Succesvol gastbloggen: niet zo evident [maar wel met deze 11 tips]

Succesvol gastbloggen: 5 tips voor de gastblogger

1. Gastbloggen om de juiste redenen

Alles-over-succesvol-gastbloggen

Ja, als blogger een artikel schrijven voor andere sites heeft zeker voordelen. Maar of gastbloggen an sich er ook voor zorgt dat je blog massaal veel extra bezoekers krijgt is lang niet zeker. Op de korte termijn moet je immers hopen dat lezer vanop het blog van je gastartikel doorklikken naar jouw blog, en dat gebeurt meestal erg mondjesmaat. In de eerste dagen nadat je stuk online komt sijpelt er een verkeerstroompje naar je blog, maar dat droogt vaak erg snel op.

Nee, gastbloggen doe je voornamelijk:

 • omdat je graag (voor een ander) schrijft
 • om intensief te netwerken met andere bloggers
 • om je reputatie te verzorgen
 • om je naamsbekendheid te vergroten
 • om te kunnen schrijven over onderwerpen die minder passen op je eigen blog
 • om de SEO van je blog te verzorgen

Zeker, op iets langere termijn wordt je blog daar beter van. Maar de vrijwel onmiddellijke boost die sommigen verwachten, blijft erg vaak uit.

2. Doe je research!

Er is een onevenwicht op de “markt.” Er is veel vraag naar gastschrijvers terwijl er relatief weinig gastbloggers te vinden zijn. Doe je voordeel met die wetenschap!

1. Waar kun je gastbloggen?

Natuurlijk kan je gewoon even Googlen op “gastbloggers gezocht” of iets dergelijks. Er vallen je dus genoeg aanbiedingen in de schoot. En ook op dit eigenste blog vind je een pagina met plaatsen waar je kan gastbloggen. Maar omdat je gastbijdrage vooral ook je eigen blog ten goede moet komen, ben je op zoek naar:

 • blogs die op zoek zijn naar artikels over topics waar jij graag over schrijft
 • blogs waarvan jij weet dat jouw lezers ze ook wel de moeite waard zouden kunnen vinden
 • actieve blogs met voldoende eigen content
 • blogs met een groot bereik en een goede reputatie (een sterke backlink naar je blog is goed voor de SEO)

Het is misschien nog gemakkelijker om simpelweg rond te kijken in je eigen social media-omgeving. Is er geen gastblogger gevraagd op de sites die jij dikwijls bezoekt? Voordeel is hier dat je al weet wat er zoal te beleven valt, wat voor artikels er in de smaak vallen bij de blogger in kwestie en de lezers, enzovoorts.

En het feit dat je misschien al contact het de blogger vergemakkelijkt de zaken alleen maar.

2. Bezoek het blog waar je wil gaan gastbloggen

Kijk kritisch naar de plek waar jouw bijdrage komt te staan:

 • maakt het blog een verzorgde indruk?
 • komen er inderdaad regelmatig nieuwe berichten online (over onderwerpen waar jij kan over bloggen)?
 • is er ervaring met (het ontvangen van) gastblogs?
 • zijn er veel reacties van lezers onder de blogberichten te vinden?
 • misschien heb je zicht op statistieken van het blog?
 • klik een paar blogberichten en -pagina’s aan: staat de schrijfstijl je aan? Is de opmaak en indeling op orde?
 • kan ik op dit blog inderdaad een zinnig artikel aanleveren (dat zal worden gelezen door het publiek van dit blog)?

Je wil een duidelijk beeld hebben van het blog waarop jouw content komt te staan. Sluit de content – van je gastbijdrage en van je eigen blog – mooi aan bij wat hier te vinden is, dan is de kans aanzienlijk groter dat je gastblogavontuur ervoor zorgt dat jij effectief  geïnteresseerde bezoekers over de vloer krijgt.

3. Bezoek de social media-accounts van de blogger waar je te gast bent

 • heeft de blogger een groot netwerk op social media (aantal volgers)?
 • is de blogger daadwerkelijk actief op die social media (of zijn het vooral slapende accounts)?
 • worden de eigen berichten gedeeld op social media (en hoe groot is dan de respons)?
 • hoe goed worden gastartikels gedeeld (en hoe groot is dan de respons)?

Niet dat je een eventuele samenwerking louter moet laten afhangen van pakweg het aantal volgers van de blogger natuurlijk, maar het geeft je wel een indicatie van hoe groot het hefboomeffect op redelijk korte termijn kan zijn.

Anderzijds, als je vaststelt dat de blogger bij wie je te gast bent nauwelijks moeite doet om zijn eigen blogberichten te promoten op social media, welk lot zal jouw gastblog dan beschoren zijn? Je wil maximaal profiteren van de kracht van jullie gezamenlijke inspanningen…

4. Het gastblog schrijven

Doe je op dezelfde manier als betrof het een stuk voor in je eigen kolommen. Waarbij je misschien toch net iets meer je best doet voor die ander. You’ll never get a second chance to make a first impression… Je kent het wel.

Er is geen gastblog die naam waardig zonder backlink (naar je blog). Het loont de moeite om wat langer na te denken over die link. Te vaak wordt gewoon naar de homepage gelinkt. Dat is niet altijd de beste oplossing. Immers, het is niet ondenkbaar dat je (nieuwe) bezoeker van op de homepage niet direct het soort berichten kan vinden die ‘ie – op basis van het artikel dat hij net heeft gelezen – kan verwachten. Een gemiste kans! Liever plaats je een link naar bijvoorbeeld:

Je ziet hopelijk dat deze opties de kans aanzienlijk groter maken dat de lezer ook daadwerkelijk jouw blog gaat bezoeken.

5. Het gastartikel delen op social media (en op het eigen blog)

Staat je gastblog dan uiteindelijk online, dan is het ook jouw taak om het zaakje te promoten en te verspreiden. Is het geen idee om een uittreksel uit het bewuste blogbericht te publiceren op je eigen blog? Met een link naar het volledige stuk uiteraard.

Verkeer en buzz creëren doe je ook via social media, dat spreekt. Behandel (deel) het bericht zoals je dat zou doen met een stuk geschreven voor je eigen blog.

Samengevat?

Wat is gastbloggen?

Heel simpel: bij gastbloggen schrijf jij een blogbericht voor een andere blog dan die van jou. Dat kan eenmalig zijn, of op meer regelmatige basis. Net wat is overeengekomen.

Wat is het nut van gastbloggen?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is gastbloggen niet de ideale manier om snel veel bezoekers naar jouw blog te brengen.
Het is wel een goede manier om – zoetjesaan – te werken aan je naamsbekendheid en je online reputatie als blogger. Gastbloggen stelt je ook in staat om intensief te netwerken met andere bloggers.
Tot slot kan gastbloggen ook een krachtige link building techniek zijn. Je verbetert de SEO van je blog en dus krijg je waarschijnlijk extra bezoekers naar jouw blog.

Waar kan je zoal gastbloggen?

Het is vrij makkelijk om sites te vinden die op zoek zijn naar gastbloggers. Google even op “gastbloggers gezocht” (gevolgd door een trefwoord/onderwerp van jouw keuze).

Moet een gastblog aan bepaalde eisen voldoen?

Sommige sites hebben inderdaad duidelijke richtlijnen voor gastartikels. Maar zelfs als er geen richtlijnen zijn is het soms nuttig om een paar afspraken te maken tussen gastblogger en de “ontvanger” van het gastartikel.

Ziedaar het hele verhaal van succesvol gastbloggen. Het gastbloggen is dus nog niet dood, maar het heeft dus wat voeten in de aarde als je ervoor wil zorgen dat beide blogs er beter van worden.

photo credit: lumaxart via photopin cc

5 reacties op “Succesvol gastbloggen: niet zo evident [maar wel met deze 11 tips]”

 1. Ik heb het niet zo op gastbloggen. Dwz als lezer en schrijver zie ik een blog als iets persoonlijks, verwant aan een dagboek. Daar hoort een eigen stijl met eigen inzichten/ervaringen bij. Laat een ander met een andere stijl en inzichten maar een eigen blog beginnen en verwijs naar elkaar. Als blogger en bloglezer heb ik ook liever de discussie op 1 plek. Dwz de plek waar het artikel primair hoort. Dat er op een andere plek aandacht voor zo’n artikel wordt gevraagd is uitstekend, maar doe dat niet door het volledige artikel te kopieren en op die 2e plek een paralleldiscussie te starten. Zet op die secondaire plek een uittreksel met verwijzing of laat op z’n minst daar de reactiemogelijkheid gesloten.

  Zelf ben ik een alleenganger en komt het niet bij me op om samen te werken. Fietsen en bijvoorbeeld poepen doe ik ook alleen en heb totaal geen behoefte aan bijzitters. Ik ken maar een paar blogs (afgezien van de groepsblogs waar ik ook weinig mee heb) waar regelmatig een gastblogger schrijft. Een doet het structureel en zeer regelmatig. Gaat zelf over actualiteit en de eigen regio. Daar schrijft ook iemand anders over opera. Dat detoneert enorm en sluit totaal niet op elkaar aan. Helaas zijn het nog hele lappen zonder ‘leesverder’ te gebruiken. Kortom irritant. Op zo’n manier is het volgens mij geen aanvulling maar eerder een afbraak.

  Als er al gastgeblogd gaat worden dan graag onder een eigen categorie, zodat daar eenvoudig op te filteren is.

  1. Ik snap je punt. Het heeft vooral ook te maken met hoe je (als eigenaar) naar zo’n blog kijkt. Persoonlijk vind ik dat een blog inderdaad de visie van de blogger moet reflecteren. Maar dat neemt niet weg dat er geen plaats kan zijn voor andere geluiden en afwijkende meningen. Dat maakt een blog alleen maar boeiend!

 2. Het is niet zozeer dat men mij moet overtuigen van het feit dat het de moeite waard is… Ik twijfel eerder aan m’n eigen schrijverskwaliteiten. Zo zie je maar, genoeg redenen waar het stuk kan lopen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.