Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Tips voor beter bloggen, werken ze ook écht?

Nee, u bezocht deze pagina’s niet voor niets al die tijd: de blogtips die u hier vindt missen hun effect niet. Toch zijn er gegronde redenen om de ’tips voor beter bloggen’ geregeld finaal in de wind te slaan.
 
 
Regelmatig bloggen?
 
Zowat iedere blogger zal het u vertellen: hoe meer blogposts u online zet, des te meer bezoekers zal u mogen ontvangen. Maar wat als u niets te vertellen hebt, of het u simpelweg aan tijd ontbreekt om iets lezenswaardig op het blog te mikken?
De verleiding is natuurlijk groot om dan maar iets te publiceren dat  minderwaardig, onaf, slordig of onvolledig is. U kan er ook voor kiezen om die (hopelijk succesvolle) boodschap te recyclen of voor de zoveelste keer die open deur in te trappen. Als u op die manier te werk gaat, blijft uw heilige blogfrequentie intact. Maar uw blog boet aan kwaliteit in, u verliest het plezier in het bloggen en – nog veel belangrijker – in no time heeft ook uw trouwe lezer dat in de gaten en zoekt (definitief) andere oorden op.
500 woorden per blogpost?
 
Dat wordt vaak gezien als de ideale lengte voor een blog. Net genoeg voor u als blogger om uw ei kwijt te kunnen en prima te verhapstukken voor de gemiddelde gehaaste – en verwende – lezer/bezoeker.
Moet iemand die wat breedsprakiger is zijn blog dan met onmiddellijke ingang stopzetten? Onzin natuurlijk! Maak in godsnaam uw uiteenzetting af, maar blijf on topic en houd uw verhaal boeiend. In dat geval is er zeker geen man overboord. Persoonlijk vind ik het wel lekker als het einde van een blogstuk in zicht komt na één draai aan het muiswieltje. Dat laatste is echter niet meer dan een persoonlijke richtlijn. Wordt uw verhaal echt heel erg lang? Splits het dan op in kleinere deeltjes en  maak er een vervolgverhaal van.  U wou toch zo graag een regelmatige blogfrequentie?! Bovendien: uw lezer heeft een extra reden om uw blog nogmaals te bezoeken…
Plaatje bij een praatje?
 
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Een huizenhoog cliché. Voor uw blog is zo’n plaatje ook een prima eyecatcher. U heeft gelijk als u opmerkt dat hier bijzonder weinig beeldjes te vinden zijn. Dat heeft verschillende oorzaken:
  • Ik kan absoluut niet overweg met een digitaal fototoestel
  • Blogtrommel.com heeft geen lay-out-man/vrouw in dienst
  • Foto’s kunnen ook de aandacht afleiden van wat ik wil vertellen (zeker als ze van mindere kwaliteit zijn)
  • De zoektocht naar een passende rechtenvrije foto die je niet op iedere straathoek van het wereldwijde web tegenkomt, is een tijdrovende aangelegenheid
  • Die tijd spendeer ik liever aan goeie teksten

Te veel linkjes in uw blogpost?


Veel links in uw blogpost stoppen is doorgaans gezond voor het bezoekersaantal van uw blog (bij links naar artikelen binnen uw eigen weblog is dat vrijwel onmiddellijk meetbaar). Mensen hebben nu eenmaal de neiging om opgelichte tekst aan te klikken. Maar overdaad schaadt. Doorgaans wordt maximaal 1 link per alinea aanbevolen, met een maximum van 5 links per blogstuk. Zorg er in ieder geval voor dat de links uw gedachtegang “ondersteunen.” Zijn dat er meer dan 5? Ga gerust uw gang!

U zal terecht opmerken dat hier regelmatig tegen deze richtlijn wordt gezondigd. Dat ga ik niet ontkennen, maar één en ander heeft natuurlijk ook te maken met het opzet van Blogtrommel.com.

SEO voor Google en een leuke, gebruiksvriendelijke blog voor uw bezoeker?
 
Zoals u al eerder kon lezen, sluit het ene het andere niet uit. Maar evenzeer is duidelijk dat een goede SEO niet noodzakelijk voor een grote schare trouw weerkerende bezoekers. Die SEO zorgt ervoor dat uw blog gevonden wordt door de occasionele bezoeker die op zoek is naar hapklare informatie. De bread and butter voor uw weblog moet echter komen van die hondstrouwe lezer. Die fan geeft doorgaans geen moer om SEO. In de allereerst plaats wil uw fan binnentreden in uw (blog)wereld, stukken lezen waarin hij zichzelf herkent en die bij hem een glimlach op zijn gelaat toveren, kennis maken met een blogger die zich kostelijk amuseert, oplossingen aanbrengt voor een probleem waar ie al jaren mee worstelt, die ‘m en passant nog even met een andere bril naar de dingen laat kijken!Hoe speelt u dat allemaal klaar? Mijns inziens is het recept eenvoudig: zorg dat u uw ding kan blijven doen met het enthousiasme van een kind op sinterklaasdag! Daartoe is zowat alles toegestaan, mits u niemand schade toebrengt!
Dat is dus wat ik hier nu bijna een jaar probeer te doen. En dat, beste blogger, is ook uw opdracht!

Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

, ,

door

Tags:

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

10 reacties op “Tips voor beter bloggen, werken ze ook écht?”

  1. Ben Mualaba avatar

    @Carel: Dat verklaart één in ander natuurlijk!

  2. Carel avatar

    Vroeger veel brochureteksten moeten schrijven, kort en bondig anders lezen de mensen het niet. Dan leer je het wel. Oefening baart kunst, zullen we maar zeggen.

  3. Ben Mualaba avatar

    @Leonella: Ik herken mezelf volledig in wat je zegt! Er is een spreekwoord dat zegt: ‘Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is.’ Dat geldt ook voor de blogger!

  4. Leonella avatar
    Leonella

    @Ben: ik schrijf ook vrij uitgebreid. Met bloggen is dat volgens mij best een vloek, maar ik kan het gewoon niet kort houden. Soms kort ik in, soms denk ik ook ‘als ik het inkort is het verhaal niet meer van mij maar van het gemak van de bezoeker’. Moeilijk om daar balans in te vinden.

  5. Ben Mualaba avatar

    @Carel: De manier waarop jij met zeer weinig woorden spijkers met koppen kan slaan is iets wat ik bewonder. Ik ben doorgaans een stuk breedsprakeriger…

  6. Carel avatar

    ik vind het leuk als niets moet, alles mag. Je legt jezelf vanzelf wel regeltjes op. Vijfhonderd woorden is al rijkelijk veel, hoor, je kunt het vaak met de helft af.

  7. Ben Mualaba avatar

    @Rianne: Wiebeltjes hoort thuis in de Verkeersleiders top 20 van de afgelopen tijd 🙂 En daarbij komt nog: voor wat hoort wat…

  8. Rianne avatar
    Rianne

    Soms zie je een paar dagen later pas wat een meelbal van een blog je het net opgegooid hebt. En dan is het te laat.

    BTW. Bedankt voor het opnemen van Wiebeltjes in je blogrol.

  9. Ben Mualaba avatar

    @Irene: Ik zou niet durven zeggen dat de tips nergens op slaan, wel zijn ze in ieder geval met een flinke korrel zout te nemen. Plezier maken is vele malen belangrijker!

  10. Irene avatar

    Neen, de tips slaan eigenlijk nooit ergens op. Je moet gewoon authentiek blijven, hè!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.