,

Twitter effectief inzetten in functie van je blog

4. Je blog(s) promoten op Twitter

Schreef je een nieuw blogje, laat het weten op Twitter. Dat kàn heel simpel. Kopieer de link naar je blog vanuit je browser (Ctrl+c), plak deze in het vak waar je je tweet kan opstellen (Ctrl+v) en klik op “Tweeten.” Gewoon je linkje dumpen dus. Houd echter in het achterhoofd dat iedere tweet een zeer korte “levensduur” heeft (hoop en al een paar minuten, afhankelijk van de drukte in de TL van je volger).  Jouw tweet bereikt potentieel zeer veel geïnteresseerden, maar verdwijnt ook zeer snel in de catacomben van de vergetelheid. Daarnaast zijn er toch nog een paar dingetjes waar je rekening mee dient te houden:

a. Voorzie je tweet met (blog)link altijd van een catchy tekst, boodschap of oproep

Die beperkte houdbaarheid dwingt je ertoe je Twitter-bericht te laten opvallen tussen de tientallen andere berichten in de TL van je volger. Je volger moet geprikkeld geraken en het gevoel hebben dat ie iets mist als hij je link niet hier en nu aanklikt. Stuur dus ook een kwinkslag, een woordspeling, een krachtig citaat of een ‘call to action” mee. Tweets met catchy koppen worden oneindig veel makkelijker opgemerkt, aangeklikt en (opnieuw) gedeeld en dat is wat je hebben wil.

b. Titles are king…

Is voor Twitter wat “content is king” is voor je blog: een gezegde om altijd in het achterhoofd te houden. Daar waar ik bij de keuze van titels voor je blogposts adviseer om vooral te kijken naar de inhoud van het artikel (en dus op te letten met woordspelingen, dubbele bodems, het verwerken van spreekwoorden en gezegden,… Die zetten Google en je lezer vaak op het verkeerde been waardoor je blogpost niet wordt gevonden en/of aangeklikt), mag je op Twitter in principe “helemaal los gaan.”

Nogmaals: wees creatief, denk out of the box, maak mensen nieuwsgierig, maak ze deelgenoot van je geheim, deel een stukje ervaring, zet mensen op het verkeerde been (zodat ook tweeps die je links normaal nooit aanklikken dat dit keer wel doen), overdrijf (een beetje),… Enfin, alles is toegestaan om je tweet boven het maïsveld te laten uitsteken!

c. Niet (altijd) alle 280 tekens gebruiken

Waarom? Je maakt het je (toevallige) volgers er makkelijk om jouw Twitter-bericht te retweeten. Als je alle 280 karakters gebruikt is het voor je volger niet mogelijk je tweet te retweeten zonder eerst je bericht aan te passen. Reden genoeg om je bericht dan maar niet te delen. En voor jou een gemiste kans!

d. Gebruik de link naar een specifiek blogbericht

En niet naar de hoofdpagina van je blog. Je stuurt geïnteresseerden direct door naar die lekkere content en verplicht hen niet te zoeken naar het bericht in kwestie. Deze werkwijze heeft voor jou als blogger ook het voordeel dat je (via het dashboard van je blog) veel makkelijker kan achterhalen welke berichten populair zijn en welke minder.

e. Tweet meerdere keren…

Aangezien Twitter een vluchtig en razendsnel medium is kan het geen kwaad je boodschap meerder keren (per dag) op Twitter te gooien. Niet al je volgers hangen constant op Twitter en op die manier is de kans groter dat je bericht bij een groter deel van je publiek onder de aandacht komt. Wanneer ik een blogpost online heb gezet dan tweet ik doorgaans twee tot drie keer verspreid over de dag. Vergeet daarnaast ook niet zo nu en dan je al wat oudere blogposts (opnieuw) te delen. Die wordt vaak vergeten!

f. … maar overdrijf niet!

Reclame maken voor je blog, allemaal leuk en aardig. Maar van je Twitter-account een regelrechte propagandamachine maken is te veel van het goede. Constant enkel en alleen linkjes naar je blog rondstrooien, het gaat je volgers  op de duur grondig irriteren en dat moet je niet willen natuurlijk! Vergeet dus nooit sociaal te zijn op social media!

g. Houd rekening met de wijzigende algoritmes op Twitter

Ook social media willen hun gebruikers graag zo lang mogelijk bij zich houden. Maar deel jij (alleen maar) links naar je blog, dan jaag je de gebruiker weg van Twitter. Dat ziet Twitter niet zo graag gebeuren. Het is dan ook niet zo raar dat Twitter jouw Tweet niet noodzakelijk aan alle gebruikers toont.

h. Gun anderen het licht in de ogen. Ook je “concurrenten!”

Dit sluit een beetje aan bij het sociaal wezen en het “voor wat hoort wat”-principe. Wees niet bang om helpende handen uit te steken, berichtjes (re)tweeten van volgers en concurrenten als je ze interessant vindt. Je toont dat je bereid bent verder te kijken dan je neus lang is en dat is goed voor je “imago.” (potentiële) Volgers moeten weten dat er bij jou heel wat panklare, leuke interessante info te rapen valt en het dus de moeite loont jou te gaan volgen…

En nogmaals: vroeg of laat komt het ene plezier is het andere waard-principe om de hoek kijken. Daar kan jij ook weer je voordeel mee doen. Bedenk bovendien dat je zogenaamde concurrenten ook diegenen zijn die haast per definitie geïnteresseerd zijn in wat je doet (je beweegt je immers binnen dezelfde niche) en bij hen aardig wat inspiratie en ideeën te rapen vallen.

i. Valkuil

Twitter kan verschrikkelijk verslavend werken. Het kan je dus gebeuren  dat je focus op je blog een beetje vervaagd. En het is natuurlijk ook gewoon onmogelijk om alles te volgen wat op Twitter gebeurt. Stel je maar eens voor dat je 500 tweeps volgt die elk dagelijks zo’n 10 tweets de wereld in sturen. Ik hoef er verder geen tekeningetje bij te maken…

Loop gewoon twee of drie keer per dag  langs en reageer eventueel op de tweets die op dat moment door het beeld flitsen mocht je daar “behoefte” aan hebben. Vergeet in ieder geval nooit om even naar je interacties en vermeldingen te kijken.

Laatst verschenen berichten

8 reacties op “Twitter effectief inzetten in functie van je blog”

  1. wesp333 avatar

    Heel interessant artikel, ga het straks is aandachtiger herlezen, nu was het in een vluggertje.
    Heb ook een Twitter profiel aangemaakt en gekoppeld aan mijn blog.
    Ook heb ik een poging gedaan om zoals je zegt in je artikel, denk out of the box.
    Was niet ontevreden over mijn Twitter skin, maar blijkbaar ben ik de enigste die er zo over denk.
    Dit leid ik toch af aan het kleine aantal volgers op mijn Twitter.
    En ik maar denken dat ik origineel was? Niet dus!!!
    Geef mijn Twitter url maar mee, misschien komt er zo iemand langs die zoals ik mijn Twitter skin ok vind?
    https://twitter.com/wesp333

  2. Misha Yazdi avatar

    Top Artikel. Bedankt voor het delen.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank je wel voor ’t mooie compliment!

  3. appelig avatar

    Ik heb wat tips opgevolgd en inderdaad de bezoeken via Twitter zijn in de afgelopen week verdubbeld. (Van 0,8% naar 1,6% van het totaal aantal kliks, maar ik heb er vertrouwen in dat dat nog wel beter wordt.):-)

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Het is met Twitter net hetzelfde als met je blog: Rome en Parijs zijn niet op één dag gebouwd. Volhouden dus!

  4. Nanouk avatar
    Nanouk

    Hoi Ben,
    handige tips weer!
    Heb nog wel een vraagje. Je schrijft: ‘Vergeet in ieder geval nooit om even naar je interacties en vermeldingen te kijken.’ Ik krijg wel een melding als er een interactie is, maar niet van een vermelding. Is er een handige manier om die te bekijken?
    En misschien een handige toevoeging: het shorten (verkleinen) van je link, zodat je nog genoeg tekens hebt om een catchy tekstje erbij te schrijven, bijvoorbeeld via goo.gl of bitly.com.
    Groetjes, Nanouk

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank voor ’t compliment!

      Het shorten van links is inderdaad er handig! Ik dacht er nog aan het ertussen te zetten, maar ik was bang dat het artikel dan wel heel erg lang(dradig) zou worden… In ieder geval bedankt voor je toevoeging als nog!

      De vermeldingen kan je in Twitter vinden onder het tabblad “verbinden” Dan kom je inderdaad standaard bij je interacties terecht. Bovenaan in de linkerkolom (eerste balkje) is ook het tabje “Vermeldingen” te vinden.

      1. Nanouk avatar
        Nanouk

        Yes, bedankt! Heb ’t gevonden!

        Ja, soms is het lastig om blogs niet te lang(dradig) te maken. Dan moet je keuzes maken:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.