
 • één linkpagina met blogs vroeg om éérst een link naar hun site alvorens mijn link op hun site geplaatst zou worden. Men was wel zo eerlijk om te zeggen dat lang kon duren…
 • één interessante linkpagina had veel blogs in de lijst, maar de laatste update dateerde van midden 2010.
 • bij één zeer interessante blogverzameling stelde ik enkele maanden geleden een simpele vraag. Ik wacht nog altijd op een antwoord….
 • … en verder veel indexen die doodliepen of sites met blogs waarop het laatste bericht ergens op een blauwe maandag in 2005 werd gepost.
De eerlijkheid gebiedt me te te zeggen dat ik me beperkte tot de Nederlandstalige link/start/verzamelpagina’s.

Besluit?

 
Mijn conclusie is duidelijk (maar spreek me gerust tegen): de grote massa aan bezoekers op uw blog kan niet van blogindexen komen. Bovendien, op zo’n actieve linkpagina met honderden links is de concurrentie groot, en het kan haast niet anders of het is puur toeval dat één bezoeker uw blog eruit pikt… Het zal u waarschijnlijk niet verbazen dat ik razend benieuwd naar uw eigen ervaringen op dit vlak.

De ene startpagina voor bloggers is de andere niet…

 
Nu pas  gaat me trouwens een lichtje branden: ook Blogtrommel.com heeft een linkpagina. De hierboven beschreven frustratie is trouwens ook een van de redenen waarom de index er kwam. Ruim 200 actieve blogs vonden er hun weg naartoe. Maandelijks bezoeken een  450-tal unieke bezoekers deze pagina, goed voor 1580 pageviews… Niet meteen een massa volk, maar misschien wel een begin…

Ik weet dat ik me hiermee op glad ijs begeef, maar ik stel toch maar de vraag aan diegenen onder u wiens blog op de linkpagina staat: voegt de vermelding op de startpagina wat toe aan uw blog? Brengt de Blogtrommel linkpagina extra verkeer naar uw blog?! Want dat is natuurlijk de bedoeling van dit hele opzet. Enfin, u laat het me ongetwijfeld weten… Ik doe alvast mijn best om de linkpagina via allerlei kanalen – en misschien tot vervelends toe – onder de aandacht te brengen van potentiële lezers/bezoekers.

Startpagina actueel houden

 

Zo’n pagina aanmaken en linkjes verzamelen, het is makkelijk. Veel moeilijker is het om de pagina up-to-date te houden. Om die reden wil ik graag een beroep doen op uw medewerking om het zaakje zo actueel mogelijk te houden. Staat uw blog in de lijst, maar merkt u foutjes, merkt u links die nergens toe leiden, … Het zijn allemaal redenen om me aan mijn  mouw te trekken.

Tot slot nog dit: als de toegang tot uw weblog met een wachtwoord beveiligd is, wordt uw blog van de startpagina verwijderd. Ik dank u voor uw begrip.


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

4 reacties op “Uw blog aanmelden bij startpagina’s – loont het de moeite?”

 1. Fatima avatar

  Bedankt voor de tips! Zelf ben ik net begonnen met bloggen over onder andere voeding, massage, zwangerschap en nog vele andere onderwerpen waarover ik vragen krijg in mijn praktijk. Ik ga mij er verder in verdiepen 🙂

 2. Robin van Remunt avatar
  Robin van Remunt

  Dit is een blog over Beauty, Fashion en Styling.

 3. Ben Mualaba avatar

  @Rianne: Ai, laten we hopen dat daar in de toekomst verandering in komt…

 4. Rianne avatar
  Rianne

  Ondanks een vermelding op de startpagina en hier aan de linkerkant, kan ik niet zeggen dat ik regelmatig bezoekers via jouw blog krijg, al kom ik hier op jouw blog wel bekende namen tegen. Maar wanneer zij mij bezoeken bewandelen zij andere wegen. Gelukkig ben ik tevreden met mijn bezoekersaantallen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.